Valldoreix-Sant Cugat, una història d’amor i desamor

Actualment són bones les relacions entre les administracions de Sant Cugat i Valldoreix?

La història recent de les relacions entre les administracions de Sant Cugat i Valldoreix té episodis en què el respecte institucional ha predominat i altres en què els enfrontaments han estat els protagonistes.

“Com en qualsevol relació entre persones, hi ha moments de fricció i moments d’alegria. El més important és que hi hagi un respecte institucional entre les dues administracions, i no només de la petita cap a la gran”, destaca l’historiador Juanjo Cortés, qui afegeix que “Valldoreix sempre ha estat el feble”.

Un moment de fricció va ser a finals dels anys 80, quan el president de l’EMD, Jaume Massanés, i l’alcalde de Sant Cugat, Joan Aymerich, es van enfrontar tot i ser els dos de CiU.  Cortés recorda que com més mala relació hi ha hagut, més fort ha estat el sentiment independentista.

Aquest article forma part del reportatge Valldoreix independent: utopia o realitat?, publicat al DIARI de Sant Cugat:

Valldoreix, el poble que vol ser

L'autonomia de Valldoreix, una lluita centenària i constant

Seria viable Valldoreix com a municipi independent?

Coordialitat entre Puig i Conesa

Per al president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, les relacions actuals entre totes dues entitats són bones. “Les relacions les fan les persones. Jo penso que ara tenim una bona relació amb Sant Cugat”, assegura. Per a Puig, “les negociacions entre dues administracions sempre comporten diferents punts de vista i cadascú defensa el seu”.

Per al president, “tot es basa en el respecte i a respectar la voluntat de la gent de Valldoreix. Per sobre de tot, respecte al sentiment de cada barri”. En el mateix sentit es pronuncia l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa: “Les relacions són correctes i de respecte. Sempre hi ha debat, però també diàleg”.

L’alcaldessa recorda que recentment s’ha incorporat Puig al consell de Promusa amb la voluntat d’incorporar la visió de Valldoreix. “Des de Sant Cugat tenim una visió global del municipi i entenem les reivindicacions de Valldoreix”, afegeix, alhora que assegura que des de l’Ajuntament sempre s’ha defensat “la singularitat de Valldoreix”.

Sotmesos a Sant Cugat?

Per a Josep Maria Canals, exvocal del PP, “Sant Cugat sempre ha mirat bé Valldoreix i sempre l’ha tractat bé”. No comparteix aquest punt de vista l’expresident de l’EMD Francesc Cardoner, qui assegura que “Sant Cugat sempre guarda les formes, però intenta fer el que vol a Valldoreix, com els pisos a l’estació”.

A més, Cardoner considera que com que tant el govern de l’EMD com el de l’Ajuntament són del mateix partit, a Valldoreix “estan lligats de mans”. Per a Ferran Margineda, vocal de la CUP a Valldoreix, actualment “la relació és correcta” i celebra que “Sant Cugat deixi fer molt a Valldoreix”.

Susana Casta, vocal de Ciutadans, considera que “l’Ajuntament no tracta amb la dignitat que es mereix Valldoreix”. “Amb tot el respecte, no som Mira-sol o la Floresta”, afegeix.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem