Valldoreix es compromet amb l'emergència climàtica, la transparència i contra el masclisme

La Junta de Veïns de l'EMD ha aprovat tres mocions per declarar Valldoreix en emergència climàtica, generar espais lliures de violència masclista i acabar d'implementar la llei de transparència al web

L'EMD de Valldoreix s'ha compromès a lluitar contra l'emergència climàtica, contra la violència masclista i a acabar d'implementar la llei de transparència al web de l'ens, després d'aprovar tres mocions en la Junta de Veïns, presentades per la CUP-PC, ERC i el PSC-CP.

Emergència climàtica

L'EMD s'ha compromès a fer front als reptes que planteja el canvi climàtic, tot aplicant els compromisos polítics, normatives i recursos necessaris per garantir reduccions de gasos d'efecte hivernacle per tal d'arribar al balanç net zero no més tard de 2040 i si pot ser abans de 2035, que començarà amb la creació d'una Taula d'Emergència Climàtica per establir un pla i calanderitzar-lo, que comptarà amb la presència de diferents actors de la vila: "Com a mesura urgent hauríem de calanderitzar una sèrie de mesures urgents", ha explicat Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, que ha posat l'exemple d'augmentar l'arbrat en algunes zones de Valldoreix.

A més, ha assegurat que cal potenciar la "mobilitat sostenible", apostant pel transport públic. Lluc Cahís, d'ERC-MES, ha explicat que "ens agrada molt posar sobre la taula el debat sobre l'emergència climàtica. Aquesta moció ens enfronta amb contradiccions, perquè el problema d'arrel és la sobreproducció i els sobreconsum".

Per la seva banda, la vocal del PSC, Susanna Casta ha puntualitzat que "cal valorar tot el que ha fet fins ara el sectorial de medi ambient, i per no fer duplicitats, en lloc de fer una taula nova, caldria obrir el sectorial de medi ambient".

Anna Cano, vocal de Cs ha apuntat que "hauríem de formar part del Comissionat d'Emergència Climàtica de Sant Cugat", tot i reconèixer que "hem d'establir compromisos polítics".

Per últim, Susana Herrada, de Junts per Sant Cugat - Valldoreix ha afirmat que el grup comparteix aquesta inquietud, tot i reconèixer que "la millor eina que tenim per fer front a aquest problema amb el Sectorial de medi ambient".

La moció s'ha aprovat afegint que el Sectorial de medi ambient formarà part de la taula, amb els vots favorables de tots els grups excepte Cs.

Espais lliures de violència masclista

Així mateix, la Junta de Veïns s'ha compromès a elaborar un protocol per fer front a la violència sexual per a la Festa Major de Valldoreix d'enguany i per altres esdeveniments d'alta concurrència de la Vila, a més de refusar públicament aquesta xacra: "Coneixem de la urgència d'aquesta mena de mocions. A la darrera Festa Major de Sant Cugat es va cometre una agressió masclista i no entenem per què el Govern ha trigat un any a posar-s'hi", ha criticat Lluc Cahís, vocal d'ERC-MES.

Susanna Casta (PSC) ha puntualitzat que "quan veus que passes tantes coses, des d'aquests petits municipis hem de començar a educar i sensibilitzar". "És una obligació", ha sentenciat. Per la seva banda, Anna Cano ha afirmat que "l'educació és bàsica per fer valdre la dona més enllà d'un cos".

Elena Degollada, de Junts per Sant Cugat-Valldoreix ha reclamat no "convertir aquesta moció en una excusa per atacar l'equip de Govern", assenyalant que "ja portem temps darrere d'aquesta història", tot i reconèixer que "si s'han de fer més coses les farem".

La moció ha esdevingut institucional, ja que s'ha aprovat per unanimitat.

Implementació de la Llei de Transparència

També s'ha aprovat una moció que fa comprometre al Govern de l'EMD a acabar d'implementar la llei de transparència al web de l'EMD: "Entenent que sabent la problemàtica que existeix amb l'EMD de Valldoreix, pensem que hi ha moltes deficiències i hem valorat posar un temps prudencial per penjar al web la informació sobre tots els organismes de la institució", ha apuntat Susanna Casta, del PSC.

Per la seva banda, Jaume Sanmartí (ERC-MES) ha apuntat que "ens agradaria que aquesta moció ajudes a potenciar la participació ciutadana. Si es pengen els òrgans existents, ajudarà a la ciutadania a conèixer i participar en aquests òrgans".

Bernat Gisbert (Junts per Sant Cugat-Valldoreix) ha comunicat la decisió del grup a votar a favor, però ha animat "a parlar aquestes coses sense necessitat de passar-les per la Junta de Veïns". A més, ha explicat que "estem treballant amb els tècnics per millorar el web.

Aquesta moció també s'ha aprovat per unanimitat.

 
Comentaris

Destaquem