Viladric: "Mentre els partits anaven darrere la societat, el procés era molt engrescador"

Com veuen el procés sobiranista des de l'Assemblea Nacional Catalana de Sant Cugat?

La secció santcugatenca de l'Assemblea Nacional Catalana va engegar fa unes setmanes el projecte indetàper, una iniciativa que té la voluntat d'aportar informació sobre la independència de Catalunya a la ciutadania per tal d'ampliar els favorables a l'estat propi.

Parlem amb el seu coordinador, Jaume Viladric; que ens explica la iniciativa i ens parla de com veu el procés a dia d'avui.

Quin és l'objectiu de l'indetàper?

L'objectiu és arribar a tothom qui tingui dubtes sobre la independència o li falti informació per decidir el seu vot. Volem donar informació neutra i objectiva perquè deixin de tenir dubtes o per decidir el seu vot, sigui el que sigui.

A qui està dirigit?

Tothom hauria d'estar interessat, sigui d'un pensament o un altre. El procés, agradi o no, afectarà a tothom. Els que estan en contra estaria bé que s'interessessin.

Quins dubtes us plantegen?

Depèn molt del col·lectiu i són els dubtes normals sobre el procés i la seva falta d'informació. Per exemple, gent gran ens pregunta sobre les pensions, com es pagaran els primers mesos. Un col·lectiu d'immigrants ens pregunta què passarà amb la doble nacionalitat o la llei d'estrangeria.

Hi ha falta d'informació? S'ha parlat molt del procés!

Tan de bo s'hagués fet un referèndum pactat i haguéssim debatut durant mesos els pros i contres de la independència. En el seu lloc, hi ha hagut debat sobre si és legal o no el referèndum, si hi haurà plebiscitàries... Això no és el debat real. Perdem moltes forces per aquí. L'indetàper va en aquesta línia.

Com us poseu en contacte amb la gent?

Per una banda, truquem a les entitats i els expliquem aquest servei d'informació, que és gratuït. N'hem parlat amb un centenar. A més, repartim fulletons al carrer i per explicar en què consisteix l'indetàper. Una altra manera és anar als barris on, per votacions en eleccions anteriors, hi ha una mitjana superior d'indecisos.

Aneu a vendre uns arguments.

No anem a fer cap discurs a casa de ningú, ni conferències per vendre la moto. No anem a convèncer a ningú, sino a donar informació i respondre les preguntes que ens fan

Com percebeu l'ànim a peu de carrer entre els sobiranistes.

Hi ha gent que està desanimada, molta d'empipada... Però sempre dic el mateix: és lògic per tot el que ha passat els últims mesos. Hem de deixar de mirar què ha passat aquest gener, febrer... Ara hem de mirar endavant i el que ve ara fins al 27 de setembre [eleccions a la Generalitat] és un repte molt engrescador i il·lusionador. Val la pena que no malgastem els pocs dies que hi ha en queixar-nos del que hem fet o no hem fet els mesos posteriors al 9N.

Hi ha gent que apunta als partits polítics.

Mentre els partits polítics anaven a remolc de la societat civil el procés era molt engrescador, quan han tingut ells els papers principals, hi ha hagut les baralles. No han sabut posar-se d'acord i no barallar-se. Els partits no són dolents en si, els necessitem. Si no es barallen, la il·lusió tornarà amb força.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem