contingut promocionat
gowork logo

 

 

Així ha evolucionat l’atur al Vallès Occidental als darrers deu anys

Hi ha milers de persones a la nostra comarca que segueixen estant a l’atur, però la immensa majoria fa tot el possible per sortir d’aquesta situació

Sant Cugat i els altres municipis que formen part del Vallès Occidental estan en crisi. Són nombrosos els indicatius que donen peu a poder fer aquesta afirmació, començant pel percentatge d’inflació. Tot i que aparentment Espanya és el país de la UE amb menys inflació, els preus no paren d’apujar, mentre que els sous, exceptuant l’SMI, no ho fan en consonància.

Als indicatius que conviden a afirmar que el Vallès Occidental està en crisi -seguint l’exemple de la resta de Catalunya- se n’han de sumar d’altres tan importants com els preus de les energies, així com les dades de l’atur. Però aquestes últimes, ¿són realment tan dolentes?

A vegades cal posar les dades en context, comparant-les amb les dels anys anteriors per saber com ha estat l’evolució. Certament, la de l’atur al Vallès Occidental no és pas dolenta, sinó més aviat tot el contrari.

Això no significa que la situació sigui la desitjable. Tal com veurem a continuació, hi ha milers de persones a la nostra comarca que segueixen estant a l’atur. La immensa majoria fa tot el possible per sortir d’aquesta situació. Per a tal fi no dubten a buscar Opinions sobre empreses populars amb l’objectiu d’esbrinar si són bones ocupadores: ambient, salari, condicions, etcètera. Si la informació trobada els convenç, opten per enviar el seu CV.

Els processos de selecció fructífers han anat donant peu a què, com veurem, les xifres de l’atur hagin millorat de manera considerable durant el transcurs de l’última dècada a la nostra comarca.

Agricultura

És evident que l’agricultura no és ni molt menys el sector estrella del Vallès Occidental, però això no significa que no tingui rellevància en l’àmbit laboral. Per desgràcia, l’any 2012 hi havia gairebé mig miler de ciutadans de la comarca que, tot i estar especialitzats en aquest àmbit, no tenien feina.

Cinc anys després la xifra es va reduir en vuitanta persones. Avui dia, és a dir, un lustre més endavant, el nombre comprèn cent ciutadans menys.

Si l’atur al sector de l’agricultura es xifrava en 490 persones l’any 2012, avui dia només n’hi ha unes 311. Tant aquests nombres com els altres que anirem descrivint fan referència a la mitjana anual i han sigut extrets d’un informe de l’IDESCAT.

Indústria

Arriba el moment de parlar del segon sector que més importància té al Vallès Occidental. Es tracta de la indústria, molt present a ciutats com Rubí. Junt amb l’àmbit que veurem seguidament és un dels que millor reflecteix la bona evolució que ha experimentat l’atur.

Una dècada enrere les xifres eren molt preocupants: 16.750 persones estaven a l’atur en el sector de la indústria. El 2017 la situació ja era bastant millor amb un nombre de 8.600. Avui dia, respecte a aquesta última xifra, l’escenari no és gaire diferent, ja que parlem d’un total de 6.626 persones. Així i tot, significa que s’ha reduït en 10.000 ciutadans de l’àmbit industrial que han aconseguit trobar feina en aquest sector.

Construcció

Si la indústria és un molt bon exemple de la millora experimentada, més si cap ho és la construcció. Sabies que l’any 2012 hi havia 14.020 persones a l’atur? Gairebé deu mil menys se’n van registrar un lustre després.

Després d’un parell de pujades els anys 2019 i 2020, ara sembla que tornem a estar en un bon moment per a la construcció, ja que 2022 va tancar amb una mitja de 3.950 persones en atur.

Serveis

Ara toca analitzar les dades del sector més important al Vallès Occidental: el dels serveis. Desafortunadament, 48.820 persones no tenien feina, però unes 13.000 van deixar de formar part d’aquesta estadística a l’haver transcorregut un lustre.

El 2022 va tancar amb una xifra que sembla molt preocupant: l’àmbit dels serveis té un atur al Vallès Occidental de 32.029 persones. Però, ¿què passa si comparem aquest nombre amb el de 2012? La millora és evident: gairebé 17.000 ciutadans han trobat feina.

Xifres totals d’atur al Vallès Occidental

Després d’haver analitzat un per un cada sector ha arribat el moment d’aprofundir en el total que demostra que, tot i estar en crisi, la situació és bastant millor que la de 2012. Llavors a l’atur hi havia un total de 84.287 persones. De fet, el següent any la xifra va tornar a créixer.

Per sort, el 2014 va començar a experimentar una reducció que de mica en mica va anar avançant fins a arribar al 2012, l’any en el qual més ha disminuït la xifra. En concret, al Vallès Occidental hi ha 46.393 persones a l’atur.

Tal com hem vist, a l’última dècada les xifres de l’atur al Vallès Occidental han millorat considerablement. Tot i això, el desitjable seria que arribéssim als percentatges tan baixos que tenen certs països de la UE. Pot semblar una quimera, però en cas de seguir amb aquesta progressió hi hauria una certa possibilitat d’acabar-ho aconseguint. 

 
Comentaris

Destaquem