Segrestat a Síria el fotoperiodista santcugatenc Ricard Garcia Vilanova

Garcia Vilanova va ser segrestat juntament amb el periodista Javier Espinosa en un punt de control de Tal Abyad, a pocs quilòmetres de la frontera turca

El fotògraf santcugatenc Ricard Garcia Vilanova està segrestat a Síria des del passat 16 de setembre. Així ho ha publicat el diari 'El Mundo' aquest dimarts, 10 de desembre. Garcia Vilanova va ser segrestat juntament amb el periodista Javier Espinosa en un punt de control de Tal Abyad, a la província siriana de Raqqa, a pocs quilòmetres de la frontera turca, quan volien deixar Síria després de cobrir durant dues setmanes el conflicte armat.

Els segrestadors serien membres de l'Estat Islàmic de l'Iraq i Síria (ISIS), un grup proper a Al-Qaeda. Ricard Garcia Vilanova és un fotoperiodista freelance que ha cobert guerres com les d'Afganistan i Síria. Aquests dos segrestos se sumen al segrest de l'enviat especial d''El Periódico', Marc Marginedas, que també va ser capturat a Síria a finals d'agost. Actualment a Síria hi ha una trentena de periodistes segrestats.

Segons ha confirmat el representant de la família, Gervasio Sánchez, en una roda de premsa aquest dimarts al migdia a Madrid, els segrestadors encara no han demanat res a canvi d'un eventual rescat, pel que la situació, tenint en compte altres precedents, es podria allargar mesos. Juntament a Pedro J. Ramírez, director de 'El Mundo', Sánchez ha assenyalat que l'última senyal de vida que es té de Garcia Vilanova i Espinosa és de fa un mes. Amb anterioritat, Garcia Vilanova va estar retingut durant deu dies a Síria, ja que el van confondre amb un espia. Pedro J. Ramírez ha dit que s'ha fet pública la captura dels dos periodistes donat "el silenci i comprovant que els esforços fets fins ara no han donat resultats i els segrestadors no transmeten cap demanda".

Crida des de Sant Cugat
L’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha condemnat el segrest del fotoperiodista. “És absolutament intolerable que s’hagi produït aquest fet”, ha subratllat Conesa. “De cap manera podem acceptar que els periodistes que treballen en els conflictes armats, com en Ricard Garcia, siguin retinguts o amenaçats. La seva única feina és explicar al món els conflictes i visibilitzar-los”.

L'alcaldessa ha donat tot el suport consistorial a la família del santcugatenc: "Ens posem a la seva disposició per intentar ajudar en tot allò que sigui possible” i ha demanat al Ministeri d’Afers Exteriors “que treballi amb la màxima diligència per tal de resoldre aquesta situació tan preocupant”. La política ha demanat “l’alliberament immediat de Ricard Garcia i de tots els periodistes retinguts a Síria”.

"Conflicte salvatge"
Ricard Garcia ha cobert diferents conflictes des que té 15 anys. En una entrevista que el TOT li va fer, va explicar que "el conflicte més salvatge que he vist és Síria. Perquè a diferència d’altres conflictes on més o menys es respectava la població civil, aquí no; bàsicament el que estan fent és exterminar la població".

La parella de Javier Espinosa i amic de Ricard Garcia, Mónica Prieto, ha llegit un comunicat en vídeo demanant l'alliberament dels dos segrestats explicant que l'únic que han fet és "Donar veu a les víctimes i descriure el patiment de Síria a través de les fotografies".

 
Comentaris

Destaquem