Aquest es el protocol que has de seguir si tens Covid-19

Les quarantenes no són obligatòries i les baixes per coronavirus dependran del criteri dels professionals sanitaris

El nou protocol de la covid a Catalunya es va començar a aplicar ja fa uns mesos i va acabar amb les quarantenes obligatòries i restriccions entre altres mesures. L'objetiu del govern de la Generalitat amb l'aplicació de les mesures ha sigut retornar a poc a poc a la vida prepandèmica. 

Tot i això, el grup Biologia Computacional i Sistemes Complexes de la UPC (BIOCOM-UPC) alerta del risc de rebrot a Sant Cugat i arreu del paísSegons expliquen, han detectat una forta pujada de casos de Covid-19 en majors de 60 anys i una tendència a l'alça dels ingressos en les UCI. A Sant Cugat es van detectar 256 nous contagis en la setmana de l'11 al 17 de maig i el risc de rebrot ha pujat fins als 547 punts. Amb una ràtio de contagi d'1,27, Sant Cugat s'erigeix com la tercera ciutat de la comarca amb un major risc de rebrot, només per darrere de Santa Perpètua de Mogoda i Sant Quirze del Vallès

Davant aquesta situació i l'arribada de la Festa Major sense restriccions, cal recordar el protocol a seguir si es pateix coronavirus. 

A qui es fa test?

Les autoritats sanitàries de Catalunya van anunciar al maig que només es faran tests als següents grups poblacionals: 

  • Persones de 60 anys o més.
  • Persones amb immunosupressió per causa intrínseca o extrínseca.
  • Embarassades.
  • Treballadors sanitaris, sociosanitaris i personal d’altres centres on es té cura de persones vulnerables.
  • Persones amb un quadre d’infecció respiratòria aguda que requereix ingrés a l’hospital.
  • Persones provinents de països on s’hagi detectat una variant perillosa o de risc.

Qui ha de fer quarantena obligatòria a Catalunya?

Des de finals de maig, cap persona està obligada a fer quarantena a Catalunya tot i que es recomana fer un aïllament en casos concrets. En el cas de les persones vulnerables positives per coronavirus, se'ls recomana fer un aïllament de cinc dies, amb un màxim de 10. En el cas de la gent gran, es recomana limitar al màxim possible la quarantena per les conseqüències que té en la salut mental. 

Baixes per covid, una decisió del personal sanitari

Els tests que es feien a casa no tenen validesa. Per demanar una baixa laboral per covid cal anar al CAP i ser visitat per un metge. Si el professional sanitari ho considera, es pendrà la decisió amb criteris clínics i se li concedirà la baixa per coronavirus.  

Adeu a la mascareta

La mascareta ja no és obligatòria als interiors a excepció del transport públic, les residències de gent gran, els hospitals, CAP i centres sociosanitaris i a les escoles per a persones vulnerables.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem