Projectes per crear un món més just i igualitari des de Sant Cugat

Es fa cooperació directa, indirecta, educació pel desenvolupament, emergències i agermanaments

Durant els 20 anys que Sant Cugat ha establert un flux d’ajuda constant al Tercer Món, el municipi ha cofinançat més de 300 projectes repartits entre accions en cooperació indirecta; cooperació directa; educació pel desenvolupament; emergències i agermanaments. Les accions, amb missions molt diferents i executades al llarg de més de 40 països, tenen un objectiu comú: equilibrar les societats desiguals i millorar les condicions de vida d’aquells nuclis més desafavorits per intentar destruir les bosses de pobresa més extrema. A continuació, un resum d’aquestes:

Enginyeria sense Fronteres (ESF)
L’entitat treballa per garantir l’accés universal als serveis bàsics a través d’habilitar extraccions d’aigua potable o oferir serveis sanitaris. ESF desenvolupa la seva tasca a Moçambic, el Salvador, Perú, Equador o Bolívia.

Educació sense Fronteres (ESF)
Amb zones de treball repartides per la República Dominicana, Bolívia, Guatemala, Nicaragua, el Salvador, Equador i Perú, l’associació crea plans per promocionar l’educació de qualitat per a tothom.

Fundación Vicente Ferrer (FVF)
La fundació treballa des de fa més de 50 anys per millorar les condicions de vida dels grups més desafavorits de l’Índia i per conscienciar la resta del món de la importància de tirar endavant aquesta iniciativa solidària. L’ONGD desenvolupa programes a llarg termini en àmbits com l’educació, l’habitatge, la sanitat, les dones, les persones amb discapacitat i l’ecologia amb la voluntat de canviar la realitat dels intocables, les castes més baixes i els grups tribals.

Fundació Yamuna
Aquesta entitat, que desplega els seus plans solidaris des de l’any 2000, fa plans de sensibilització a Catalunya, mentre que a Madagascar lidera un projecte que es compon d’un centre d’acollida per a 145 menors que viuen al carrer, una cooperativa de dones Vehivavy Mihavotra i un centre d’activitats educatives i esportives per a 450 nens i adolescents.

Medicus Mundi
Amb treball a Angola, Moçambic, Bolívia, Equador i campaments de refugiats sahrauís a Algèria, aquesta entitat fomenta l’atenció primària de salut, alhora que crea plans per sensibilitzar la ciutadania catalana.

Acoes
Aquesta entitat treballa en l’educació per millorar la societat hondurenya a través d’accions a escoles, residències d’estudiants, centres de capacitació i l’educació rural, sensibilitzant infants i joves.

Rostros, Colores y Sueños
L’ONG santcugatenca impulsa camps de treball solidaris a Colama, Nicaragua, per millorar les condicions de vida d’aquesta comunitat rural. En aquesta iniciativa es munten projectes educatius, culturals i esportius. L’entitat ha tirat endavant una biblioteca.

Forkids
L’entitat de Sant Cugat treballa a l’Índia amb l’objectiu de millorar la infància i el desenvolupament de les dones provinents de les castes més baixes. Forkids col·labora amb l’entitat índia PVS per posar en marxa una escola rural per a més de 500 nens i nens i atorgar microcrèdits. A més, també desenvolupen estades curtes de voluntariat mèdic.

Petits Músics del Món
L’ONGD Petits Músics del Món acosta cada any la realitat dels infants de Malawi a Sant Cugat. A través del projecte “Bon dia, Malawi” de tallers de música africana, l’entitat desenvolupa aquesta acció a diferents escoles i instituts del municipi. La iniciativa es complementa amb un intercanvi de músics amb aquest país sud-africà, ja que cada any, Petits Músics porten músics de Malawi a la ciutat. L’intercanvi permet a nens i joves rebre formació musical, conviure amb les famílies d’acolliment i tenir l’oportunitat de participar en activitats a la ciutat.

Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS)
L’entitat, en marxa des del 1997, treballa per millorar la vida de les comunitats que viuen en els campaments situats al Sàhara. SCAPS desenvolupa tres accions: col·laborant amb un àpat diari a l’escola bressol Tarbia; a través de la campanya “Vacances en pau”, en el qual un grup de nens i nenes dels campaments visiten Sant Cugat a l’estiu i són acollits per famílies santcugatenques per fugir de les altes temperatures del desert i rebre atenció mèdica bàsica. Finalment, l’entitat disposa de la Casa de l’Esperança, un pis d’acollida per a menors amb malalties. Aquests infants se sotmeten a tractaments per curar les seves patologies. Hi ha hagut casos que han viscuts alguns mesos i el cas d’un nen que hi va residir més de quatre anys.

Sant Cugat Esport FC
Des de fa tres anys l’entitat esportiva impulsa el Campus Índia, una iniciativa que neix sota el paraigua de la Fundació Vicente Ferrer amb la idea d’enfortir els valors de l’esport i el treball en equip de les classes més desafavorides. Uns 200 nens i nenes participen en aquest campus de futbol. A més, i per primer cop, aquest any l’entitat ha designat un entrenador que viurà a Anantapur.

Ajuntament de Sant Cugat
El consisitori local està fent el pla de residus de l’Ajuntament de Tarija, a Bolívia. El projecte, que s’emmarca dins de la cooperació directa, l’estan desenvolupant els tècnics de l’administració santcugatenca sobre el terreny, encara que Sant Cugat també ha rebut la visita del personal de la ciutat boliviana.

Universitat Internacional per la Pau (Unipau)
L’entitat local programa accions de sensibilització i d’informació per generar un corrent de pensament a favor de la pau entre la ciutadania. L’associació programa diverses activitats com el Curs d’Estiu, el projecte educatiu Teixint xarxes, el seminari Pensament per la Pau, el Memorial Joan XXIII per la Pau i la Diada de la no violència.

Llegiu el reportatge. 

 
Comentaris

Destaquem