Sant Cugat necessita 1.400 pisos de protecció oficial fins el 2017

Així ho preveu el nou Pla Local d'Habitatge aprovat inicialment aquest divendres per l'Ajuntament i que és el full de ruta que marca la línia que s'ha de seguir pel què fa a les polítiques d'habitatge públic

Sant Cugat ja disposa d'un nou Pla Local d'Habitatge pel període del 2012-2017 que detecta una necessitat de 1.400 pisos de protecció oficial pels propers cinc anys. El nou Pla aprovat inicialment aquest divendres (amb els vots favorables de CiU i amb les abstencions de PSC, PP, ICV i la CUP) pel Ple Municipal té per objectiu resoldre aquesta necessitat amb diferents mesures, com el canvi de criteris per poder accedir a un habitatge, la construcció de 390 pisos en els propers anys i la inclusió de Promusa dins de l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament. En aquest sentit, la previsió de l'Ajuntament de construcció d'habitatge protegit pels propers anys (390) no atendria tota la demanda que segons el Pla hi haurà a Sant Cugat els propers anys.

Potenciar el lloguer
Un dels objectius del Pla d'Habitatge és potenciar la construcció de pisos de lloguer vers els pisos de compra. En aquest sentit, durant el 2012 estan projectats 150 habitatges de protecció, 63 dels quals seran venda i la resta de lloguer. Tot i això, la construcció d'aquestes vivendes estarà lligada a la possibilitat de trobar finançament. "Estem negociant amb els bancs. Les entitats financeres han de saber que és una garantia invertir en habitatge de protecció oficial", ha apuntat el regidor d'Habitatge, Raül Grangé. Pels propers cinc anys, estan projectats 390 pisos més.

D'altra banda, una de les intencions de l'equip de govern és potenciar l'Oficina Local d'Habitatge, que ofereix pisos de lloguer de privats i que no tenen sortida per sota de preu de mercat. "Volem arribar a tots els propietaris perquè posin els seus pisos a l'Oficina. Garantim el cobrament del lloguer i el bon estat de la vivenda", ha apuntat Grangé.

Integrat en Serveis Socials
El regidor d'Habitatge també ha avançat que Promusa s'integrarà dins de l'àrea de Serveis Socials per poder atendre a les persones en risc d'exclussió social sense necessitat que hagin de passar per sortejos. En aquest sentit, hi ha una reserva del 7% d'habitatges públics (entre 15 i 20 pisos) que atorgarà directament Serveis Socials a les persones que més ho necessitin. De moment, ja hi ha dos famílies que s'han aprofitat d'aquesta línia i Grangé ha destacat que "no tenen cua" en aquest sentit.

D'altra banda, i amb la voluntat d'obrir el ventall social de la gent que pot accedir a habitatge públic, es canviaran els criteris que permeten accedir-hi. Per una banda, s'augmentarà la renta màxima per oferir la possibilitat a les classes mitjanes d'accedir també a pisos de protecció oficial. A més, també es disminuirà la renta mínima perquè gent amb menys recursos també tinguin aquesta oportunitat.

La visió de l'oposició
El nou Pla Local d'Habitatge no està del tot mal vist pels partits de l'oposició, que han trobat punts positius tot i que també d'altres a millorar. El regidor socialista Pere Soler ha assegurat que "el Pla neix coix des del principi" i que l'Ajuntament "va tard en alguns aspectes com l'augment de protecció oficial i els pisos de lloguer per a joves". A més, Soler ha mostrat la seva incomprensió pel fet que Promusa hagi tingut un benefici anual de vuit milions d'euros ja que creuen que haurien d'invertir els diners en la societat. Per la seva banda, la regidora d'ICV Roser Casamitjana ha mostrat preocupació per la previsió que es necessitaran 1.400 pisos d'aquí al 2017: "Si hi ha projectats 400 pisos i se'n necessitaran 1.400, no es podrà oferir habitatge a dos terços de les persones que teòricament necessitaran un pis de protecció oficial". Guim Pros, de la CUP, ha reconegut que "hi ha aspectes" que els hi agraden com "el potenciament de l'habitatge de lloguer o la inclussió dins de les polítiques socials de Promusa". El PP ha demanat més temps per analitzar el Pla i emetre una opinió.

Un cop s'ha aprovat inicialment el Pla, s'obre el termini d'al·legacions i possibles modificacions d'aquest Pla, abans de la seva aprovació definitiva.

Projecció d'Habitatge Públic pel 2012
  • Francesc Macià: 15 pisos de venda
  • Avinguda Montserrat II: 27 pisos de lloguer
  • Pla del Vinyet: 48 pisos de venda
  • Jeroni Pujades: 60 pisos de lloguer

Projecció d'Habitatge Públic pels propers anys
  • Pla del Vinyet: 43 habitatges de venda
  • Avinguda Montserrat I: 40 habitatges de venda
  • Avinguda Montserrat II: 24 habitatges de venda
  • Avinguda Montserrat III: 75 habitatges de lloguer
  • Arnau de Vilanova: 50 habitatges de lloguer per gent jove i 100 de lloguer general
  • Rius i Taulet: 46 habitages de lloguer per a la gent gran
  • Edifici Correu: 12 habitatges de lloguer per a la gent gran

Més informació
 
Comentaris

Destaquem