Tusell (Valents): "Tenim uns serveis de poble i som una ciutat de 95.000 habitants"

El TOT entrevista a l'alcaldable per Valents Sant Cugat, qui en les darreres eleccions municipals formava part de la llista electoral de Ciutadans Sant Cugat

Silvia Tusell és una advocada que va aterrar a Sant Cugat l'any 1991. Després de presentar-se en les darreres eleccions municipals en la llista electoral de Ciutadans Sant Cugat com a número 4, aquest any ha decidit liderar Valents Sant Cugat, una força que estarà per primera vegada en els comicis locals i que es presenta com un partit constitucionalista. Tusell, amb això, demana el vot constitucionalista de Sant Cugat i entre les seves apostes es troba reforçar la seguretat de Sant Cugat, reforçar els serveis sanitaris i construir els primers jutjats de primera instància del municipi.

Què l'empeny a presentar-se com a alcaldable d'un nou partit?

És un nou partit que teòricament supera algunes de les dificultats que ha tingut la nostra opció política anteriorment i tenim molta il·lusió la veritat. Quan es va plantejar crear una junta de Valents, jo em vaig decidir apuntar i van ser els companys el que em van elegir per ser candidata.

En les darreres eleccions es va presentar en la llista electoral de Ciutadans. Com és que aquest any ha decidit no repetir amb ells?

Jo ja no estava amb Ciutadans abans que aparegués Valents. De fet, quan Albert Rivera va dimitir, jo vaig formar part d'un grup renovador dins del partit per fer una catarsi, però no va tenir suport en el grup i jo vaig decidir marxar.

Està decebuda amb la gestió de Ciutadans?

Completament. El partit va jugar un paper en el procés, però jo en realitat quan vaig anar a Ciutadans era perquè m'agradava tot el que tenia de diferent i de regenerador, i és que deien coses que ningú deia dins d'un espai de centredreta, o centre, o fins i tot centreesquerra, perquè hi havia gent també del PSC. En definitiva, em va atreure la renovació que suposava. Després, en el moment que teníem l'opció d'aportar aquesta renovació en el govern d'Espanya, no es van prendre decisions correctes i jo vaig decidir marxar.

Quines connotacions té per vostè la paraula valents?

Jo no hi era en la gènesi del partit, però es veu que quan es va crear el partit i es va pensar el nom tothom els hi deia: "Apa, que sou valents de posar-vos a fer ara un partit nou després de tot el procés i de tot el desencís amb Ciutadans".

Com valora la gestió de l'actual equip de govern? Què els ha agradat i què no?

No m'ha agradat gens. Comprenc la situació de la pandèmia, però crec que ha faltat contacte amb la realitat, ha pres mesures més dogmàtiques, com per exemple, la Zona de Baixes Emissions, que no està ben plantejada. A més, no ha complert els seus propis objectius. Ha estat un govern de 4 anys perduts.

"L'actual govern no ha complert els seus propis objectius. Ha estat un govern de 4 anys perduts"

I hi ha alguna cosa que li hagi agradat?

Sí. Que va acabar amb un govern massa llarg del que era Convergència. El canvi va bé, és renovador i hi ha coses que s'han deixat de fer, i em va semblar bé aquest canvi, però després s'ha quedat tot a mitges: no s'ha pogut ni aprovar el pressupost i així un seguit de coses que ni ells mateixos s'adonen que no han arribat als seus objectius.

Presenteen la seguretat com un dels pals de paller de la vostra candidatura. Creuen que Sant Cugat té un problema pel que fa als delictes?

Comparat amb altres municipis, no, però el tipus de delictes que hi ha a Sant Cugat creen certa intranquil·litat en la gent, perquè parlem que se't fiquen a casa teva per robar, a vegades amb les persones dintre. Si agafem les darreres dades, no estem en una situació de criminalitat com altres anys, però la gent ho percep com un problema. Això és perquè és un delicte molt desagradable. A més, tenim un problema de ràtios, tenim menys Mossos d'Esquadra i Policia Local dels quals ens toquen. El tema de la Policia Local és escandalós, em sembla que tenim 90 agents, quan n'hauríem de tenir 140. Hem de reivindicar més Policia Local al carrer, perquè pràcticament només es dediquen al trànsit, i jo crec que haurien de fer moltes més coses. No tenim un problema, però hi ha un interès de l'elector que això es tracti i es millori.

I què proposen per abaixar aquesta inseguretat?

Amb presència i mitjans. Jo visc a Mira-sol i pràcticament no veig mai una patrulla, si no és perquè la crides. A més, si la crides, triga molt i et diuen que estan tenint moltes trucades o que no hi ha efectius suficients. L'altre dia em van preguntar quina serà la primera mesura que prendria si fos alcaldessa, i seria convocar places per a la Policia Local.

Silvia Tusell. FOTO: Bernat Millet

Silvia Tusell va arribar a Sant Cugat l'any 1991. FOTO: Bernat Millet

 

I la subcomissària de barris podria ser una solució?

És una reivindicació de Valldoreix, però jo això ho deixo pels experts. No sé si és necessari una comissaria, però sí que és necessari la presència policial. Com que ara hi ha més presència policial a Valldoreix, perquè últimament han fet campanya i han posat càmeres de seguretat, els números han crescut a Mira-sol. No sé si posar en un barri en concret una comissaria seria efectiu o traslladaria el problema a un altre lloc. Al voltant de casa meva totes les cases tenen alarma i per alguna cosa serà.

L'habitatge és un dels aspectes claus de la seva candidatura?

Ens centrem en el lloguer pels joves. Hi ha moltes fórmules d'ajudar als joves, moltíssimes. Hi ha moltes possibilitats que no s'han explorat. En aquests 4 anys s'han inaugurat els pisos de protecció oficial que ja havia aprovat el consistori anterior i s'ha endarrerit la solució amb grans projectes com Ca n'Ametller, que no sortiran aviat, sinó que tardaran molts anys. Aquest problema no se solucionarà amb grans projectes, sinó començant per projectes petits que es puguin dur a terme en poc temps i donant solució, potser a una poca quantitat de gent, però immediatament. No endarrerim la solució d'aquí a uns anys amb projectes meravellosos, no tenim aquest temps.

Què en pensen, doncs, del projecte de Ca n'Ametller?

Com a projecte no em sembla malament, però hi ha tantes incògnites, ja que creure que això es pot portar endavant fàcilment és una quimera. Hi ha tantes parts implicades i és un projecte que s'haurà d'anar modulant i rectificant amb el pas del temps. Segur que hi ha impugnacions o un contenciós administratiu, i és que el projecte d'ara és un ideal respecte al projecte que finalment es pugui dur a terme.

"Ca n'Ametller és un ideal respecte al projecte que finalment es pugui dur a terme"

I de Ragull Centre?

Igual que amb Ca n'Ametller si estic a favor en el punt de partida, amb Ragull Centre no, ja que és una zona industrial per requalificar i si requalifiquem aquesta, ho podem requalificar tot? Després s'ha modificat, com sempre. El problema és que l'Ajuntament sempre presenta projectes que s'han d'anar modificant i ara està parat perquè hi ha interposat un contenciós administratiu. Tornem al problema de sempre, els projectes triguen molt a dur-se a terme perquè hi ha moltíssim rebuig i llavors ens anem a 6-7 anys i s'ha d'intentar portar a terme projectes que no generin aquest rebuig i siguin més viables i aquest no ho és. En aquest espai nosaltres proposem fer un centre econòmic perquè Sant Cugat té molta innovació econòmica i moltes startups, sent la 2a població amb més startups de Catalunya després de Barcelona. És per això que hauria de tenir un centre dins de la ciutat d'activitat econòmica, com el Trade Center, però d'innovació tecnològica.

Quines són les vostres propostes en matèria d'habitatge?

Nosaltres presentem projectes més petits, de rehabilitació i de densificació, en comptes d'unes grans promocions immobiliàries que normalment triguen molt. Proposem pisos compartits per a la joventut, que té aquesta modalitat per independitzar-se i això ho hem de fomentar. Volem ajudar la gent jove. No tenim plans per tota la gent de Sant Cugat, perquè evidentment l'habitatge de Sant Cugat és molt car i hi ha moltes problemàtiques diferents.

En aquest mandat s'ha introduït la Zona de Baixes Emissions. Creuen que és una bona aposta per a la mobilitat de Sant Cugat?

Crec que la Zona de Baixes Emissions és un tema que no és igual que a altres llocs. El problema és el nostre anell de trànsit, que són les autopistes. No crec que en el centre de Sant Cugat hi hagi un problema greu d'emissions. S'ha restringit els vehicles a persones de la 3a edat i a gent que s'està veient perjudicada per aquesta mesura. A més, ha coincidit amb els carrils bici i això ha provocat un col·lapse, que fomenta l'emissió. La reducció d'emissions ha abaixat un 1% i aquest no era el propòsit pel qual s'havia creat. La Zona de Baixes Emissions genera bastant rebuig a les persones que no tenen possibilitat de comprar un altre cotxe i genera problemes de trànsit. Si no hi ha transport públic eficaç a Sant Cugat, perquè encara no s'ha aprovat el Pla d'Autobusos, no podem anar restringint el trànsit. Comprenc que la voluntat ha estat bona, però el resultat ha sigut dolent.

Però estan a favor de la mobilitat sostenible?

Evidentment, jo vaig amb bicicleta, però Sant Cugat és un municipi molt difícil per fer-ho, és molt dispers. Si volem que la gent vingui al centre perquè hi hagi activitat comercial, no podem reduir la possibilitat. Si es fa primer la infraestructura i després es pren la mesura, estem en el bon camí, però si primer prenem la mesura i després fem la infraestructura, estem en el mal camí. Hem de fer pàrquings gratuïts com el Plisplas o posar autobusos, abans de restringir el trànsit o peatonalitzar el centre.

Un dels actuals debats de la ciutat és la localització de l'Escola La Mirada? Quina posició tenen?

És un problema judicialitzat i això significa molta espera. L'Ajuntament ha fallat completament, no oferint un espai abans que no fos complicat. És un nou problema judicialitzat per la ineficiència de l'Ajuntament, que després s'allarga. Aquesta escola ha de rebre els serveis que no té mentre se soluciona el conflicte. Jo hauria preferit un altre espai, evidentment, però això és una qüestió que l'Ajuntament ha resolt malament.

"L'Escola La Mirada ha de rebre els serveis que no té mentre se soluciona el conflicte"

En la seva presentació comentaven que Sant Cugat "no té serveis". A què es referien?

En els serveis sanitaris passa com amb la ràtio dels agents de seguretat de la Policia Local o dels Mossos d'Esquadra. Estem per sota amb la població que tenim. No pot ser que tinguem només 3 CAPs, perquè suposa que cada CAP ha d'acollir 30.000 persones. Comptant la població que tenim amb Rubí, tampoc tenim hospital públic. Sant Cugat ha crescut molt, tenim 95.000 habitats i hi ha serveis que no hi són. I perquè no hi són? Sant Cugat és la població amb més pòlisses de salut de Catalunya i ens hem acostumat a aquesta solució, que amb la privada ja fem, i no ha de ser així. Tenim drets que l'Ajuntament ha de començar a tramitar per aconseguir més serveis, com uns jutjats de primera instància. L'Ajuntament ha d'oferir un espai o un solar a la conselleria de Justícia perquè aquesta ho presenti al govern d'Espanya amb una modificació de llei de planta. I com que això és un tràmit llarg, l'Ajuntament directament no ho fa. I el mateix passa amb l'hospital. Si ens conformem i no exigim, no tindrem res. Un dia li vaig preguntar a l'alcaldessa, Mireia Ingla, i em va dir que s'ha de modificar una llei de planta com si fos un impossible i no ho és. S'ha de treballar per això. Necessitem un 4t CAP o un centre sociosanitari, com un hospital lleuger que tingui urgències 24 hores, faci totes les proves diagnòstiques, tota la cirurgia menor... I això alliberaria a Mútua de Terrassa de càrrega de feina i abaixaria les llistes d'espera. A més, aquest hospital lleuger és més factible d'aconseguir i nosaltres apostaríem per aquest equipament.

En els darrers mesos, algunes entitats esportives han assenyalat que falten equipaments per entrenar. Quina solució creuen que hi ha...

Manquen equipaments perquè hem crescut, i és que som un cas insòlit a Catalunya pel que fa al creixement de la població, i sobretot entre els joves que és qui més esport practiquen i no tenen equipaments per entrenar o els que hi ha estan molt vells. Les instal·lacions s'han de renovar i això suposa una inversió molt forta que l'Ajuntament ha d'aconseguir amb la Generalitat. L'altre dia, Pere Soler (PSC) deia que vol un estadi per 5 mil espectadors, i jo també, però això no és una carta als Reis Mags. Tenim uns serveis de poble i som una ciutat de 95.000 habitants que probablement el 2025 superarem els 100.000 habitants. Hem d'intentar crear equipaments sense megalomanies, atenent les demandes de les escoles, les famílies, els joves...

"Tenim uns serveis de poble i som una ciutat de 95.000 habitants"

Estan a favor de la rebaixa d'impostos. Com beneficia això als santcugatencs?

La tassa d'IBI més o menys està com la mitjana, però la tassa de l'IBI local és molt alta. És evident que les grans empreses no tenen problema, però el petit comerç sí, i és que l'IBI s'hauria de rebaixar immediatament. El local comercial té un IBI de l'1%, quan la taxa màxima em sembla de l'1,1%.

Silvia Tusell VALENTS 8. FOTO: Bernat Millet

L'alcaldable per Valents Sant Cugat va formar part de la llista electoral de Ciutadans Sant Cugat en les eleccions municipals del 2019. FOTO: Bernat Millet



I per al ciutadà de peu?

Això ho hauríem de mirar, perquè estem fent aportacions a l'entitat metropolitana que no tenen cap feedback, com per exemple, encara no tenim el Pla d'Autobusos. Un cop dins ja veurem que fem i veure d'on podem treure amb la finalitat de rebaixar els impostos.

Es presenten com un partit constitucionalista. Com afecta això a Sant Cugat?

A Sant Cugat hi ha un vot constitucionalista i jo crec que hi ha opcions que estan en davallada i que, per tant, l'altra opció constitucionalista és el PP. Crec que tenim el nostre espai de vot de centre, i és que el constitucionalista vol dir acceptar l'ordre constituït. Amb això podem atreure el vot d'alguns exconvergents, i és que nosaltres som un partit exclusivament català sense voluntat de marxar d'aquí. És una de les coses apreses de Ciutadans. Volem un vot de centre-centre moderat, respectuós amb l'ordre constituït i la llei i que no té gens d'interès de modificar la constitució i que el seu vot no tingui cap instrucció de fora com en el cas del PP.

I com afecta això a Sant Cugat?

Nosaltres estem per la política pràctica de gestió, no perquè quan vagi el president de la Generalitat a Madrid, el primer que parli és del delicte de sedició i dels presos polítics. La nostra prioritat és donar habitatge als joves, promoure l'activitat econòmica, rellançar Sant Cugat com a ciutat referent de la innovació tecnològica, atendre la ciutat desatesa amb serveis que pràcticament no li corresponen... A mi que no em vinguin a parlar a l'Ajuntament de coses que no són de Sant Cugat, i que a més, probablement dividiran al santcugatenc. Jo no estic per això, jo estic per fer coses pel santcugatenc. Que m'he d'ajuntar amb gent, evidentment, perquè no es poden fer coses soles, i s'ha de pactar i arribar a acords amb la gent, però sempre amb la idea d'aconseguir coses per Sant Cugat.

"A mi que no em vinguin a parlar a l'Ajuntament de coses que no són de Sant Cugat, i que a més, probablement dividiran al santcugatenc"

Com volen ajudar als barris perifèrics de Sant Cugat com poden ser La Floresta o Les Planes?

En el programa diem que volem un Pla de Barri, és a dir, veure quins serveis té cada barri i veure quins forats hi ha. Almenys, un Ajuntament d'esquerres hauria pogut equiparar els serveis de tots els barris i això ni s'ho van plantejar. Es va decidir en un procés participatiu fer de Can Canyameres un casal cívic de Volpelleres i no s'ha fet res. Hem d'equiparar els barris amb els mateixos serveis, i un cop tinguem això, ja anirem a les especificacions, perquè evidentment Les Planes té un problema de comunicació que no té Mira-sol, per exemple. El punt de partida de cada barri ha de ser que tingui el seu centre cívic, el seu CAP i una xarxa que estigui completa i no com ara.

A Valldoreix han decidit no presentar-se i donar suport a Som Valldoreix. Consideren que no tenen votants a Valldoreix o han preferit combatre l'esquerra?

Els primers a fer un pas van ser l'esquerra i després la resta de partits. Nosaltres no ho hem dubtat, perquè tots els membres de la candidatura que són de Valldoreix ens ho van dir. Si els mateixos candidats i la gent de Valldoreix ens ho diu, per què fer una altra cosa? En la nostra llista està Marta Salvador (PP), que va de ser la candidata a la presidència de l'EMD de Valldoreix pel PP, però ella mateixa va dir que no era el moment. A més, estem molt còmodes amb Susana Herrada, tenim molt bona relació.

La seva filla tanca la seva llista electoral, mentre que el seu fill és el número 5 del PP Sant Cugat. Com viu això?

Jo guanyo, ja que el meu marit i la meva filla em voten a mi, així que l'Ignacio està en minoria (riu). Ell fa temps que es dedica això i ho portem amb certa elegància. No obstant això, jo tinc molt mal concepte del PP, i si no hi hagués Valents, i ara que Ciutadans està pràcticament desaparegut, jo no votaria. El PP no té projecte amb Catalunya i no sap què fer. Al constitucionalista li diria que no voti el PP, perquè no sap què fer amb nosaltres.

"Al constitucionalista li diria que no voti el PP, perquè no sap què fer amb nosaltres"

Per què el santcugatenc ha de votar Valents?

Perquè és un projecte nou, en el qual tenim il·lusió posada i volem fer coses pràctiques amb la col·laboració de la màxima gent possible. I perquè és un projecte jove que realment mereix una confiança.

En cas d'aconseguir representació, amb quins partits estarien disposats a negociar?

Evidentment, amb el partit que assumeixi el nostre programa i si hi ha coincidències, endavant.

I quines fronteres no traspassarien mai?

A nosaltres la política actual no ens interessa com s'ha portat i jo no faria res per perllongar el govern que hi ha ara, sinó més aviat perquè s'acabés d'una vegada. No li veig cap possibilitat de donar confiança a gent que ha estat durant 4 anys aquí a Sant Cugat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem