Amorós, expresidenta de la Coordinadora d'AFES: "El tema del copagament és molt greu"

L'expresidenta de la Coordinadora d'Associacions de Famílies d'Alumnes de Sant Cugat, Xènia Amorós, parla sobre l'inici de curs i les preocupacions de les famílies

Xènia Amorós és l'expresidenta de la Coordinadora d'Associacions de Famílies d'Alumnes de Sant Cugat (AFES). El TOT Sant Cugat ha parlat amb ella per tractar l'inici de curs i alguns temes com les despeses en material escolar, l'ajut de 100 euros en centres públics i concertats o els camins escolars segurs.

Per què s'ha produït el canvi en la presidència de la coordinadora?

Per motius personals i laborals em costava trobar la dedicació que requereix la coordinadora. A més a més, estic convençuda que cadascú ha de trobar el seu lloc per fer activisme en aquells espais on realment se sent cridat. A mi cada vegada em queda més lluny l'educació primària. La secundària encara em queda algun any, però també estic més sortint que entrant. Per aquestes circumstàncies crec que és un bon moment per dir que em retiro. Crec que ha arribat el moment de deixar espai amb alegria i que altres l'ocupin. Aquest setembre o a principis d'octubre hi haurà una assemblea on s'haurà de fer aquest canvi en la presidència. Ara hi ha una junta en funcions i veurem si algú s'anima a aconseguir nous èxits amb la coordinadora

Com es preveu el nou curs escolar respecte el passat?

L'any passat va ser un nyap. Des de les famílies mai s'ha demanat començar abans, però si es comença s'agraeix fer-ho en les millors condicions. Almenys aquest curs es comença en horari lectiu normal. Entenem que és una millora en aquest sentit, però no per això vol dir que s'hagin resolt els problemes sindicals que tenen amb el professorat. El professorat està en contra també de començar el curs abans perquè consideren que no es respecten els temps per poder preparar-se. Per a les famílies l'important és que comenci tot amb el seu temps lectiu.

Creu que l'inici d'aquest any serà en millors condicions?

Vull pensar que serà millor, perquè l'any passat els nanos acabaven a una hora i s'havien de quedar allà per fer temps de migdia durant molta estona. Va ser un despropòsit i una organització molt deficient per part del departament. Veurem com va aquest any, però en principi serà amb un horari lectiu més normalitzat.

"No hi ha cap estudi que digui que la digitalització hagi tingut beneficis"

Quines són les preocupacions que tenen les famílies?

Preocupa el tema dels llibres i les llicències digitals. Abans quan hi havia llibres es podien reutilitzar i duraven diversos cursos. Les llicències digitals són d'ús personal, així que cada any s'han de comprar i no les pots socialitzar. A més a més, no és cert que el digital sigui més ecològic que el paper. Si un llibre el fas servir durant uns 4 o 5 anys acaba sent més ecològic que una llicència digital amb uns continguts que estan allotjats en un servidor, el qual es troba en un centre amb un consum energètic molt superior al que han tingut la producció de llibres. Així que la qüestió ecològica tampoc seria la justificació. S'hauria de fer un estudi sobre quin cost ambiental estan tenint les llicències digitals. Perquè tampoc hi ha cap estudi que digui que la digitalització hagi tingut beneficis als estudiants pel que fa a aprenentatge.

Sobre el tema de la ventilació i les altes temperatures?

El problema no crec que estigui a les aules. Aquí a Sant Cugat el que sí que hi ha és un problema de les ombres als patis. Hi ha patis que no tenen cap racó amb ombra i quan hi ha hagut aquests pics de calor es fa molt difícil per a l'alumnat fer activitats a l'exterior, perquè no tenen on refugiar-se. És una altra cosa en la qual s'hauria de treballar.

Xènia Amorós

Xènia Amorós, expresidenta de la Coordinadora d'AFES. FOTO: Cedida

S'ha fet alguna proposta?

Em consta que hi ha alguna proposta de reunió, però no hi ha res més que això. 

Què opina del tema del material escolar?

El tema del material escolar sembla que, a vegades, parlem de l'estoig i quatre coses més. Realment estem tractant d'una despesa molt important del material de l'infant i material didàctic que es fa servir en el centre. Hi ha un copagament de part de les despeses del funcionament del centre per part de les famílies.

"El tema del copagament és molt greu, perquè al final les famílies ens fem càrrec d'una part molt important de les despeses de funcionament"

Quin tipus de despesa?

El centre decideix que vol comprar una aplicació o software d'enviament de correus. Les famílies el paguen quan entenc que això ho haurien de demanar al Departament d'Educació. El que no pot ser és que això ho paguem les famílies. O si el centre decideix portar una obra de teatre en anglès al centre, també ho hem de pagar. Tot això suposa una vulneració molt greu del principi de gratuïtat i universalitat de l'educació. Això no hauria de ser així. D'aquestes despeses s'hauria de fer càrrec el Departament d'Educació i no les famílies. El tema del copagament és molt greu, perquè les famílies al final ens fem càrrec d'una part molt important de les despeses de funcionament. Amb això ens referim a tot allò que necessita el centre per que pugui funcionar en l'àmbit educatiu, sense incloure el manteniment, el subministrament, etc.

Creu que és una bona iniciativa el xec de 100 euros per a material escolar de la Generalitat?

Això és un tema una mica complicat, perquè per a les famílies el xec de 100 euros ha estat una ajuda relativa. No es pot utilitzar per pagar les quotes de material escolar i sortides que es paguen als centres i tampoc per a les llicències digitals que es compren a través del centre. Si el Departament d'Educació dotés prou els centres per a les despeses de funcionament, la despesa que han de fer les famílies seria molt menor i contribuiria a la universalitat i gratuïtat de l'educació, més que no pas amb aquest xec.

Què opina de la iniciativa dels camins escolar segurs?

Hi ha una moció aprovada per l'Ajuntament. Hauria de tirar-se endavant. Però si una de les primeres accions és retirar les famoses pilones que donen seguretat als que circulen pel carril bici, no sé quin serà el següent pas pels camins escolars segurs. Seguretat vol dir posar en el centre a la gent més vulnerable en els carrers. Si no ho fem, no hi ha seguretat. A nosaltres no ens consta que hi hagi hagut cap canvi des que es va aprovar la moció.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem