Alguns secrets de les papallones

El nombre de papallones s’ha reduït a la meitat en els últims 20 anys a Europa

Aranyes, escarabats, grills, borinots... segurament els insectes són un dels grups animals que causen més fòbies, fàstics o rebuig. Entre ells però hi ha algunes excepcions, no conec ningú que corri quan veu una papallona. I és que les papallones són uns animals estimats per la majoria de la gent gràcies al seu aspecte agradable amb dibuixos i colors espectaculars a les ales. No oblidem però que en les primeres etapes de la seva vida les papallones són erugues que després d’un increïble procés de canvi que s’anomena metamorfosi passen a l’estat adult en forma de papallona.

La gent gran em comenta que té la sensació que cada vegada es veuen menys papallones, i no van gens desencaminats. Segons alguns estudis, el nombre de papallones s’ha reduït a la meitat en els últims 20 anys a Europa. A què és deguda aquesta dràstica davallada de les papallones a escala global? Els científics relacionen aquest fet a tres causes principals. Per una banda, a la pèrdua de l’hàbitat sobretot de camps i zones obertes que és precisament el tipus d’hàbitat que necessiten. En els últims anys hi ha hagut una clara tendència a afavorir els monocultius i l’agricultura intensiva deixant de banda l’agricultura tradicional. La segona causa és l’ús dels insecticides que poden provocar la seva mort o dificultar la reproducció. I finalment el canvi climàtic, ja que s’ha vist que les papallones són molt sensibles als canvis de temperatura, a les sequeres i a altres alteracions ambientals. La davallada de les poblacions de papallones és molt preocupant, ja se sap que totes i cadascuna de les espècies d’animals tenen la seva funció dins de l’ecosistema, que en garanteix el seu equilibri i el seu bon funcionament. Però les papallones tenen un paper fonamental i és que juntament amb les abelles són els grans pol·linitzadors, i sense el procés de pol·linització les plantes acabarien desapareixent!

A Catalunya s’han detectat unes 200 espècies de papallones diürnes, un nombre força elevat per les dimensions del territori, i és probable que encara n’hi hagi més. A les papallones, i també a altres grups d’animals, hi ha el que els científics han anomenat espècies críptiques. Són espècies tan semblants que els científics no les han diferenciat i s’han descrit com a una sola espècie. Aquestes espècies s’estan detectant en els últims anys gràcies a tècniques modernes com l’estudi de l’ADN. Imagineu la quantitat d’espècies amagades que pot haver-hi en tot el món! Segurament moltes espècies desconegudes s’extingiran abans de ser descobertes.

A Collserola podem arribar a veure fins a unes 60 espècies de papallones, tot i que algunes són difícils d’observar. Hi ha espècies que es poden veure quasi tot l’any, altres només durant uns mesos, i algunes són migradores. Potser heu sentit a parlar de la papallona monarca (Danaus plexippus), una papallona molt famosa per les espectaculars migracions que fa a Amèrica del Nord. Doncs aquí també tenim la nostra papallona migradora, s’anomena la papallona dels cards (Vanessa cardui) i presenta les ales amb un mosaic de colors negre, blanc, bru i taronja. Aquesta espècie, molt menys coneguda que la monarca, també recorre grans distàncies buscant unes bones condicions ambientals. La papallona dels cards durant el cicle migratori pot arribar a fer uns 10.000 km anant d’Àfrica a Europa, i durant aquest trepidant viatge travessen Catalunya. Durant la primavera les podem veure, arriben aquí i algunes es quedaran però altres continuaran el seu viatge cap al nord, i a la tardor emprendran el viatge de tornada escapant del fred que porta l’hivern. Es desplacen aprofitant els vents que vénen d’Àfrica i encara que sembli impossible poden arribar a volar a grans alçades arribant fins i tot als 7000 m d’altitud. Una vegada més, les aparences enganyen, i potser aquests petits insectes no són tan febles ni tan delicats com pensem oi? La papallona dels cards és capaç de fer exactament el mateix viatge que les orenetes!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem