12 preguntes i respostes sobre les noves restriccions a Catalunya

Les mesures s'aplicaran a tots els municipis de Catalunya a partir de la nit del 15 d'octubre i durant 15 dies

A partir de la nit d'aquest dijous 15 d'octubre, el Govern de la Generalitat preveu començar a aplicar noves mesures i restriccions per frenar l'evolució de la pandèmia del coronavirus. El Govern va anunciar, ahir 14 d'octubre, les mesures aprovades pel Procicat i que afecten Sant Cugat i la resta de municipis de Catalunya.

 

1. Puc sortir de Sant Cugat? 

Sí. Les noves mesures no restringeixen la mobilitat a Catalunya, però el Procicat recomana evitar els desplaçaments fora del municipi de domicili per limitar la mobilitat. Una de les mesures preses per reduir el moviment de la ciutadania és la suspensió de les competicions esportives de l'àmbit català. El Govern també demana quedar-se a casa tant com sigui possible.

2. Amb quantes persones puc quedar?

El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l'àmbit públic com privat. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que la relació social s'hauria de limitar a la bombolla de convivència -tots els que viuen sota el mateix sostre i els cuidadors- amb una "possible" bombolla ampliada, amb persones amb qui hi ha una relació "estable i segura". "El canvi de paradigma de com ens hem de relacionar és el punt més rellevant", ha conclòs.

Les limitacions de reunions no inclouen les activitats de feina, de culte, els enterraments o l'ús del transport públic. Tampoc afecten les activitats escolars ni les de lleure infantil. Això sí, els actes religiosos i de culte tindran una limitació del 50% en l'aforament.

3. Puc anar al meu lloc de treball?

El Procicat demana a les empreses que implementin el teletreball sempre que sigui possible. A més, demanen que als centres de treball s'extremin les mesures de prevenció i higiene i es promoguin les entrades esglaonades per evitar concentracions de gent.

4. Els alumnes poden anar a l'escola?

 

Sí, l'activitat escolar no s'atura.

5. I a la universitat?

El Govern i les 12 universitats catalanes han acordat passar a format virtual la docència teòrica presencial entre els dies 15 i 30 d'octubre, ambdós inclosos.

6. Els bars i restaurants poden obrir?

No. Les noves mesures contemplen el tancament de bars i restaurants a tot Catalunya durant 15 dies. Els establiments de restauració podran oferir recollida o servei a domicili. Els restaurants dels hotels es restringeixen únicament als hostes.

7. Què passa amb el comerç?

En el sector comercial, el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció d'aforament al 30%. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades.

8. Es pot anar al cinema, teatre i altres activitats culturals?

El sector cultural patirà una nova restricció del 50% de l'aforament, i haurà de tancar, com a molt tard, a les onze de la nit. Els seients sempre s'hauran d'assignar prèviament. La mesura també afecta espectacles públics o altres activitats recreatives.

 

9. Se celebraran les competicions esportives?

No, però només les de l'àmbit català. Queden suspeses 15 dies les competicions esportives d'àmbit català de tot tipus, ja siguin federades, escolars o privades. A més, hauran de tancar les instal·lacions poliesportius que no tinguin controls d'accés per vigilar l'aforament. En l'àmbit esportiu, la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, ha remarcat que la incidència de casos és molt baixa, perquè els protocols s'estan aplicant bé. Ara bé, ha remarcat que l'objectiu general és que la mobilitat general de la població es redueixi, i d'aquí ve la suspensió de les competicions, que comporten un gran moviment en caps de setmana.

 

10. Es pot anar al gimnàs?

Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i un aforament del 50%.

11. Els parcs infantils estaran oberts?

Sí, però hauran de tancar a les 20 h. També tanaan a aquesta hora els parcs i jardins. Entre les restriccions, també hi ha l'obligació de tancar els parcs i fires d'atraccions així com les estructures desmuntables recreatives. També es tanquen les sales de joc i bingos. 

12. Hi haurà multes si no es compleixen les mesures?

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha apuntat que si una família no fa cas de la nova resolució i dissabte organitza un sopar a casa amb una altra bombolla amb qui "no té res a veure" i un veí avisa els Mossos, poden arribar a caure "sancions importants". La més habitual, ha dit, és de 300 euros, però en cas de multireincidència pot arribar a més de 6.000 euros.

 
Comentaris

Destaquem