Augmenten els casos de violència masclista a Sant Cugat

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones de l'Ajuntament de Sant Cugat ha atès 149 dones per situacions de violència masclista

"Cada vegada som més les dones que vivim amb por". És el crit d'alerta de la regidora delegada de Feminismes i Igualtat, Esther Madrona, durant la presentació de les dades sobre els casos de violència masclista a Sant Cugat. Unes dades que posen de manifest que les dones ateses i les denúncies presentades van en augment. "Tots estem units en la lluita per erradicar les violències masclistes", ha emfatitzat l'alcalde, Josep Maria Vallès. 

149 dones ateses al Servei d'Informació i Atenció a les Dones, 59 víctimes dirigides als Mossos d'Esquadra i 33 santcugatenques ateses als CAP són les principals xifres de la violència masclista a Sant Cugat. Justament, Madrona ha posat en valor el treball en "xarxa" de totes les entitats implicades en acompanyar i donar suport a les víctimes.

Les dones en situació de violència poden trucar al telèfon 900900120 i per correu electrònic a 900900120@gencat.cat. És un servei gratuït i confidencial de la Generalitat que funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. 

149 dones ateses i la "xifra negra"

El Servei municipal d'Informació i Atenció a les Dones de l'Ajuntament de Sant Cugat ha atès 149 dones per violència masclista durant els primers nou mesos de 2024. Són 9 dones més que el mateix període de 2023 i gairebé triplica les víctimes ateses que 2019, quan es van atendre 56 santcugatenques per casos de violència masclista. 

Els Mossos d'Esquadra també han detectat un increment dels casos denunciats de violència masclista. Entre l'octubre de 2023 i l'octubre de 2024, han atès 59 víctimes, 10 més que l'any anterior. D'altra bada, tenen actives 87 ordes de protecció i fan seguiment 129 víctimes. Maria Medina, cap de la Comissaria dels Mossos a Sant Cugat, ha destacat la importància que les víctimes presentin denúncies per fer aflorar la "xifra negra" de la violència masclista i ha emfatitzat la rellevància de la formació d'agents i acompanyar les dones. 

Els Centres d'Atenció Primària de Sant Cugat han atès 33 dones entre l'1 de gener i el 30 de setembre de 2024, la mateixa xifra que l'any anterior. La directora del CAP de La Mina, Raquel Hernández, ha assenyalat la importància del treball dels sanitaris en la detecció, seguiment, coordinació i prevenció i conscienciació de la violència masclista. 

Finalment, el Servei d'Intervenció Especialitzada de Terrassa ha atès 17 dones, 2 adolescents i 1 infant de Sant Cugat, mentre que l'any passat va fer 12 atencions. 

Esther Madrona: "El masclisme va guanyant poder"

"El masclisme va guanyant poder", ha lamentat Ester Madrona, que ha reivindicat el "dret a les dones a viure sense por". La regidora ha valorat el "treball conjunt" de tots els serveis de Sant Cugat per fer front a aquesta xacra: Servei d'Atenció a les Dones, Serveis Socials, Policia Local, Mossos d'Esquadra, CAP, entitats i societat en general: "Treballem de manera conjunta per oferir una atenció integral i en xarxa per tenir els màxims ulls possibles per la detecció i seguiment de qualsevol cas".

El perfil de les víctimes

"No hi ha víctimes amb un perfil determinat", ha explicat la cap dels Mossos a Sant Cugat per fer visible que qualsevol dona pot ser víctima de la violència masclista. En el mateix sentit, la regidora de Feminismes i Igualtat  ha destacat que les dades serveixen per "trencar estigmes" en aquest sentit. 

El perfil de les víctimes demostra aquesta realitat: hi ha dones que pateixen la violència masclista que treballen i que estan a l'atur, sense estudis o amb estudis secundaris o de 30 anys i de 65. Sí que hi ha alguns trets que es repeteixen: la gran majoria són de nacionalitat espanyola i tenen fills. 

Còpia de Ús del català en els comerços de Sant Cugat (1)

El tipus de violència masclista

L'anàlisi de les denúncies i atencions posa de manifest les múltiples cares de la violència masclista. "L'assassinat és l'expressió màxima del masclisme", ha detallat Madrona. El que és evident és que la gran majoria d'agressors són la parella o l'exparella de la víctima. 58 de les 59 víctimes ateses pels Mossos, l'agressor és parella o exparella. En el cas del SIAD, són 131 de 149 casos. 

Pel que fa al tipus de violència la més comuna és la psicològica, seguida de la física. En el cas dels Mossos, alerten que la gran majoria de denúncies arriben quan apareix la violència física i, per això, fan una crida a detectar abans els signes de violència masclista. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem