Unes 3.000 persones exigeixen l'alliberament dels presos polítics des de Sant Cugat

La concentració s'ha fet a la plaça de la Vila

Unes 3.000 persones s'han concentrat a la plaça de la Vila de Sant Cugat del Vallès per exigir l'alliberament dels presos polítics. Una concentració que ha arribat després de l'empresonament de 8 consellers, entre ells el santcugatenc Raül Romeva, i l'ordre de detenció per al president Carles Puigdemont i els consellers que es troben a Bèlgica, entre ells, la santcugatenca Clara Ponsatí, aquest dijous, 2 de novembre.


L'ANC i Òmnium han llegit un manifest conjunt "en defensa de la república". En les seves paraules, han apuntat que "els ciutadans de Sant Cugat reunits a la plaça de la Vila, d'acord amb el seu dret inalienable a la llibertat i conscients de la seva responsabilitat individual i col·lectiva, manifestem la nostra lleialtat a la República catalana, al seu president, i a tots aquells que li han estat fidels".

És per això que han expressat el rebuig a "la ingerència de l'estat espanyol" sobre la república, exigint "l'immediat alliberament i retorn a Catalunya de tots els presos polítics empresonats a l'estat espanyol", fent referència a Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i dels membres del Govern.

També han apel·lat a la comunitat internacional perquè "estiguin emetent i jutgin les accions repressives de l'Estat espanyol, i emparin la República, les seves institucions i els seus ciutadans". Igualment, han condemnat les agressions feixistes sofertes pels ciutadans, reivindicant el compromís amb la cultura de la pau, i la determinació a "consolidar la república com un mitjà per assolir la justícia social, l'aprofundiment democràtic i l'exercici de les llibertats cíviques".



Les forces polítiques independentistes representades al ple municipal també han fet lectura d'un comunicat conjunt. Ho han fet Carmela Fortuny (PDeCAT), Mireia Ingla (ERC-MES) i Núria Gibert (CUP-PC).

Fortuny ha iniciat el parlament traslladant l'escalf de l'alcaldessa, Mercè Conesa, que s'ha traslladat a Madrid al matí en suport al Govern. Tot seguit ha començat la lectura del manifest lamentant que "avui és un dia trist, i és indigne tot el que està passant; avui escrivim una pàgina negra en la història de Catalunya", en relació a l'empresonament del "Govern escollit democràticament pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya", i han cridat a la "llibertat immediata als presos polítics", recordant també Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Tot plegat, sota una gran pancarta que reclama aquest alliberament i que llueix a la façana de l'Ajuntament, com ha anunciat Fortuny, "fins que siguin alliberats".

"Mai podran empresonar les nostres institucions, però mai podran empresonar les nostres idees", ha recordat. Les seves paraules s'han vist interrompudes amb crits de "trenqueu el pacte", en relació al pacte de govern que manté el PDeCAT amb el PSC a Sant Cugat.

Mireia Ingla ha seguit amb el comunicat exigint "a l'Estat espanyol la llibertat immediata dels legítims representants d'aquest país", i ha recordat que "no ens coneixen; no pararem fins a la victòria". I Núria Gibert ha tancat el parlament repassant els noms de totes les persones empresonades fins al moment, dient que "avui tots som ells", fent una crida a la "unitat, política, tenacitat, perseverança i dignitat".

Amb crits de "llibertat" per part dels assistents, i cantant Els Segadors a la plaça, els Castellers de Sant Cugat, que a la tarda han emès un comunicat de suport als presos polítics i en particular al membre de la colla Raül Romeva, han fet un pilar per la democràcia i per la llibertat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem