Sant Cugat no vol renunciar als serveis

Els organismes autònoms i les competències impròpies no podran ser deficitàries si es volen mantenir

L’LRSAL (La Llei de Racionalització de l'Administració Local) suposarà per a Sant Cugat una atenció extra als balanços comptables. La llei diu que els ajuntaments no podran executar competències que legalment no els estiguin atribuïdes si aquestes són deficitàries. O sigui, si aquests serveis es duen a terme caldrà que sigui amb números verds. A Sant Cugat a banda d’escoles bressol es troben en aquesta situació l’Escola de Música, l’ens de promoció immobiliària local Promusa, el Teatre-Auditori o el mitjà de comunicació públic Cugat.cat, entre d’altres.

El fet que aquests serveis no puguin fer dèficit no vol dir que els seus ingressos propis hagin de superar la inversió municipal que se’ls atribueix. El que no podran és gastar més diners dels que tenen atribuïts en virtut del pressupost. És a dir, un servei podrà està finançat al 100% per aportacions municipals (sense ingressos propis) i en aquest cas es considerarà que fa dèficit si utilitza més recursos dels que en un principi tenia atribuïts segons els números municipals. Segons el nou text legal també s’hauran de deixar de prestar aquests serveis “impropis” si l’Ajuntament sencer no té equilibri pressupostari.

Oposició enèrgica
Sant Cugat ha estat un dels municipis que més ha alçat la veu en contra d’aquesta llei. Declaracions polítiques a banda, fa un mes el claustre del Monestir de Sant Cugat va acollir una trobada del Consell de Governs Locals de Catalunya que es va convertit en una mostra de força contra la llei, que està en vigor des del dia 1 de gener del 2014. A la trobada alcaldes i representants d’associacions municipalistes van deixar clar que arribaran fins on calgui per donar la volta al projecte.

Recurs a dalt de tot
Un ple extraordinari va acordar que Sant Cugat se sumés als centenars de municipis que recorreran la llei. El text aprovat explica que “aquesta llei aprofita la situació de crisi econòmica per modificar l’estructura de l’Estat espanyol i recentralitzar amb l’excusa de la sostenibilitat economicofinancera”. També lamenta que “es vol privatitzar els serveis, principalment els tres grans serveis públics locals que encara es demostren econòmicament rendibles: el proveïment d’aigües, el tractament de residus i l’enllumenat públic”.

 
Comentaris

Destaquem