Arrenca la campanya de prevenció d'incendis remarcant la importància de la col·laboració

El període d'alt risc d'incendis forestals s'estén del 15 de juny al 15 de setembre a Sant Cugat

Arrenca la campanya de prevenció d'incendis forestals a Sant Cugat del Vallès, que s'estendrà del 15 de juny al 15 de setembre, i que s'ha presentat aquest 11 de juny a la sala de plens de l'Ajuntament de la ciutat, on s'ha remarcat la importància de la col·laboració ciutadana per evitar el risc.

"L'any passat va ser excepcional pel que fa a pluges, que van estar per sobre de la mitjana. Hi va haver un total de 5 incendis que van afectar uns 1.500 metres de matolls cremats durant tot l'any", ha apuntat Sergi Sempere, tècnic forestal de l'Ajuntament de Sant Cugat, qui també ha detallat les tasques preventives que s'han impulsat aquest 2019 per evitar el risc d'incendis. D'aquesta manera, l'Ajuntament ha destinat un import de 168.000 euros per fer el manteniment de les franges de protecció en camins i carrers, així com a les urbanitzacions i nuclis urbans més vulnerables, entre altres accions. En total, s'ha fet el manteniment de 65 hectàrees en espais com la Torre Negra-Costa del Golf (19 ha), Les Planes (14 ha), Can Cortés (10 ha), Mas Fortuny (5 ha), Can Borrull (3 ha) i Sant Medir (9 ha).

Per part de Protecció Civil, Toni Rollo ha recordat que "la millor manera de prevenir una emergència és la prevenció", fent valdre la feina feta pels voluntaris dels diferents cossos de seguretat implicats, així com la importància de la col·laboració ciutadana, animant a trucar al telèfon d'emergències, el 112, davant qualsevol indici de possible incendi.

 

Rollo ha detallat el funcionament municipal davant casos d'emergència per incendis forestals, fent referència al Pla d'Actuació municipal per a Incendis Forestals (PAM d'Incendis), que implica l'Àmbit de Medi Ambient, la Brigada Municipal i la cuba del SQNet, Creu Roja, G.I.E. de l'ADF, Policia Local i Protecció Civil. En total, la ciutat disposa per ajudar els Bombers d'un camió cuba de 8.000 litres i un camió cuba de 10.000 litres, així com els voluntaris d'ADF i Protecció Civil, a més del Grup d'Autoprotecció de Sol i Aire.

La campanya s'ha presentat aquest 11 de juny amb els diferents cossos de seguretat implicats. FOTO: TOT Sant Cugat

La campanya s'ha presentat aquest 11 de juny amb els diferents cossos de seguretat implicats. FOTO: TOT Sant Cugat

També s'ha posat en marxa, per potenciar les tasques preventives i conscienciar la ciutadania, una campanya comunicativa que inclou el bustiatge de 3.000 flyeres amb mesures de seguretat bàsiques i recomanacions, a més de les publicacions en mitjans de comunicacions i xarxes socials municipals.

 

Ramon Viladrich, cap del Parc de Bombers de Rubí i Sant Cugat, ha fet un balanç de com es presenta la temporada enguany, destacant en primer lloc que cada cop més, la campanya forestal s'estén durant tot l'any com a conseqüència del canvi climàtic. Amb tot, ha concretat que "la pluja d'aquest dimarts és molt benvinguda, però no hem de caure en paranys, ja que segueix la sequera acumulada des de desembre".

En aquest sentit, ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia", ja que amb el que portem d'any, les hectàrees cremades a Catalunya ja tripliquen les de la passada campanya. "El risc d'incendis es presentava moderat, i segueix igual", ha afirmat, destacant la importància de fer tasques preventives durant tot l'any.

Durant la presentació de la campanya també han intervingut Neus José, vocal a l'EMD de Valldoreix, qui ha destacat la tasca feta en prevenció i manteniment de les franges de prevenció, i Manel Solé, del Grup d'Autoprotecció de Sol i Aire, qui ha explicat com tot el barri treballa de manera coordinada per evitar riscos en temes d'incendi a la zona.

L'alcaldessa en funcions Carmela Fortuny ha tancat la presentació desitjant que "es repeteixin les bones dades de la passada campanya" i fent una crida a "no abaixar la guàrdia". De la mateixa manera ha apel·lat a "la responsabilitat de la ciutadania".

 
 
Comentaris

Destaquem