500 santcugatencs ofereixen el sofà de casa per als turistes

L'oferta de portals com Airbnb, Couchsurfing o Home Exchange comença a ser una alternativa per al turista que s'allotja a Sant Cugat

Sant Cugat té una important oferta hotelera, encara que no és un destí turístic de primer ordre. Els 9 hotels que hi ha actualment a la ciutat són més que suficients per cobrir la demanda de visitants, que fora de la temporada de vacances, són majoritàriament persones que venen a la ciutat per negocis.

 

La proximitat amb Barcelona, que és un important destí turístic a escala mundial, fa també que hi hagi moltes alternatives d'allotjament a baix cost o fins i tot gratuït que allà ja triomfen. Una d'aquestes és Airbnb, un servei d'allotjament col·laboratiu de lloguer d'habitacions i cases de particulars a turistes que permet al visitant viure de la mateixa manera que fan els locals.

 

Barcelona és el quart destí turístic mundial amb més visitants d'Airbnb. L'any 2015, va generar un impacte econòmic de 740 milions d'euros i va tancar l'any amb 9.200 amfitrions. A Sant Cugat els números són més modestos. Actualment hi ha 155 amfitrions. El preu mitjà d'una habitació per nit és de 36 €, mentre que el d'una casa o pis sencer s'enfila fins als 100 €.

Dormir al sofà d'un particular

Encara més estesa està l'oferta de couchsurfing, que ofereix als visitants la possibilitat d'allotjar-se gratuïtament al sofà, llit o terra d'un particular. Funciona com una xarxa social i està principalment enfocada a gent jove. La idea és que es produeixi un intercanvi cultural entre ambdós parts, l'hoste i l'amfitrió.

Pel que fa a xifres, actualment a Sant Cugat hi ha prop de 500 persones que ofereixen el seu sofà per allotjar visitants a Couchsurfing.com. Acostumen a ser estàncies curtes i s'espera que els hostes tinguin algun tipus de deferència cap a la persona o persones que l'allotgen. 

Intercanvi de cases

Hi ha un tercer corrent que cada guanya més adeptes que és l'intercanvi d'habitatges. En aquest cas, les pàgines que ofereixen aquest servei el que fan és posar en contacte a famílies perquè intercanviïn les seves cases durant les vacances. És a dir, si una persona per exemple vol anar a Itàlia, busca una família italiana que estigui interessada a allotjar-se a Barcelona per fer aquest intercanvi.

Aquests intercanvis acostumen a ser més llargs i permeten disposar d'un habitatge sencer també sense haver d'assumir cap cost. Això sí, cal que les persones que vulguin fer l'intercanvi siguin previsores i facin les gestions amb temps per trobar una família que s'adeqüi als seus requeriments. 

La pàgina Home Exchange (Intercambiocasas.com), que és una de les més importants, té actualment a la seva base de dades 60 famílies santcugatenques que estan disposades a intercanviar el seu habitatge, especialment durant l'estiu. Home for Home en té 48 de famílies.

 
Comentaris

Destaquem