Arrenca el curs d'estiu de la Unipau: "La frontera, en si mateixa, no és res, és una idea"

El 34è curs d'estiu de la Unipau s'allarga fins al 10 de juliol amb més d'una 30a de conferències i vol focalitzar en les fronteres físiques i morals i tot allò que se'n deriva

El 34è curs d'estiu de la Unipau ha arrencat el dijous 4 de juliol amb la tradicional conferència inaugural, la d'enguany a càrrec de Daniel Nordman, del Centre Nationale de la Recherche Scientifique. Nordman ha parlat sobre la temàtica principal de l'edició d'enguany de la Unipau: les fronteres, amb una conferència que portava per títol 'Fronteres i territori: nocions, reptes i valors': "La frontera, en si mateixa no és res. És una idea, un concepte, un element que es construeix", ha explicat Nordman.

Inauguració

Una inauguració que s'ha fet, igual que tot el curs, al Centre Borja: "Esperem que el Centre Borja us ajudi a viure amb les reflexions de la paraula frontera, llocs on la dignitat de les persones és qüestionada", ha apuntat Pep Maria, del Centre Borja, abans que iniciés la conferència de Daniel Nordman. També ha intervingut Pere Ortega, president del Centre d'Estudis per la Pau: "Per nosaltres és una gran satisfacció ser un any més a la Unipau. Hem creat un camí en el qual dues generacions s'han anat formant.", ha assegurat.

Per la seva banda, Xavier Masllorens, president de l'Institut Català Internacional per la Pau, ha assenyalat que "la desigualtat provoca una globalització dels béns, però no una globalització dels drets de les persones", en la mateixa línia que Lupe Moreno, representant de la Direcció General de Cooperació de la Generalitat: "El tema és molt oportú. Vivim en un moment en el qual es parla d'un món global, però alhora s'està produint un procés d'emergència dels drets", ha explicat.

Arcadi Olieveres, president de la Unipau, i Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat, han precedit al conferenciant, i han aprofitat el seu torn per fer valdre la temàtica d'enguany: "Veurem com s'han anat dibuixant les fronteres al llarg de la història, i veurem com ha sortit un negoci i el patiment de moltes persones migrants", ha explicat Oliveres sobre el curs, mentre que Mireia Ingla deia que "Sant Cugat té una gran sort d'acollir el curs d'estiu de la Unipau".

Inauguració del curs d'estiu de la Unipau. FOTO: Bernat Millet

Inauguració del curs d'estiu de la Unipau. FOTO: Bernat Millet

La Conferència

L'historiador francès Daniel Nordman ha iniciat la ponència - feta amb francès i seguida a través d'un traductor simultani - fent referències històriques a què entenem per frontera: "Les fronteres que es van definir entre el segle XVI i el XIX han marcat les societats contemporànies", apuntava. Així mateix, l'expert ha assegurat que "al segle XVII i XVIII Hi havia la idea que podia existir un acord per arribar a la pau traçant límits. D'aquí neix la idea que la frontera es dibuixa per crear la pau. Evidentment això és una il·lusió, perquè mai ha estat així".

A banda del vessant històrica, Normand ha fet èmfasi en el fet que el concepte frontera té "molts usos que s'ha anat desenvolupant i enriquint, fins i tot fins a la metàfora". A més, ha volgut deixar clar que "La radiografia de les fronteres mai és immòbil", amb la qual cosa el que avui entenem per frontera potser demà ja no ho serà.

Diferència entre espai i territori

Un altre dels pals de paller de la conferència de Daniel Nordman ha estat la diferenciació que fa sobre què és espai i què és territori: "La frontera és una línia, una zona, però es vincula amb un estat, i aquí és on apareix la diferència entre espai i territori: l'espai no està limitat. El territori, en si mateix, és una entitat espacial que està delimitada", ha entonat, a més d'afegir que "l'espai no pertany a ningú o pertany a tothom. En canvi el territori és objecte d'una apropiació, d'un domini de sobirania".

Totes les conferències

Divendres 5:  La invenció del mapa i la imposició dels territoris sobre les persones

  • 9.30h  ·  Dibuixar les fronteres. La cartografia com a poder. Oscar Jané. Universitat Autònoma de Barcelona.
  • 11:30h  ·  La construcció imaginària de la frontera. Guetos o defensa de la identitat? (José M. Perceval. Universitat Autònoma de Barcelona.)
  • 12:30h  ·  La imatge de la frontera en la representació artística. Creació de barreres mentals. (Borja Franco. UNED.)
  • 16:30h  ·  De l’imperi araboislàmic fins l’actualitat d’un gihadisme sense fronteres. (Luis Bernabé Pons. Universitat d'Alacant.)
  • 17:30h  · Les fronteres religioses de la cristiandat: de la conversió de l’infidel a la civilització del bàrbar en l’imperialisme colonial. (Youssef al Alaoui. Universitat de Rouen.)

Dissabte 6: Les fronteres polítiques que divideixen el planeta

  • 9:30h  ·  "Si ets negre, ets migrant". Treball col·lectiu amb demandants d'asil sobre els reptes de la categorització de la societat francesa. Séréna Naudin. Université Paris 8, Laboratoire CRESPPA.
  • 11:30h  ·  La indústria de la vigilància. A EUA i Espanya. Els dispositius de control al servei de la detecció i detenció del trasllat de persones. Maria Isolda Perelló. Universitat de València.
  • 12:30h  ·  El rol de les fronteres en la geopolítica. Els casos de Palestina i Mèxic.  (Julieta Fuentes Carrera. Centro de Investigación en Ciencias de Información Geoespacial.)
  • 16:30h  ·  Nació, Estat i conflictes mundials per les fronteres. (José Ángel Ruiz Jiménez. Universidad de Granada.)
  • 17:30h  ·  La repressió a formes de vida diferents. (Pastora Filigrana. Jarsia abogados.)

Diumenge 7: Les fronteres simbòliques

  • 9:30h  ·  Les fronteres invisibles de l'exclusió social. Fronteres a les ciutats, el mercat del sol. (Valeria Verdolini. Università degli Studi di Milano)
  • 11:30h  ·  Megalòpolis: ciutat global versus ciutats fetes a mà. (Zaida Muxi. Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona.)
  • 12:30h  ·  L’educació com a creadora o superadora de fronteres. L’atenció a grups vulnerables. (Joaquín Gairín. Universitat Autònoma de Barcelona.)
  • 16:30h  ·  Fronteres morals i gènere. Irantxu Varela. Faktoria Lila. (Maria José Aguilar. Universidad de Castilla la Mancha.)
  • 17:30h  ·  La frontera de la salut com a dret humà: causes de la salut col·lectiva, desigualtats i mercantilització de la sanitat. (Joan Benach. Universitat Pompeu Fabra.)

Dilluns 8: El negoci de les fronteres. Seguretat, murs i traficants de persones

  • 9:30h  ·  Com les imatges (re)construeixen la realitat que es viu a les fronteres i a les rutes migratòries. Anna Surinyach. Fotoperiodista i editora gràfica, revista 5W.
  • 11:30h  ·  El meu veí trafica amb persones". L'impacte de les màfies del contraban d'éssers humans entre la població líbia. (Karlos Zurutuza. Periodista de Jot Down.)
  • 12:30h  ·  La subcontractació de la vigilància de les fronteres de la Unió Europea: els casos del Marroc, Algèria, Líbia i Turquia. (Cristina Mas. Periodista Diari ARA.)
  • 16:30h  ·  Els paradisos fiscals. La llibertat de circulació dels capitals. (Hernán Cortés. Fundació Oxfam Intermón.)
  • 17:30h  ·  La violència dels murs a les fronteres. (Ainhoa Ruiz. Centre Delàs d'Estudis per la Pau.)

Dimarts 9: Fronteres per als Drets Humans: migracions i nous populismes

  • 9:30h  ·  Refugiat polític i exiliat econòmic. Diferències de drets? Javier Martín. Agencia EFE
  • 11:30h  ·  Punts d'origen i punt de destinació: El recorregut de la tragèdia. Amadou Bocar Sam. Coordinador de projectes, Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat.
  • 12:30h  ·  La frontera Europa. (Simona Skrabec. Universitat Oberta de Catalunya.)
  • 16:30h  ·  El discurs populista de la immigració: cap a una política de miratges. (Blanca Garcés. Investigadora del CIDOB.)
  • 17.30h  ·  La frontera Estats Units-Mèxic: entre la refronterització i la resistència. (Xavier Oliveras. Colegio de la Frontera Norte, Tijuana.)

Dimecres 10: Clausura i conclusions

  • 9:30h  ·  Frontera Sud i drets humans: desobeïnt la raó moderna per restablir la legalitat. (Luca Gervasoni, Codirector de NOVACT – Institut per a l'Acció Noviolenta.)
  • 10.30h  ·  Murs per a una humanitat que pateix darrera les tanques. (Arcadi Oliveres. President de la Universitat Internacional de la Pau.)
  • 11:30h  ·  Conclusions (Amb José Ángel Ruiz Jiménez).
 
Comentaris

Destaquem