Quins personatges han destacat aquest 2014?

Esportistes, directors de cinema, de teatre, polítics, i més són alguns dels santcugtencs destacats aquest 2014

Personatges polítics, esportistes i personatges del món de la cultura han sobresortit per alguna qüestió aquest any que hem deixat, el 2014. Coneixem el perquè.

Els personatges polítics

Manel Porta, Coordinador de l'ANC


Tot i que no és propiament polític, sí que és representant d'una entitat de caire polític. Manel Porta és coordinador local de l'Assamblea Nacional Catalana, associació que en l'àmbit local ha organitzat un gran nombre d'actes reivindicatius i ha liderat totes les mobilitzacions ciutadanes a favor de la independència.

Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat


El president de la Generalitat, Artur Mas, va proposar a finals de juliol, que Mercè Conesa fos la portaveu de Convergència Democràtica de Catalunya. Al setembre va ser ratificada al Congrés Nacional de CDC i des d’aleshores forma part de la nova direcció del partit, que coordina Josep Rull.

Josep Romero, extinent d'alcalde de Mobilitat, Territori i Comerç


Va anunciar al juny que deixava la política per motius personals i familiars després de 22 anys de servei. El va substituir Salvador Masip, que va entrar al govern local com a regidor sense cartera.

Bruno de Salvador,
regidor no adscit


Fins a l’octubre va ser regidor popular, va decidir abandonar el PP abans d’acabar el mandat per la postura adoptada pel partit en relació a la retirada de la llei de l’avortament. De Salvador, però, continua exercint de regidor, una situació anòmala que bastants regidors ja li han recriminat.

Raül Romeva, exdiputat d'ICV al parlament europeu



Ha esdevingut una de les grans figures polítiques de l'any, especialment per haver estat coordinador del Pacte Santcugatenc pel Dret a Decidir. Romeva també ha publicat aquest 2014 el llibre 'Som una nació europea'.

Els personatges esportius

Paula Ramírez Ibáñez, nadadora
 


Va aconseguir, amb la selecció espanyola júnior de natació sincronitzada, un 4t lloc i dues 5es posicions al Campionat del Món Júnior, a l’agost. També 5 medalles a l’estatal júnior, a l’abril.

David López, futbolista


Fins al moment militava al primer equip de futbol del RCD Espanyol, va ser traspassat a canvi d'uns 5 milions d'euros, més un en variables, a l'agost, al Nàpols de la Serie A. El migcampista, l'únic jugador santcugatenc que jugava a la Primera Divisió espanyola, estarà vinculat al club italià els pròxims 5 anys.

Didac Salas, atleta


La temporada 2014 ha estat brillant pels germans Salas, Didac i Cora. Didac Salas es va adjudicar al febrer l’estatal absolut en salt amb perxa, entre d’altres èxits. Cora Salas va guanyar al març 2 plates a l’estatal júnior (salt de llargada i triple salt). També van participar a l’europeu absolut i al mundial júnior.

Alex Santín, pilot


El jove pilot es va adjudicar el 26 d’octubre el Campionat d’Espanya de Motocròs en la categoria MX85, amb quatre primeres posicions, tres segons llocs, una tercera plaça i un quart lloc. També ha estat tretzè a l’europeu.

Andrea de la Torre Pérez, jugadora d'hanbol


Va aconseguir, al maig, l’ascens a la Divisió d’Honor Femenina d’handbol, la categoria més alta de l’handbol femení estatal. El BM Granollers, campió del grup C de la Divisió de Plata, va superar la fase de sector i la fase d’ascens.

Els personatges culturals

Víctor Alexandre, escriptor santcugatenc


L’escriptor santcugatenc Víctor Alexandre portava a l’escenari l’obra coescrita amb Roger Cònsul i Pere Planella, Onze. Nou.CATorze (1714), el mateix any que era reconegut amb el Premi Joan Coromines per la seva defensa de la llengua i la cultura catalana. També ha publicat La independència explicada al meu fill.

Dolors Vilarasau, directora de teatre


Coincidint amb el desè aniversari del cicle Lectures a la Fresca, la seva directora, Dolors Vilarasau, era homenatjada pels actors santcugatencs per la seva dedicació al teatre local. El mateix any en què l’obra La retirada, que dirigeix, era seleccionada per formar part del II Cicle de Lectures dramatitzades de l’AADPC.

Marc Carreté, director de cinema



L’òpera prima del director santcugatenc Marc Carreté, Asmodexia, ha triomfat durant aquest any arreu dels festivals de cinema de terror del món. A Mèxic, Porto Alegre, Eslovènia... A més, s’incloïa a la secció oficial del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Sitges).

Emma Vilarasau, actriu


L’actriu santcugatenca rebia aquest any el Premi Jordi Dauder atorgat per la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, i el Premi Max de les Arts Escèniques a la millor actriu per la seva interpretació a l’obra Barcelona. A més, ha estat nominada als Premis Butaca per Els dies feliços.

Jordi Lara, cineasta


La ciutat acollia l’exposició "Una màquina d’espavilar ocells de nit, cinematografia submergida", un projecte del santcugatenc Jordi Lara al costat de Toni Casassas. Aquest mateix any, Sala 33, del Canal 33, estrenava el film del director santcugatenc Ventre blanc. Un film basat en el mateix llibre.

 
Comentaris

Destaquem