Sant Cugat serà el primer municipi que disposi d'un registre de 'lobbys'

L'objectiu d'aquest registre és donar coneixement públic dels Grups d'Interès que es reuneixin amb càrrecs electes o tècnics de l'Ajuntament per realitzar activitats d'influència o intermediació

Sant Cugat serà la primera administració local que disposi d'un Registre de Grups d'Interès –coneguts també com a lobbys o grups de pressió–, projecte que es portarà al pròxim ple del mes d'abril perquè sigui aprovat de forma inicial. Aquest registre pretén incloure totes aquelles persones i organitzacions que participen en l'elaboració o aplicació de polítiques públiques de l'Ajuntament.

L'objectiu és publicar els Grups d'Interès que es reuneixin amb càrrecs electes o tècnics de l'Ajuntament per realitzar activitats d'influència o intermediació. A través d'aquest registre es podrà saber qui ha participat en l'elaboració de les polítiques públiques, amb quins mitjans i amb quins resultats, i també el codi ètic que ha permès el desenvolupament d'aquesta intermediació d'acord amb la Llei.

La informació d'aquest Registre de Grups d'Interès es podrà consultar en els pròxims mesos en el portal de transparència de l'Ajuntament. La creació d'aquest registre s'emmarca en el desplegament de la Llei de transparència aprovada pel Parlament de Catalunya. La Generalitat ha estat la primera a publicar un Registre de Grups d'Interès, això sí, amb poc èxit, ja que només s'hi han registrat 12 entitats.

Inscripció "voluntària"

Joana Barbany i Carme Oliver han presentat  el projecte de creació del Registre FOTO: Localpres

La inscripció al Registre de Grups d'Interès serà gratuïta i voluntària, encara que la intenció de l'Ajuntament és que s'inscriguin tots: "Nosaltres actuarem proactivament, és a dir, serem nosaltres els que els direm quan es reuneixin amb nosaltres que s'apuntin als Grups d'Interès", ha explicat la gerent de l'Ajuntament, Carme Oliver.

Joana Barbany, regidora de Comunicació, Informació, Innovació i Govern Obert, ha anat més enllà i ha dit que "jo, quan em reuneixi, per exemple, amb un col·legi professional, els podré suggerir que s'apuntin. A la primera val, però si la tercera vegada que es reuneixin amb mi no s'apunten, pots decidir no reunir-te més".

La regidora ha destacat també que amb la creació d'aquest registre "refermem la nostra aposta per la transparència i la rendició de comptes". L'Ajuntament ha impulsat en els darrers anys eines per tal d'enfortir aquest compromís com el Pla d'Integritat o el web de Govern Obert.

 
Comentaris

Destaquem