Arcadi Oliveres rep la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum

La Generalitat de Catlaunya ha reconegut la "destacada trajectòria cívica, acadèmica i social" d'Arcadi Oliveres

L'activista i economista santcugatenc Arcadi Oliveres ha rebut la Medalla d'Or de la Generalitat, a títol pòstum. En un acte institucional aquest 9 de setembre, el president Pere Aragonès ha lliurat la distinció al fill de l'activista, Bernat Oliveres, i ha destacat el seu compromís amb la societat i per un món més just. Arcadi Oliveres, que va morir el 6 d'abril als 75 anys, va destacar especialment per la seva lluita per la pau i la justícia social. L'oceanògrafa i escriptora Josefina Castellví també va rebre el reconeixement de la Generalitat

Pere Aragonès va fer una crida a “aprendre del compromís amb la humanitat que comparteixen Josefina Castellví i Arcadi Oliveres per impulsar la sacsejada que el país necessita per fer la transformació social, verda, feminista i democràtica”. "Són referents per al conjunt de la societat. Deixen un llegat ètic, moral i sobretot humà. Ells han de ser els referents del país", va emfatitzar. El Govern de la Generalitat va acordar el 31 d’agost atorgar la Medalla d’Or a Arcadi Oliveres “per la seva destacada trajectòria cívica, acadèmica i social” i per “honorar un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània”.

La Medalla d’Or de la Generalitat és la màxima distinció honorífica que atorga el govern. Es va crear l’any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. Arcadi Oliveres ja havia rebut anteriorment el títol de fill predilecte de Sant Cugat.

image4

El president de la Generalitat lliura la Medalla d'Or al fill d'Arcadi Oliveres FOTO: Jordi Bedmar

Arcadi Oliveres, un llegat per la pau

Arcadi Oliveres i Boadella va néixer a Barcelona el 1945 i va morir a Sant Cugat del Vallès el passat 6 d’abril. Era economista i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d'Estudiants de Barcelona i de l'Assemblea de Catalunya.

Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Christi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona. L’estiu del 1976 va participar en l’organització de la Marxa per la Llibertat i fou detingut a la Sénia per la Guàrdia Civil. El 1977 va participar en la creació de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat.

Va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d'Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant a diferents edicions del Fòrum Social Mundial. També va formar part de l’Associació per la Taxació de les Transaccions i per l’Ajuda als Ciutadans i de la Societat Catalana d’Economia. Va escriure diversos llibres i articles. També va rebre nombrosos premis i reconeixements.

Arcadi Oliveres. FOTO: Arxiu del TOT

Arcadi Oliveres. FOTO: Arxiu del TOT

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem