contingut promocionat
logo Mutua General de Catalunya

 

9 consells per un retorn a l'escola feliç i lliure d'estrès

El retorn a l'escola arranca després del llarg període de vacances d'estiu

El retorn a l'escola arranca aquest mes de setembre per milers de nens i joves. L'inici del curs escolar és un dels moments més complexos pels infants i que generen més estrès. I és que els petits vénen d'un llarg període de vacances arrossegant setmanes sense estructura i amb poques rutines que marca l'escola dia a dia. 

Per reprendre la tornada a l'escola és necessari un acompanyament que els permeti adaptar-se al curs escolar gradualment tant a nivell físic com emocional.

 

mutua

 

Pel que fa als adolescents, i tal com explica Mútua General de Catalunya, l'estiu normalment implica grans canvis amb nous descobriments i més llibertat, pel que el retorn costa, i més quan intervé un canvi de cicle com pot ser l'inici de l'ESO, el Batxillerat o un Cicle Formatiu. Un canvi que comportarà més exigència acadèmica en paral·lel a l'activitat social i esportiva. 
 

Perquè el retorn sigui més pausat i sobretot no es tradueixi en nervis i estrès és important:

  1. Destacar els aspectes interessants de la vida escolar i de les activitats que es desenvolupen en el centre educatiu.
  2. Anticipar-los al que es podran trobar, per això és positiu, en la mesura del possible i si és el cas, que vagin a conèixer la nova escola.
  3. Aquest retorn progressiu serà extrapolable també als horaris de joc, TV i pantalles, oci i lectura.
  4. Fomentar la comunicació els primers dies de cole per saber les primeres impressions, reforçar el retorn i ajudar-lo en el que sigui necessari.
  5. Reiniciar el contacte amb companys de l'escola i les activitats uns dies abans.
  6. Introduir els hàbits del son i els àpats una setmana abans de començar l'escola. Aquest fet farà que el retorn als hàbits de dormir i alimentar-se en l'horari normalitzat no sigui massa brusc.
  7. Reorganitzar l'habitació conjuntament. Aquesta és una tasca essencial abans de començar per implicar-los. També els hi donarà seguretat en ells mateixos. Mirar la roba que ja els hi ha quedat petita, fer una tria de joguines, reciclar material escolar de l'any anterior i, si cal, canviar la decoració i incloure un espai de treball tenint en compte la seva edat.
  8. Si s'ha d'anar a comprar material escolar, que t'acompanyi i triï ell el material que més li agrada.
  9. Els professors juguen un paper clau en l'adaptació del nen a la tornada a l'escola. Per aquest motiu és important tenir una relació directa amb els professors, sobretot els primers dies, per estar al corrent de l'adaptació i adoptar mesures en el cas de ser necessàries.

Descobreix si el teu fill està patint un episodi d'estrès i com actuar a Interès mutu

 
Comentaris

Destaquem