Què fer amb els pisos buits dels bancs?

L'Ajuntament està enllestint una normativa per tal d'obrir expedients contradictoris a les entitats bancàries amb pisos buits que no estiguin al mercat

Les úniques dades de pisos buits de què es disposa a Sant Cugat corresponen al 2011. Segons Idescat, dels 33.336 habitatges de Sant Cugat, llavors n’hi havia 2.264 de buits.

El regidor d’Habitatge, Raül Grangé, creu que les dades no corresponen a la realitat: “Si hi haguessin tants pisos buits, el preu baixaria. Dubto que sigui aquesta xifra”. No obstant, Sant Cugat és dels municipis de Catalunya amb menys pisos buits i la ciutat de més de 40.000 habitants on més s’han reduït, un 60% des del 2001. Una de les mesures per activar els pisos buits de particulars és a través de la Borsa de Mediació.

Entitats bancàries
“Fa un any ens vam reunir amb tots els bancs que tenien pisos a Sant Cugat per establir un codi ètic”, explica Raül Grangé. El codi ètic faria referència a no tirar endavant desnonaments i a posar part dels pisos buits a la Borsa de Mediació del consistori. Els bancs s’hi van oposar.

A partir d’aquí, l’Ajuntament va elaborar un mapa dels pisos buits de les entitats bancàries i de les seves immobiliàries. En total, va comptabilitzar 92 pisos buits durant més de dos anys. Es va tornar a posar en contacte amb els bancs perquè justifiquessin aquests habitatges i, finalment, es van trobar 26 pisos buits de 3 entitats bancàries que no van poder argumentar perquè estaven buits ni els havien posat de lloguer.

Expedients als bancs
A hores d’ara, els serveis jurídics de l’Ajuntament estan elaborant una normativa pròpia que permeti obrir expedients sancionadors a les tres entitats que tenen aquests pisos buits.

Segons va explicar Raül Grangé durant el ple del mes de gener, l'ordenança que permetria obrir expedients als bancs amb pisos buits ja estaria a punt. La idea és presentar-la les properes setmanes.

L'ordenança permetria obrir expedients contradictoris i, arribats al cas, sancionar les entitats.

El reportatge
Aquest article forma part del reportatge Dret a l'habitatge, publicat al DIARI de Sant Cugat.

Dret a l'habitatge

Els desnonaments, una realitat a Sant Cugat

La tasca dels procuradors en els desnonaments

Ajudes a famílies per la manca de lloguer social

Joves que marxen i gent que vol comprar sí o sí

 
Comentaris

Destaquem