A banda pastisseries i fleques estan venent els dolços estrella de Tots Sants. El mestre pastisser, Jaume Sàbat de pastisseries Sàbat ha explicat que aquest any la "campanya es presenta una mica millor que la de l'any passat, pel que hem fet una mica més de panellets que el 2013". El santcugatenc ha explicat que aquest any s'han mantingut els preus, a excepció dels panellets de pinyons, per l'elevat cost de pinyó.
De pinyons, coco, ametlla i xocolata són els gustos preferits dels santcugatencs, encara que també es comercialitzen altres panellets com els de cafè, de codonyat, llimona i de maduixa, entre d'altres, per "mantenir la tradició de menjar panellets", ha indicat Sàbat
L'origen de la festa
La castanyada, que arriba amb el final del mes d’octubre significa una de les festes de tradició catalana més arrelades. Durant aquesta festa és costum menjar castanyes, moniatos, panellets i beure vi dolç. Un dels orígens d’aquesta tradició és el que refereix a la celebració del dia de Tots Sants. Es creu que durant la nit que va del dia de Tots Sants al dia de morts, els campaners feien sonar les campanes sense parar. Això els produïa un esgotament que, acompanyat del fred, els passava factura.
Les castanyes són típiques de la temporada de tardor i el seu consum es va anar estenent. Aquest costum va anar creixent i va aparèixer la figura de la castanyera, una dona que coïa al foc castanyes i moniatos i ho entregava als campaners en una paperina de paper per agafar forces i passar el fred.
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok