'Acompanya'm pel camí de la discapacitat' ja és una realitat

Neix a Sant Cugat una entitat l'objectiu de la qual és donar suport i acompanyar a les famílies que tenen a càrrec seu una persona amb discapacitat

Sant Cugat ha acollit, el dimarts 7 de juliol al Celler Modernista, la presentació d'Acompanya'm, una entitat creada per iniciativa d'un grup de pares i mares amb fills amb discapacitats diverses i amb l'objectiu de donar suport a totes aquelles famílies que es troben en una situació similar. 

Solitud, caos, por, esperança, culpabilitat i confiança han estat algunes de les paraules amb les quals s'ha referit Ferran Felius, promotor de l'entitat, per les quals neix Acompanya'm: "L'entitat va néixer de la iniciativa d'un grup de famílies per alleugerir a pares i mares que tenen a càrrec seu a una persona amb qualsevol mena de discapacitat. L'objectiu principal d'Acompanya'm és unir persones que tenen fills discapacitats amb la intenció de donar suport i unes pautes a seguir".

A més, Lluís Godayol, promotor també de la iniciativa, ha explicat que les persones amb familiars discapacitats "es poden sentir soles perquè potser no arriben a saber mai el diagnòstic del seu familiar". Tanmateix, Godayol ha volgut posar èmfasis en el fet que les persones discapacitades "tenen unes limitacions de coses que no poder fer, però tenen unes virtuts. Una persona amb discapacitat té altres capacitats".

Segmentació per 'debuts'

Lluis Godayol ha explicat que Acompanya'm intentarà fer una segmentació de les famílies que es trobin en una situació similar utilitzant el terme debuts: "El debut és un marge entre 2 decisions importants a prendre".

Així doncs, l'entitat considera que hi ha 6 debuts diferents: el primer debut es tracta de "la confirmació que el familiar pateix alguna mena de discapacitat", un pas que pot arribar a qualsevol edat. El segon d'aquests debuts és "el moment d'escolaritzar a la persona que pateix una discapacitat i el tercer, quan es requereix un espai especial on atenguin les seves necessitats".

D'altra banda, el quart debut arriba "quan la persona deixa l'etapa escolar i inicia una etapa laboral", sigui en un taller ocupacional o cercant feina, mentre que el cinquè debut "és la independència i el fet d'haver-se de separar del familiar" i finalment, el 6è, "quan tots els debuts ja estan endreçats, que arriba la supervivència. Totes les famílies amb persones amb discapacitat comparteixen aquests 6 punts" explica Godayol.

Reivindicacions d'Acompanya'm

Ferran Felius ha volgut aprofitar la presentació per reivindicar "les mancances que hem sentit moltes famílies durant la COVID-19. És per això, que des d'Acompanya'm demanem una persona referent als serveis socials per transmetre les decisions més urgents".

A més, Felius ha assenyalat la importància de comptar amb test de COVID-19 "per garantir la seguretat de les persones amb discapacitat en el retorn als seus centres ocupacionals". Finalment Felius ha afegit que Sant Cugat "necessita una escola d'educació especial, ja que tots hem de poder tenir cabuda al municipi. La inclusió no només és necessària a l'escola, sinó a altres àmbits". 

És per això que Mireia Ingla, alcaldessa de l'Ajuntament de Sant Cugat, ha donat el suport a la nova entitat i s'ha compromès a treballar de la mà per ajudar a totes aquelles famílies amb un fill discapacitat: "La pandèmia de la COVID-19 ha servit per reflexionar i, ara més que mai, és oportú visibilitzar aquelles persones i realitats com és el cas de persones amb discapacitat, persones que tenen capacitats diferents"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem