Andrea Gusart: "La idea és canviar la imatge negativa de Kibera a través de l'art"

Aquesta santcugatenca forma part del projecte Made in Kibera, un moviment cultural destinat a potenciar i impulsar el talent i l'art en un dels assentaments xabolistes més grans del món

Sóc redactora creativa de professió, fins al moment sempre havia treballat en agències de publicitat de Barcelona i Madrid. El passat desembre la meva vida va fer un tomb quan vaig sentir que em venia de gust canviar marques per persones. Quan la creativitat es posa al servei d’una bona causa es produeix quelcom fascinant i increïble. Penso que les idees són meravelloses i perfectament aplicables a despertar consciències, transmetre actituds i canviar realitats.  

 

Per això, quan a principis d’any vaig conèixer i parlar al fundador de l'ONG Más Por Ellos, Álvaro Pérez-Pla, vaig decidir incorporar-me a Kènia com a voluntària per dur a terme la iniciativa de Made In Kibera, Stories On The Move a Kibera, l’assentament informal més gran d’Àfrica.

Què és Kibera?

Kibera és un dels assentaments xabolistes més grans del món. Hi viuen unes 700.000 persones, ni el govern ho sap ben bé, en unes condicions molt extremes: falta d’higiene, sanitat, aigua corrent... Milers de famílies de diferents tribus i religions conviuen en aquest indret a 10 quilòmetres de Nairobi (Kènia), colpejat per la pobresa, la malaltia i oblidat pels mitjans i les autoritats.

I quan aterra a Kibera, què hi troba?

Quan vaig arribar, em vaig trobar amb el que ha estat el meu company durant tot aquest temps, el Luis Lanchares, que és director, realitzador i col·laborador de Más Por Ellos. Ell feia mesos que estava al terreny i ja s’havia guanyat la confiança dels artistes locals de Kibera. A mi em van rebre expectants i il·lusionats per saber com podia ajudar-los, i durant les següents setmanes i mesos em vaig bolcar per complet a entendre la seva cultura, la seva manera de ser i de fer. I sobretot, aportar en la mesura que em fos possible els meus coneixements per aconseguir que el projecte tirés endavant.

Made In Kibera

En què consisteix concretament el projecte?

Ens vam adonar que Kibera no només té aquesta realitat tan crua. També és vida, són ganes... És art. Una nova generació de joves talents amb inquietuds i empenta treballen intensament per aconseguir canviar la seva realitat. Per això, entre l'ONG Más Por Ellos i el col·lectiu local GYFF, vam fer néixer amb molta il·lusió Made In Kibera Stories On The Move, un moviment artístic, social i solidari que es crea amb la intenció de canviar la imatge negativa de Kibera a través de l'art. Perquè tal com diu aquest antic proverbi en Swahili “Sanaa ni kioo cha jamii”, l'art és el reflex de la societat, i els artistes són els millors ambaixadors per explicar les seves històries; històries plenes de superació i esperança que mereixen ser escoltades.

'Teaser' del projecte de Made In Kibera.

A través del web de Made In Kibera es poden encarregar cançons als artistes de Kibera.

La idea és que qualsevol persona, de qualsevol part del món, pot explicar la seva història i encarregar una cançó personalitzada als artistes de l'slum (poblat xabolista) a canvi de 15€. Així, els estem donant feina (els diners són per l’artista) i ells poden viure del que més els agrada en aquest món. Es tracta d’un tipus diferent de donació, que implica moviment per ambdues parts, una sinergia, una bidireccionalitat.

Ara l'objectiu és que els artistes tinguin el seu estudi.

Per tal que el projecte sigui sostenible, l’objectiu final del moviment Made In Kibera és recaptar els fons suficients per impulsar la creació del primer estudi d'enregistrament (vídeo i àudio) de Kibera, gestionat pels mateixos artistes locals, que els permeti ser autosuficients i els doni l'oportunitat de seguir creant amb uns costos assequibles.

Quina està sent l’acollida del projecte? 

Gent d’arreu està demanant encàrrecs a través de la web i això està fent que allà a Kibera, els artistes hagin hagut d’aprendre a gravar per si sols i seguir captant artistes de tot l’slum per cobrir totes les peticions. També estem gestionant col·laboracions, que encara no podem desvetllar, Espanya-Kibera, amb cantants de reggae molt reconeguts. Això també ens ajudarà a obtenir eco i ajuda. I estem començant a obtenir fons per crear l’estudi de gravació, és aquí on hem de focalitzar ara tot l’esforç.

Projecte de present i futur

En què t’agradaria que s’acabés convertint Made in Kibera?

En un moviment que no pari mai de rodar, que es faci gran i gran. De moment, segueix endavant amb molta energia i estem súper contents de veure com ha tingut tan bona rebuda entre la gent! Tothom té ganes d’ajudar-los a fer positiva la imatge del gueto on viuen, més que res, perquè ells allà s’hi estan esforçant molt i s’ho mereixen. Cal entre tots donar-los l'empenta que els falta per poder millorar la seva situació i viure del que més feliços els fa en aquest món: la música.

Exemple d'encàrrec.

Jo acabo de tornar de Kènia i no puc parar de pensar idees i maneres de fer créixer aquest moviment. Als que hi estem implicats, ens agradaria que Made In Kibera es fes gran i sòlid. Que viatgés fora. Ressò i recursos que permetin a la comunitat teixir un pilar per viure millor, d’una manera més digna i amb unes condicions que no siguin adob i xapa... Veure-ho m’entristeix perquè no és just. Però entre tots aconseguirem canviar-ho. Canviar una realitat tan dura com aquesta depèn de tots en certa manera. Es tracta de canviar una realitat on viuen persones que no es queixen sinó que lluiten. Lluiten per subsistir. Lluiten per guanyar-se la vida fent allò que més els agrada. I ho fan rient, ballant, cantant o recitant poesia. De la millor manera: alegres. Perquè creuen fermament que aconseguiran el canvi. Tenen l’ànima pura, feliç i plena d’esperança. I això, sense saber-ho ells, ens alliçona a nosaltres.

 
Comentaris

Destaquem