4 Grans Recorreguts que travessen Collserola

Els GR formen una xarxa de camins de gran distància senyalitzats que permet viatjar a peu a Europa

Collserola és una de les zones naturals més importants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i milers de persones hi passegen cada setmana. Hi ha molts racons, fonts, ermites i paisatges per descobrir; però alguns camins de la serralada també formen part de grans recorreguts que travessen el Parc Natural que toca amb Sant Cugat del Vallès.

Són els coneguts com a camins GR (Gran Recorregut), una xarxa europea de camins de gran distància, senyalitzats, que permet viatjar a peu a Europa. Concretament, per Collserola passen quatre d'aquests trajectes: GR 6, GR 92, GR 96 i GR 173. A banda de paratges com el Pi d'en Xandri, Can Borrell, el pantà de Vallvidrera o les millors vistes de Barcelona i el Vallès, els recorreguts van molt més enllà, de nord a sud del país.

Els diferents tipus de senders, que per exemple uneixen Barcelona amb Montserrat, permeten que tothom tingui un camí al seu abast i pugui practicar aquesta activitat. Els GR tenen les marques vermelles i blanques.

Els GR estan senyalitzats amb marques blanques i vermelles. FOTO: Arxiu

Els GR estan senyalitzats amb marques blanques i vermelles. FOTO: Arxiu

Les rutes

GR- 6: De Barcelona al Monestir de Montserrat

Recorregut de 50 quilòmetres que uneix Barcelona amb el monestir de Montserrat i que en la seva primera etapa travessa Collserola. Recorre espais com el pi d'en Xandri i s'endinsa fins al mateix monestir de Sant Cugat. El GR 6 parteix des del Laberint d'Horta, travessa el parc de Collserola, la plana del Vallès, discorre paral·lel al riu Llobregat durant un tram i accedeix al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat per Collbató, fins a arribar al monestir. Des del Laberint d'Horta fins a Sant Cugat hi ha aproximadament dues hores.

Etapa de Collserola: 8,6 km i 2.20 h. (Més informació i mapes).

GR- 92: La costa catalana

Sender de 583 quilòmetres que recorre les costes catalanes de nord a sud i que passa per punts com el Cap de Creus, els Aiguamolls de l'Empordà, el Montnegre-Corredor, el Garraf o el Parc Natural del Delta de l'Ebre. I entre aquests, el Parc Natural de Collserola. S'endinsa al Parc per Montcada i des d'allà fa una travessa per la carena, amb les millors vistes de Barcelona i els vallesos, fins a arribar vora a l'estació del Baixador de Vallvidrera. Recorregut complet pels boscos de la serra amb les millors panoràmiques.

Etapa de Collserola: 27 km i 6.50 h. (Més informació i mapes).

GR- 96: De Vallvidrera a Montserrat

Ruta que connecta Barcelona amb el monestir de Montserrat i que té 54 quilòmetres. En aquesta ocasió, la ruta s'inicia a Collserola mateix, a la població de Vallvidrera. Un dels primers punts és el pantà i després es fa ruta fins a sortir del Parc per la Floresta i Molins de Rei. La ruta acaba amb el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i també travessa ciutats com Terrassa i Rubí.

Etapa de Collserola: 20,4 km i 5.20 h. (Més informació i mapes).

GR- 173: Ruta pel Vallès

Sender circular fa un recorregut pel Vallès Occidental a través de 74 quilòmetres per descobrir la comarca i els millors paratges. El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac és un dels atractius, a banda, és clar, del Parc Natural de Collserola. El recorregut s'endinsa a la serralada per Collserola, passa per espais com Can Coll o Can Borrell i entra a Sant Cugat pel Pi d'en Xandri. També passa per Can Barata i altres ciutats com Terrassa, Sabadell o Castellar.

Etapa de Collserola: 7,7 km i 2 hores. (Més informació i mapes).

 
Comentaris

Destaquem