Avilés (Metges de Catalunya): "La situació a la sanitat pública és desastrosa"

Entrevista amb Patxi Avilés, president del sector d’atenció primària concertada de Metges de Catalunya, sobre la vaga dels facultatius

Els metges catalans estan convocats a dos dies de vaga aquest dimecres i dijous davant "el desmantellament" del sistema sanitari públic. El sindicat Metges de Catalunya denuncia les mancances que pateixen, especialment en l'atenció primària i els metges de família. El TOT conversa amb Patxi Avilés, metge de família i president del sector d’atenció primària concertada de Metges de Catalunya.

Més info: Comencen dos dies de vaga a la sanitat i l'ensenyament

En total estan cridats a vaga 25.000 facultatius. Segons Metges de Catalunya, un 79% del personal ha secundat l'aturada a l'atenció primària i un 73% als hospitals a primera hora d'aquest dimecres.

Per què es convoca aquesta vaga?

La situació a la sanitat pública és desastrosa, es cau a pedaços de fa anys. La gent ja ho sap, les llistes d’espera són enormes. A nivell de Primària no es cobreix res, els professionals marxen i tenim agendes que no podem abordar. Ja fa molts anys que no podem visitar bé. La qualitat assistencial és cada vegada pitjor. 

Quines són les principals demandes?

Necessitem topalls de visita, més temps per poder visitar i que es dimensionin les plantilles. I que les administracions s’adonin que la medicina de família no és senzilla. Els metges, que hauríem de ser l’eix del sistema, no pintem res enlloc. Els nostres convenis en els signen Comissions i UGT. I representen menys d'un 0,1% dels metges. No començarem a poder progressar fins que no tinguem un conveni mèdic. Un conveni propi amb els facultatius i no haguem de passar per CCOO i UGT, que signen el que a ells els interessen.

Metges de Catalunya parla de les agendes i dels salaris.

S'ha de millorar la sobrecàrrega assistencial i pujar-nos el salari. No perquè els nostres sous siguin de vergonya en relació als països europeus. El problema és que o injectem diners al sistema o ningú voldrà ser metge en aquest país i menys de família. Ens carregarem la primària tal i com la coneixem.

Però s'insteix que no és qüestió de més diners pels metges.

No és una vaga de diners, tot i que els reclamem amb legimitat. No podríem haver desconvocat si només haguessin millorat els salaris, sense millorar les condicions de sobrecàrrega assistencial a la primària.

Avilés: "Si les llistes d’espera maten, l’administració és responsable per inacció"

Com s'està atenent als pacients a la primària?

Els metges que estan bé pot tenir 30 visites al dia, però n'hi ha que en fan 40, 50 o 60. I després hi ha tota la feina que no és d’agenda, que la gent està fent. Sovint fora d’horari. I la majoria són 10 minuts per visita. El fastigueix de la gent és cada vegada més gran. Estem molt saturats. Volem atendre la gent sense que ens agafi un infart de miocardi per estar mirant el rellotge perquè anem amb una hora de retard. Cada vegada ens equivocarem més i la gent se sentirà pitjor atesa. Així no es pot viure ni treballar.

Com es pot suportar aquesta situació?

El sistema s’aguanta perquè fa anys que la gent està fent més hores que un rellotge, fora dels horaris i sense remunerar. I per la vocació dels professionals, que ocobreixen les incidències fent més hores. Hem de canviar el model sanitari, però l'administració sembla que passi de tot. Estem en un edifici en runes i s’està caient. Si les llistes d’espera maten, l’administració és responsable per inacció.

I l'atenció primària és de la més perjudicada?

Els metges de família a l'atenció primària som les trinxeres, l'especialitat més dèbil. Si nosaltres no podem fer les coses com toca, el tap a l'hospital és infumable. Ara, estan donant més competència als infermers, que sovint fan tasuqes de metges. És lamentable. Si l’administració vol carregar-se la primària, anem pel bon camí. L’atenció primària té un gravíssim problema en aquest país.

Avilés: "En una pandèmia es reconeix el treball dels metges, però fora d’aquí, ens sentim igual"

A Sant Cugat, l'atenció primària està gestionada per una empresa privada, Mútua de Terrassa. La situació és la mateixa?

Sí. El gran problema que tenim és que és un regne de taifes: hi ha l'Institut Català de la Salut, el Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya i les empreses. Cadascú fa el que vol i els pactes amb els treballadors són diferents. És un cacau i ens perjudica molt. Les condicions no són homogènies. Tenim condicions diferents que els nostres companys de l'Institut Català de Salut, que tenen millors condicions.

Amb la pandèmia, va semblar que la societat en general i l'administració va posar més en valor la tasca dels metges.

No ha canviat absolutament res. Em sembla molt bé que la gent sortís a aplaudir. En una pandèmia es reconeix el treball dels metges, però fora d’aquí, ens sentim igual. Per part de les administracions, res de res, tot igual. El que ha canviat és que la gent que utilitza la sanitat pública veu que tenim un situació tan precària, que ens entén. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem