Amorós (Coordinadora d'AFES): "Esperem que s’agilitzi la construcció de la Mirada"

La Coordinadora d'Associacions de Famílies d'Alumnes de Sant Cugat reivindica una millora en l'oferta del lleure escolar a Sant Cugat

Xènia Amorós és la presidenta de la Coordinadora d'Associacions de Famílies d'Alumnes de Sant Cugat. El TOT conversa amb Amorós per analitzar l'inici de curs i les principals novetats, com l'avançament de les classes o la jornada intensiva durant el setembre. 

L’inici escolar s’ha avançat al 5 i al 7 de setembre. Com ho valora?

Ens preocupa la situació de tensió tan gran que s’ha generat amb el professorat, que se sent maltractat pel Departament d’Educació. I això no és una bona notícia per les aules i l’alumnat. Hauríem preferit que aquest procés s’hagués fet amb més consensos i no de manera tan precipitada.

Però és una bona mesura per la conciliació familiar?

Per afavorir la conciliació, és la punteta d’un iceberg. S’ha de fer des de la perspectiva de la gestió laboral, no només canviant aspectes de la gestió educativa. No acabar jornades laborals a les vuit del vespre, hi ha famílies amb horaris impossibles. No és un gran canvi per la conciliació.

Una de les grans demandes de la Coordinadora són les quotes que paguen les famílies de l’escola pública.

Ens preocupa. Les famílies estan pagant les quotes de material, que cobreixen molts aspectes com el manteniment informàtic, softwares de comunicació amb famílies, material didàctic. El copagament de l’educació ens preocupa molt, sobretot amb la inflació. L’esforç de les famílies serà més gran i és preocupant. I en aquest context inflacionari, el Departament ha pujat el preu màxim del menjador escolar, que podrà més alt.

Les famílies estan preocupades per l’augment de cost que pot tenir l’inici de curs per la inflació?

Has de pagar 200 i escaig euros o més de quota de material i més de 200 en llibres, i més si et recomanen que compris els dispositius electrònics. Potser t’has de gastar entre 400 o 700 euros per anar a una escola pública. A Secundària és més car. Això està sent un problema per moltes famílies. No tenim dades concretes de Sant Cugat, que té una renda mitjana alta, però no vol dir que reflecteixi la realitat de totes les famílies. S’haurien de limitar les quotes de materials i que no serveixin per pagar despeses que hauria d’assumir el Departament. En el context d’inflació es fa més dolorós i complicat.

Enguany també hi ha canvis en els currículums escolars.

És un altre tema que preocupa, sobretot a Secundària. Els nous currículums no s’han publicat i ni tan sols ho tenen clar els professors. I les implicacions pel que fa als llibres, que amb el canvi ja no es podran utilitzar de segona mà. I les llicències digitals tampoc són socialitzables. Abans els llibres podien passar entre germans o famílies i ara és molt complicat. Encareix molt l’inici de curs.

Amorós: "La Generalitat dona uns dispositius, que en alguns instituts de Sant Cugat són insuficients"

La digitalització es va estenen.

Està generant problemes. La Generalitat dona uns dispositius, que en alguns instituts de Sant Cugat són insuficients i el manteniment és complex. Fins i tot en alguns centres recomanen a les famílies que comprin un dispositiu propi i ens xoca. És estrany i està passant a Sant Cugat.

Però us agrada la digitalització?

Quin impacte tenen aquests dispositius a classe en l’educació? No hi ha encara evidència científica que millori l’educació. A l’informe PISA 2019, l’alumnat que feia un ús més intensiu a l’aula de  matemàtiques tenia pitjors resultats acadèmics, un 10%. Els indicis diuen que això no és bo. I es fan servir plataformes com Google Classroom, que cada vegada està més clar que hi ha vulneració de les dades de l’alumnat.

Parlant de Sant Cugat, una novetat és la nova línia a P-3 a La Floresta.

Estem molt contents que tots els infants del barri hi puguin anar. Hauria de passar a totes les escoles i barris.

I La Mirada?

Esperem que s’agilitzi la construcció de la Mirada, és un tema llarg i dolorós per les famílies que van començar a l’escola amb la promesa que estaria llesta en dos anys. I molts acabaran sense veure-la i amb problemes d’espai.

Què demaneu a l’Ajuntament?

Una reivindicació és que millori l’oferta de lleure educatiu, l’Oficina Municipal d’Esports (OMET) i els casals. Esperem que surti el concurs de l’Omet i s’impulsi un esport escolar en condicions i que garanteixi la inclusió i que tothom hi pugui participar. Això no sempre passa en l’esport federat. També ens agradaria que l’Ajuntament faci efectiu les vetlladores en el temps del migdia.

Amorós: "Trobem molt positiu que hi hagi una reducció de la ràtio"

Enguany les ràtios havien de baixar a 20 infants a P-3, però l’Ajuntament de Sant Cugat ho ha descartat. Què li sembla?

Trobem molt positiu que hi hagi una reducció de la ràtio, que esperàvem que s’hagués fet també a la concertada, que no s’ha fet de manera general. I era una imposició a les escoles públiques. Però si es redueixen ràtios, cal augmentar línies, no podem reduir el número de places públiques ofertades.

Durant l’últim any s’està fent una aposta per pacificar els entorns escolars.

Estem molt contentes que al juny s'aprovés la moció que vam impulsar juntament amb Revolta escolar.  Ara el que esperem és veure com les propostes que feia la moció es materialitzen i es camina de forma decidida cap a la pacificació de tots els entorns escolars i de tot el municipi en general. No oblidem que els nivells de contaminació ambiental als voltants de les escoles i instituts superen àmpliament els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut i que això compromet la salut present i futura dels nostres infants. Per tant, cal un compromís decidit de l'administració i de la ciutadania per caminar vers un model de mobilitat sostenible. Així que esperem que l'administració faci les inversions que calguin i aposti per polítiques de mobilitat valentes, i a la vegada que el veïnat dels centres educatius ens ajudi a consolidar aquests canvis tan necessaris.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem