Com ha afectat la COVID-19 a les entitats?

La ciutat té més de 500 entitats de diferents àmbits (social, cultural, esportiu, etc.) i totes elles conformen l’ànima de poble tan característica de Sant Cugat.

Les entitats són l’ànima de Sant Cugat. En el registre municipal d’Entitats i Associacions en figuren més de 500 de tots els àmbits: associacions esportives, culturals, empresarials, de cooperació de gent gran, associacions de veïns, etc.

El teixit associatiu de la ciutat és ric i divers i és el que manté l’esperit de poble que diferencia el municipi de la resta de la comarca. Però, l’any 2020 la crisi de la Covid-19 ha sacsejat les entitats de Sant Cugat. Totes han patit d’una manera o d’una altra la crisi econòmica i social que ha afectat el municipi.

La gent gran ha sigut un dels col·lectius més afectats per la pandèmia. Són els que pateixen les pitjors conseqüències del virus i també formen part d’un dels grups socials amb menys ingressos.

Per ajudar als més vulnerables, els santcugatencs s’han mobilitzat de forma espontània o a través d’entitats ja consolidades a la ciutat.

Els ciutadans, tot i la pandèmia s’han seguit trobant a la seva entitat de forma presencial o virtual. Han continuat teixint relacions i fent poble malgrat les limitacions imposades per la COVID-19. I ho han fet amb menys ingressos.

Desaparició d'entitats

La crisi econòmica ha afectat directament els pressupostos de totes les entitats de la ciutat i, en alguns casos, aquest impacte ha sigut tan gran que els ha obligat a desaparèixer com és el cas de l’Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix. Altres encara sobreviuen, però, si els ingressos no remunten, podrien abocar-se al mateix final.

Per continuar mantenint l’activitat i seguir oferint un servei essencial a la ciutadania de Sant Cugat, les entitats han hagut de recórrer a partides extraordinàries de l’administració pública. Principalment, ajudes anti-COVID-19 de la Generalitat i l’Ajuntament de Sant Cugat.

Moltes entitats han aconseguit aturar el cop de la COVID-19, però es mantenen a l’expectativa de l’evolució de la pandèmia durant el 2021.

El món esportiu

D’entre les associacions més afectades, les esportives són les que han patit més la crisi de la pandèmia. Ofereixen una activitat que no es pot substituir amb activitat virtual i en les activitats presencials no poden garantir el distanciament social dels seus associats.

Sant Cugat Creix, que aglutina a una part important dels clubs de la ciutat, sap quin és l’estat real de l’esport a la ciutat i és un dels millors termòmetres per conèixer la salut de l’esport local. Ho és juntament amb la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat.

L’esport també ha hagut de recórrer a ajudes de l’administració pública per poder garantir la seva viabilitat. Algunes, però, tot i el suport econòmic de l’Ajuntament de Sant Cugat, no han pogut sobreviure a la pandèmia i han abaixat la persiana com és el cas de l’Artística de Sant Cugat.

L’Ateneu és una altra de les entitats que ha patit la crisi. D’un dia per l’altre va haver de canviar el funcionament i va haver d’oferir els seus cursos i tallers a través d’internet.

El Centro Popular Andaluz (CPA) ha experimentat una reducció dels seus ingressos durant la pandèmia i han hagut de buscar alternatives per poder sobreviure.

L’Esbart Sant Cugat ha tingut una davallada important d’alumnes i l’han afectat les limitacions de les extraescolars.

La Llar d’avis de la Parròquia,  molt arrelada a la ciutat i amb socis en edat de risc, va haver de tancar la seu el 12 de març del 2020 i encara no l’ha poguda obrir. Això els va obligar a reinventar-se amb activitats virtuals.

Bona part d’aquestes entitats han rebut un suport mínim de l’Ajuntament de Sant Cugat durant la pandèmia, però, en la majoria de casos, l’atenció ha sigut insuficient.

Mantenir viu Sant Cugat

En declaracions al TOT Sant Cugat, la tinenta d’alcaldia de cultura, Esther Madrona, ha agraït l’esforç que han fet totes les entitats per sobreviure i reinventar-se i ha dit que seguirà fent tot el que estigui al seu abast per ajudar-les i mantenir viu el teixit associatiu de Sant Cugat, l’ànima de la ciutat.  

Les entitats són el factor diferencial de Sant Cugat respecte a les ciutats del seu entorn i les que li donen a la ciutat la forta identitat que té.

Cada vegada que una entitat fa un crit d’ajuda, una part del poble alça la veu i, quan una entitat desapareix, una part molt important de la identitat de la ciutat es va apagant.

Les entitats que han desaparegut arran de la crisi de la COVID-19

Imatge exterior del Club Artística Sant Cugat. FOTO: À. L. P.

Imatge exterior del Club Artística Sant Cugat. FOTO: À. L. P.

La COVID-19 ha tingut un impacte molt negatiu a la ciutat i a les seves entitats. Fins i tot, algunes no han pogut superar el cop i han hagut de tancar.

Les entitats que han posat el punt final l’any 2020 han sigut el Club Artística Sant Cugat i l’Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix.

Nuria Palos

Nuria Palos, Artística Sant Cugat

“Davant d’aquesta situació d’incertesa no me la vaig voler jugar”

Núria Palos, de l’Artística, ha explicat que el principal motiu ha sigut econòmic. Van patir una reducció important de fitxes, de 80 a 15 i, tot i això, van haver de seguir pagant el lloguer del local.

L’Ajuntament de Sant Cugat es va comprometre a ajudar a pagar el lloguer del local, que havia estat rebaixat al 50% i s’havia acollit a una moratòria, però no va garantir l’ajuda més enllà del 2020. Davant d’aquesta situació d’incertesa i en veure que l’Ajuntament no garantia l’ajut del pagament del local durant la temporada sencera, Palos va prendre la decisió de dissoldre l’entitat. “No me la vaig voler jugar”. Ha dit Palos.

Quan acabi la pandèmia, Palos, però, continuarà batallant per aconseguir un espai per a la pràctica de l’artística en algun pavelló actual de la ciutat o en el futur pavelló que té previst construir l’actual equip de govern del municipi. “No perdo l’esperança que algun dia tinguem un espai com té la rítmica”. Ha afirmat Núria Palos.

Carme Mas

Carme Mas, Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix

“Jo, Carme Mas, no vull saber res amb l’Ajuntament. Ens han destrossat l’entitat”

A banda de l’artística, l’any 2020 també va ser el punt final per a l’Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix.

El 18 de desembre l’assemblea de socis es va reunir de forma telemàtica i va decidir tancar l’associació. Just un dia després d’haver celebrat per Zoom la darrera conferència del curs.

Segons ha explicat la presidenta de l’entitat, Carme Mas,  el motiu és econòmic perquè l’Ajuntament va reduir molt la subvenció. Va passar de considerar l’entitat com a “Associació sense Ànim de Lucre” a “proveïdors culturals” i a haver de presentar dues factures anuals per un import que no arribava a cobrir totes les despeses. Aquesta nova qualificació no estava contemplada als estatuts i després de consultar als socis es va dissoldre. “Ens han destrossat l’entitat”. Ha assegurat Carme Mas.

Amb tot, s’ha creat un grup de forma espontània, que ja suma 60 persones amb Carlos Gonzalvo al capdavant, que, quan la COVID-19 ho permeti, organitzarà sortides culturals, xerrades, etc.

Les entitats, descontentes amb l’Ajuntament

Tot i els problemes econòmics, la majoria de les entitats han sobreviscut a la pandèmia i encaren el 2021 amb incertesa, però esperen que la vacuna els faci recuperar certa  normalitat.

Antoni Ramon

Antoni Ramon, Ateneu Santcugatenc

“El 2021 sí que necessitarem ajudes si es manten les actuals limitacions”

L’Ateneu ha patit la crisi amb els cursos perquè des del març del 2020 no han pogut programar-los de forma presencial. Tot i això, l’entitat no ha volgut deixar perdre la proximitat i el caliu alumne-professor i a les formacions online s’han mantingut els grups reduïts. Altres projectes com l’Espai lleure» per a persones amb malalties mentals i el mercat de pagès sí s’estan duent a terme de forma presencial. Tot i que aquest 2020 no li han calgut ajuts, el seu director, Toni Ramon, ha dit: “el 2021 sí que necessitarem ajudes si es mantenen les actuals limitacions”.

mayte perez

Mayte Pérez, Centro Popular Andaluz

“No ens queixem del seu acompanyament, però el pagament ha sigut més tard del que ens hauria agradat”

El Centro Popular Andaluz (CPA) ha vist com una part molt important dels ingressos es reduïa considerablement per culpa de la pandèmia. Juntament amb la quota dels socis, el lloguer del bar és una de les principals fonts de finançament i des dels inicis de la crisi, aquest s’ha cobrat amb una reducció del 50% o amb retard. Sobre el suport de l’Ajuntament, la seva responsable de relacions institucionals, Mayte Pérez, ha afirmat:  «no ens podem queixar del seu acompanyament, però en l’àmbit econòmic el pagament de la subvenció ha sigut més tard del que ens hauria agradat”. Tot i les dificultats, l’entitat ha continuat mantenint algunes activitats de forma online i al desembre va oferir un cicle de concerts presencial difós per Youtube.

joan cortadellas a ngel 38 800x400

Joan Cortadellas, Llar d'avis de la Parròquia

“Encarem el 2021 amb incertesa perquè no sabem quan podrem tornar a obrir”

La Llar d’Avis de la Parròquia va haver de tancar les portes el 12 de març del 2020 i des d’aleshores no les han tornat a obrir. Tot i això, han tirat endavant algunes activitats com els grups de lectura, d’escriptura creativa o el taller de memòria. A més, segueixen mantenint les visites als socis malalts per telèfon. També fa un parell de mesos van engegar el ball al Parc Ramon Barnils, però ara s’ha hagut d’anul·lar per l’empitjorament de la situació quan l’activitat gaudia de més acollida, amb 30 participants. El seu president, Joan Cortadellas, ha manifestat que l’entitat ha continuat treballant per la constitució del Consell de la Gent Gran, que si tot va bé, s’aprovarà en el ple de febrer, i sobre com encaren el 2021 ha dit que “amb total incertesa perquè no sabem quan podrem tornar a obrir”.

quimpla ok

Quim Pla, Esbart Sant Cugat

“Han faltat directrius clares per part de l’administració de què podíem fer en tot moment”

L’Esbart Sant Cugat està vivint una situació “molt complicada” en paraules del seu president, Quim Pla. “Com tothom, hem patit les conseqüències de les restriccions i sobretot ens ha afectat en el vessant de les extraescolars que era un volum molt gran d’alumnes”. Ha assegurat Pla. L’entitat ha perdut entre 200 i 300 alumnes durant la pandèmia. A més, Pla també ha lamentat l’endarreriment de la subvenció de l’Ajuntament. Ha afirmat que va arribar el 30 de desembre de 2020. Per això, uns dies abans l’entitat va emetre un comunicat en el qual s’explicava que hauria de tancar el local si l’Ajuntament no complia amb el compromís anual. Quim Pla també s’ha queixat de falta de directrius clares de l’administració sobre com han de funcionar en temps de pandèmia. Amb paraules de Pla, l’entitat encara el 2021 “amb molta incertesa, però amb molta experiència acumulada per poder sobreposar-nos a la pandèmia”.

Mauri Benito

Mauri Benito, Sant Cugat Creix

“La pandèmia ha servit per apropar postures amb la Coordinadora d’Entitats Esportives”

Per a Sant Cugat Creix la crisi també s’ha notat a les entitats que coordinen.  Esportistes que han deixat la pràctica esportiva, entrenadors afectats per ERTOs, algun club que ha deixat d’ingressar quotes dels jugadors i, tot això, mentre els clubs han hagut de fer front  les despeses dels primers equips que competeixen en l’àmbit estatal.  També ha significat que els esportistes que no poden entrenar ni competir han perdut la realitat del club. La pandèmia també ha impedit que Sant Cugat Creix hagi pogut organitzar les activitats dels projectes europeus en els quals participa com l’Ethics4Sports (E4S) i  l’SCORES.

El president de Sant Cugat Creix, Mauri Benito, ha dit:  “la pandèmia ha servit per apropar postures amb la Coordinadora d’Entitats Esportives, amb qui, des de llavors, estem treballant plegats en diferents temes amb l’Ajuntament”.

Rafa Robledo és president de la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Rafa Robledo, Coordinadora entitats esportives de Sant Cugat. FOTO: Cedida

"Ens hem trobat el compte corrent a zero embargat per la Diputació, que és el cobrador de l'Ajuntament. Els Clubs de la Coordinadora estan estupefactes, diria jo. Tot per poc més de 600 euros mal plantejats"

Sobre l'actual situació, la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat ha afirmat a través del seu president, Rafa Robledo, el següent: "la pandèmia no ha fet més que agreujar la situació de precarietat que de forma endèmica ja patim sempre".

A més, segons ha informat l'impacte ha sigut "molt gran" i han patit la baixa d'una entitat, diverses pèrdues econòmiques i d'afiliació.

Amb tot, la Coordinadora està començant a encarar la sortida de la crisi i, tot i que fa front el 2021 amb "desànim" i "desconcert", "el futur estarà presidit pel pragmatisme en tot el que ens envolta", segons declaracions de Robledo.

Pel que fa al suport de l'Ajuntament de Sant Cugat, Robledo ha dit: "sembla que ha augmentat l'interès a millorar la comunicació". Però s'ha queixat de la seva gestió i ha informat que l'entitat té els comptes embargats.

"Per una dubtosa manera de fer del departament d'esports respecte a un pagament no satisfet pel lloguer dels locals de l'Escola Maragall per dur a terme, per algunes de les nostres entitats, els Casals de Nadal 2019. S'ha de dir que mai se'ns va platejar cap preu ni pagament per aquesta activitat. Ha al·legat Robredo.

Tot i això, el president de la Coordinadora confia amb la feina de la nova regidoria d'esports.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem