Alerten d’una onada d’expulsions de Sant Cugat per la crisi del coronavirus

La situació de crisi econòmica i social derivada de la pandèmia del coronavirus ha accentuat l’emergència habitacional a Sant Cugat i el Sindicat dels Llogaters alerta d’una onada d’expulsions

La dificultat per accedir a un habitatge ha estat una crua realitat en els últims anys a Sant Cugat, que és una de les ciutats més cares de tot l’Estat. La crisi del coronavirus, amb milers d’ERTO i atur, està agreujant l’escenari. “Sant Cugat viurà una nova onada d’expulsió i només quedaran persones de renda alta que puguin assumir el cost de viure-hi”, sentencia Mariona Sòria, del Sindicat de Llogaters.

En aquest sentit, recorda que fa anys que denuncien l’encariment del preu del lloguer i la falta d’habitatge públic. És per això que es mostra pessimista i preveu una onada d’expulsions similars a la del 2008. “Un desbordament previsible”, sentencia.

Col·lectiu invisible

Mariona Sòria qualifica de “tardana” i “insuficient” la reacció de l’Ajuntament de Sant Cugat. Des del Sindicat lamenten que no s’ha fet força per aconseguir que els propietaris rebaixessin el lloguer: “Ningú és capaç d’enfrontar-s’hi”. A més, Sòria posa de manifest que molta gent queda fora de les ajudes. “Els ajuts de la Generalitat no estan al nostre abast perquè són per lloguers menors de 750 euros i a Sant Cugat no n’hi ha gaires de menys de 900”, apunta.

Més info: Els llogaters es mostren "molt preocupats" per les conseqüències de la crisi

En el cas dels ajuts de l’Ajuntament, lamenta que ja s’han tancat i que tampoc arriben a tothom. “Els que estem a la frontera de no ser prou pobres no podem rebre cap ajut i ens veiem abocats a l’expulsió”, explica. Així, veuen les solucions de les administracions com “tiretes” per intentar frenar “una hemorràgia”. A més, lamenta que l’Ajuntament no s’hagi posat en contacte amb el Sindicat per convocar la Taula d’Habitatge Local.

"Patim molt per la gent vulnerable, que ara estarà pitjor. Però les persones que estan al marge dels ajuts, estem abocats a l'expulsió. Ni ens atendran des de Serveis Socials ni ens donaran cap ajut. L'única solució serà marxar", argumenta Sòria, que adverteix: "Això no es pot evitar amb un petit ajut al lloguer, perquè la crisi se sostendrà. No és una crisi puntual, molta gent no recuperarà la feina. Qui no tingui assegurat el futur, es veu abocat a marxar".

Avís als propietaris

Tot plegat, lamenta Sòria, portarà a l’expulsió de molts ciutadans i alerta que les conseqüències les pagarà tota la ciutat, que perdrà teixit social i cultural. També ja veuen molts avis que han d’acollir a fills i nets que no poden mantenir el seu habitatge. Moltes altres famílies que han hagut de gastar tots els estalvis acumulats.

En aquest context, des del Sindicat de Llogaters apunten als propietaris i denuncien que, en general, no estan accedint a negociar els contactres de lloguer. “A Sant Cugat els propietaris seran responsables del desmantellament de gran quantitat de projectes familiars”, avisen.

"Els propietaris no s'estan assabentant que anem abocats a una crisi econòmica que deixarà a la cuneta molta gent"

"Els propietaris no s'estan assabentant que anem abocats a una crisi econòmica que deixarà a la cuneta molta gent i no s'arrega amb ajuts puntuals", emfatitza Sòria, que lamenta que ningú "és capaç d'interpel·lar-nos ni d'enfrontar-s'hi perquè baixin els preus del lloguer". "No és moment de treure rèdits ni de fer-se ric amb el teu pis", reflexiona. És per això que demana l'acció de l'administració.

El Sindicat de Llogaters ha organitzat una assemblea el 25 de juliol, a les 19 hores a la plaça del Coll, perquè els santcugatencs amb dificultats amb l'habitatge puguin explicar el seu cas.

Falten pisos de lloguer

“S’incrementarà la gent que tindrà dificultats per quedar-se de lloguer a Sant Cugat i ens trobarem persones amb més dificultats”, alerta Javier Pérez del Pulgar. Joan Franquesa recorda que el preu de l’habitatge és una problemàtica a tota l’Àrea Metropolitana i que, amb la crisi del coronavirus, s’agreujarà: “Molta gent no podrà assolir un pis a l’àrea metropolitana”. A més, recorda que no hi ha “prou habitatge social”. Guifré Homedes considera que un dels problemes que és que no hi ha prou oferta de lloguer i “hi ha pocs pisos al mercat”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem