Sant Cugat fa una valoració positiva del Decret Llei per fer front a l’LRSAL

El govern de la Generalitat ha aprovat un decret per donar instruments als ajuntaments catalans per fer front a la Llei de Racionalització de l'Administració Local. Per Conesa: "el decret blinda jurídicament les competències dels ajuntaments catalans"

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) fa una lectura positiva de l'aprovació del decret llei per fer front a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). El president de l'ACM, Miquel Buch, assegura que l’aprovació del Decret Llei "crea un mur de contenció als efectes perversos de la LRSAL". Ho ha fet en un comunicat posterior a conèixer l'aprovació d'aquest decret per part del govern de la Generalitat de Catalunya, aquest dimarts 17 de juny.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha expressat en declaracions al TOT que "valorem positivament el Decret Llei aprovat per la Generalitat perquè blinda jurídicament les competències dels ajuntaments catalans enfront la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local". Conesa ha afegit que "amb aquest Decret queda molt clar quines són les nostres competències i, el que és més important, "ens permet seguir exercint-les".

Buch ha dit que el decret ha de permetre donar instruments als ajuntaments catalans per fer front a LRSAL. Per la seva banda, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat que la llei espanyola és un "despropòsit" perquè no deixa al món municipal justificar despeses per determinades competències i tampoc autoritza la Generalitat a incrementar despesa. Segons Homs, la mesura és "extraordinària i urgent" perquè aquest mateix estiu els serveis públics bàsics podrien quedar bloquejats.

El president de l’ACM ha manifestat que amb aquest Decret Llei aprovat pel Govern de la Generalitat "determina un marc de seguretat jurídica per mantenir la prestació del serveis als municipis de Catalunya”. Per Homs, el decret llei és una "eina jurídica transitòria" i té com a objectiu "unificar criteris" per evitar interpretacions contradictòries i "oferir garanties pel manteniment de l'autonomia local" davant de l'aplicació de la reforma local de l'Estat. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, s'ha oposat nombroses vegades en contra de la llei del govern de Madrid i en defensa de la Llei de Governs Locals. Ho ha fet en compareixences públiques al Parlament de Catalunya.

El Decret Llei aprovat clarifica l’aplicació a Catalunya de les competències locals. D’aquesta manera es determinen i clarifiquen quines són les competències pròpies, les delegades i les distintes de les pròpies i de les atribuïdes per delegació dels ens locals en el marc de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Segons Conesa "especialment ens preocupava que els ajuntaments no poguéssim fer polítiques socials, però ara s’ha creat el marc jurídic adequat per poder mantenir la prestació dels serveis municipals".

El passat març, el Govern va aprovar interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos preceptes de la LRSAL en considerar que vulnera l'autonomia local i les competències de la Generalitat, després que el Consell de Garanties Estatutàries dictaminés que la reforma és contraria a la Constitució i a l'Estatut.

 
Comentaris

Destaquem