L'Arxiu Nacional de Catalunya celebra 40 anys sent "clau per a la memòria democràtica"

La consellera de Cultura, la santcugatenca Àngels Ponsa ha destacat que "l'Arxiu arriba a la maduresa com un equipament consolidat"

L'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat, celebra 40 anys durant el 28 de novembre. Una xifra rodona que ha merescut un acte institucional per commemorar-la. "El decret de creació del 1980 va fixar dos objectius: gestionar i difondre tota la gestió del Govern de la Generalitat, però també de persones i empreses de títol particular", ha explicat Francesc Balada, director de l'arxiu, qui ha afegit que "l'Arxiu Nacional s'ha consolidat com l'espai d'arxivament més important del país".

En aquest sentit, Balada ha volgut "agrair a tots els dipositants que han confiat amb l'Arxiu Nacional de Catalunya", que compta amb més de 3.000 fons documentals. El president de l'arxiu ha explicat que l'espai "aposta per a la digitalització", i ha definit l'ha definit com a "una institució oberta". A més, ha destacat que "el Departament de Cultura ha donat suport en tot moment a l'arxiu".

"L'Arxiu arriba a la maduresa com un equipament consolidat"

De fet, la consellera de Cultura de la Generalitat, la santcugatenca Àngels Ponsa, ha destacat durant l'acte que "l'Arxiu arriba a la maduresa com un equipament consolidat", que "no deixa de nodrir-se per completar els seus fons". A més, ha destacat la documentació que els consellers Forn i Mundó van entregar a l'arxiu per denunciar la repressió.

Cal destacar que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que governava quan es va crear l'arxiu, va ser convidat a l'atcte.

Accions del 40è aniversari

Per celebrar el 40è aniversari, l'Arxiu Nacional de Catalunya ha elaborat una guia que recull diferents àmbits de l'espai i n'explica i n'argumenta la seva importància per al país. A més, durant el que queda d'any 2020 i fins al novembre del 2021 s'impulsaran diferents accions per commemorar aquest 40è aniversari. Aquestes són les més destacades:

  • S'ha vestit l'edifici amb una gran lona amb imatges de gran format d'alguns dels documents que hi ha a l'Arxiu.
  • S'han elaborat bosses de roba amb dues imatges que es conserven a l'Arxiu Nacional.
  • S'han realitzat tres espots que expliquen què es fa en aquest espai i que veuran la llum al llarg de l'any.
  • Es faran projeccions audiovisuals que es col·locaran al canal de YouTube de l'arxiu.
  • S'han escollit 40 moments clau en la història de l'Arxiu Nacional que s'aniran desgranant al llarg de l'any.

4 testimonis amb relació amb l'Arxiu Nacional de Catalunya

L'acte s'ha vestit amb una taula rodona, entre dos dipositants (el fotògraf Antoni Bernad i la filòloga Eulàlia Salvat) i dos usuaris de l'Arxiu Nacional de Catalunya (el periodista i presentador Antoni Tortajada i la historiadora Queralt Solé).

"Nosaltres no podem garantir la preservació perfecta"

El dipositant Antoni Bernad ha explicat que el fet d'ingressar la seva tasca a l'arxiu li ha "provocat una tranquil·litat enorme", tot i que ha reconegut que "encara cal fer una selecció acurada del que val la pena". A més, ha afirmat que li agradaria que l'arxiu fes "la digitalització d'aquestes imatges". Per la seva banda, Eulàlia Salvat, en representació de la fundació Ricard Salvat ha apuntat que "el fons Ricard Salvat (escriptor) és molt intens i divers". Tota la documentació de Rircard Salvat s'ha entregat a l'arxiu, i la seva filla ha explicat que "les fons són tant professionals com personals". També ha explicat que Ricard Salvat tenia la intenció que "la societat pogués disposar d'aquests documents", i ha argumentat: "Nosaltres no podem garantir la preservació perfecta" de les fons.

"Per a l'espectador, un document té un valor emocional"

Pel que fa als usuaris, Quralt Solé ha afirmat que "els arxius participen en la democratització de la societat" i ha afegit que "és impossible que la memòria democràtica existeixi sense els arxius". Solé ha defensat també la importància de tocar físicament les fons documentals, i ha argumentat que "no té res a veure" a consultar-les digitalment. Antoni Tortajada ha assegurat que per als periodistes "és molt important tenir el document per guanyar credibilitat" davant de l'espectador, i ha afegit que "per a l'espectador, un document té un valor emocional".

Els quatre han coincidit en demanar a l'arxiu que es faci més present a les xarxes socials i que intenti anar ràpidament en la indexació i classificació dels documents.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem