Més de 3.500 persones a Sant Cugat tenen alguna discapacitat

El ple municipal va aprovar el Pla d’Actuació a l’Àmbit de les Persones amb Discapacitat amb l’objectiu de tractar les necessitats de les persones amb discapacitat

Aquest 3 de desembre se celebra el Dia Mundial de les persones amb discapacitat. A Sant Cugat hi ha 3.769 persones amb discapacitat i existeix la Taula per a Persones amb Discapacitat, que aglutina les entitats privades que treballen amb aquest col·lectiu i l’Ajuntament. “Fem un treball molt divers per atendre les necessitats del col·lectiu”, explica la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy.

En paral·lel, explica la regidora que l’Ajuntament atorga subvencions als centres escolars perquè puguin dur a terme activitats adaptades a les necessitats de les persones amb discapacitat. “Hem augmentat la partida en 40.000 euros aquest 2021”, afegeix.

A més, aquesta tardor es va aprovar, via ple municipal, el Pla d’Actuació a l’Àmbit de les Persones amb Discapacitat de Sant Cugat. “En aquest pla hi ha aspectes que es tracten com l’habitatge, l’educació... Hi ha de ser tot l’Ajuntament”, destaca la responsable.

En l’àmbit esportiu, l’Ajuntament dona suport a les seccions adaptades de diferents clubs de Sant Cugat: Mirasol CF, Penya Blaugrana Sant Cugat, UESC, Junior Hockey i Club Muntanyenc.

Captura

Més de 3500 persones a Sant Cugat tenen alguna discapacitat. FONT:  Idescat

Per què el 3 de desembre?

Internacionalment, l'any 1981 va ser declarat com a Any Internacional de les Persones amb Discapacitat. Posteriorment, es va establir la dècada 1983-1992 com el Decenni de les Nacions Unides per a les Persones amb Discapacitat, que els governs nacionals van assumir com el termini per garantir la igualtat d'oportunitats en els sectors educatiu i laboral.

En finalitzar aquest decenni, l'any 1992, les Nacions Unides van instaurar la celebració anual, el 3 de desembre, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Les entitats, claus en la millora de qualitat de vida

Les entitats privades de Sant Cugat que treballen amb persones amb discapacitat atenen allà on l’administració pública no arriba. La Taula per a persones amb discapacitat acull 19 associacions, de les quals només una és serveis socials.

Cal una escola d’educació especial?

El debat està obert entre les entitats de persones amb discapacitat. Núria Tresserras, membre de l’equip del Taller Jeroni de Moragas, defensa que l’objectiu no és una escola a part per a les persones amb diversitat funcional, sinó que hi hagi els “recursos perquè les escoles ordinàries puguin incloure tots els infants”.

Paola Gugliotta, vicepresidenta de l’associació de famílies Acompanya’m, li dona la raó, però ho veu difícil: “Ens agradaria que se’ls pogués incloure a les escoles, però avui en dia no és realista perquè no hi ha mitjans, Al final estan més ben atesos a les escoles especials i les famílies acabem triant això”. Adrià Serrahima, director de Catalònia Fundació Creactiva, també opta per una escola adaptada, però amb un punt de vista diferent: “No sé si el nom seria educació especial, o més aviat escola inclusiva, o de recursos compartits. Ho estem parlant amb l’Ajuntament perquè la veiem necessària”.

13 3

Cal una escola d’educació especial? FOTO: Arxiu

Taula per a persones amb discapacitat

Acompanya’m és l’única de Sant Cugat formada per famílies. “És genial que puguem formar part de la Taula perquè aportem un punt de vista diferent”, explica Paola Gugliotta, vicepresidenta. “Però ens agradaria que l’Ajuntament li donés més valor i comptés amb nosaltres a l’hora d’organitzar actes. L’envelat de Nadal, per exemple, no hem arribat a temps de fer-lo inclusiu”.

“Ens agradaria que se’ls pogués incloure a les escoles però avui en dia no és realista”

Entitats participants de la Taula: Taller Jeroni de Moragas, Fundació Catalònia Creactiva, Fundació Privada Jeroni de Moragas, Cromosuma, Guru Valldoreix, Mútua de Terrassa, Família Amic, Specialisterne, Fundació Federica Cerdà, Infinits Somriures, Serveis Socials, Cooperativa Estel, Representació del col·lectiu de cecs, Representació del col·lectiu de sords, Representació del col·lectiu d'implant coclear, Acompanya’m, PARK4DIS, T-OIGO, i ITACAN.

12 2

El 3 de desembre es celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. FOTO: Lali Álvarez

Una exposició artística per donar visibilitat

Des de Catalònia Fundació Creactiva, amb la idea que l’art “no té fronteres ni límits”, han preparat una exposició a la Casa de Cultura en motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Les persones de Catalònia faran de guia durant una exposició “molt interactiva” apte per a petits i grans.

IMG 20211105 112516

Una exposició artística per donar visibilitat. FOTO: Cedida

L’exposició es podrà trobar a la Casa de Cultura de Sant Cugat des del dia 15 de desembre al 25 de gener, de dilluns a  dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 18 h. En una primera part, l’exposició ofereix 4 quadres on s’amaguen els artistes que l’han fet.

“No tothom té les mateixes capacitats però totes les visions d’un mateix són vàlides”

Hi haurà una parada que reptarà el públic a dibuixar la meitat de la seva cara guiant-se amb el reflex del mirall. “No tothom té les mateixes capacitats, però totes les visions d’un mateix són vàlides”, explica l’associació. També es farà una obra col·laborativa “diversa i inclusiva” que es representarà en un llenç gegant on es podrà pintar, dibuixar o escriure algun missatge. “L’objectiu de l’exposició no és ensenyar la discapacitat sinó la capacitat i talent de cadascú. És un món divers”, explica Adrià Serrahima, director de Catalònia.

IMG 20211105 113946

Una exposició artística per donar visibilitat. FOTO: Cedida

Un tren artístic

A més, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya presenta un tren decorat per Dincat i Catalònia Fundació Creactiva amb l’objectiu de visibilitzar el col·lectiu de la discapacitat intel·lectual. La presidenta de FGC, Marta Subirà, acompanyada de la directora general d’Autonomia Personal i Discapacitat, Montserrat Vilella, del president i del director de Dincat, Manuel Palou i Carles Campuzano, i del director de Catalònia Fundació Creactiva, Joaquim Serrahima, van assistir a la presentació de dijous 2 de desembre.

Més info: FGC col·labora amb Catalònia Fundació Creactiva per adaptar el transport

Graus

Amb caràcter general, s'estableixen cinc categories o classes ordenades de discapacitat de menor a major percentatge, segons la importància de la deficiència i el grau de discapacitat que origina. El Grau 1 fa referència a una discapacitat  nul·la. El símptomes, signes i seqüeles són mínims i no justifiquen disminució de la capacitat de la persona per realitzar les activitats de la vida diària. El Grau 2 és una discapacitat lleu.

El símptomes comporten dificultats per a realitzar les activitats de la vida diària però son compatibles amb la practica totalitat de les mateixes. El Grau 3 ja presenta una discapacitat moderada i una disminució important o impossibilitat de la capacitat de la persona per realitzar les activitats de la vida diària, essent independent en les activitats d'autocura. El Grau 4 és una discapacitat greu que també pot afectar algunes de les activitats d'autocura. L'últim esglaó és el Grau 5: una discapacitat molt greu que impossibilita la realització de les activitats de la vida diària.

Activitats pel Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Divendres dia 3 de desembre
10:00-12:00
“JO EN 1A PERSONA”
Assistiran persones de les diferents entitats per debatre i parlar del que preocupa a les persones amb discapacitat.
On: Sala Clavé de La Unió Santcugatenca.
Organitza: Taula entitats persones amb discapacitat.

Divendres 17 de desembre
18:00-20:00
Concert Los Arboles Amarillos (Grup Local) i Clams.
Tots els integrants són persones amb capacitats diverses.
On: Celler Modernista
Organitza: Taula entitats persones amb discapacitat.

Del 15 de desembre (inauguració) al 25 de gener
Dill a diss de 10h a 14 h i de 16 h a 18h
Exposició amb taller “CAPACITARTS”
On: Casa Cultura.
Organitza: Catalònia Fundació Creactiva.

27 de gener
Obra de teatre
“BOIRA PER A LES ORELLES”
20:00
On: Casal de Mira-sol
Organitza: Taula entitats persones amb discapacitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem