Valldoreix demana a l'Estat compensar la caiguda d'ingressos de les plusvàlues municipals

Tots els grups municipals de l'EMD de Valldoreix demanen al govern espanyol que compleixi els compromisos adquirits en una moció aprovada al Senat l'any 2022

Tots els grups municipals amb representació a la Junta de Veïns de Valldoreix, Junts per Valldoreix, Ciutadans, ERC, PSC i CUP van votar aquest dijous 16 de febrer a favor a una moció d'ERC que anima a demanar al govern espanyol que es compleixi el compromís perquè les administracions locals recuperin la seva capacitat financera arran de la reducció de la recaptació pel canvi de càlcul de les plusvàlues municipals per les sentències que impedien cobrar-les en els casos en què no hi havia hagut un increment del valor del sòl.

Més info: L'impost de la plusvàlua no s'haurà de pagar si no hi ha benefici

Els arguments a favor de la compensació de les plusvàlues municipals

La moció la va presentar el vocal d'ERC Jaume Sanmartí ha recordat que l'impost de les plusvàlues és un dels actors del model de finançament local que contribueix a "assolir la suficiència financera necessària" per atendre totes les competències municipals i que és el segon que més aporta als ajuntaments per darrere de l'IBI. Per això, va afegir que volen "sol·licitar un fons per compensar la pèrdua d'ingressos."

Dit això, va explicar també que la nova fórmula impulsada pel Govern espanyol per substituir l'impost de plusvàlues suprimit pel Tribunal Constitucional "no han reportat cap solució a les finances dels ajuntaments", ja que la reforma no recull cap mecanisme de compensació als ajuntaments per la pèrdua d'ingressos. I va subratllar que l'EMD ha deixat d'ingressar uns 500.000 euros.

A més, va dir que aquesta moció s'empara en una moció que es va aprovar al Senat el 21 d'abril del 2022 en què es demanava la creació d'un fons extraordinari per compensar la pèrdua d'ingressos i la creació d'un fons permanent de compensació en compliment del principi de suficiència financera.

Després de la seva intervenció, Josep Maria Garcia, vocal de Ciutadans, va recordar que el seu grup municipal sempre ha defensat que s'eliminés l'impost de plusvàlues, tot i que entén que era una important font d'ingressos pels ajuntaments. Per això va anunciar l'adhesió del seu grup municipal a la moció i va mostrar el seu desig que el govern espanyol compensi als ajuntaments d'una forma "immediata".

A continuació, Susanna Casta, PSC, va subratllar que les plusvàlues són una important font d'ingressos pels municipis i ha advertit que l'eliminació de l'impost sense el mecanisme de compensació ha fet "més mal que bé".

Per últim, Ferran Margineda, CUP, va defensar l'impost de la plusvàlua i que els ajuntaments es puguin finançar a través d'aquest. En aquest punt ha afegit creu que és bo que una part dels diners generats per una venda vagin a les "arques públiques".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem