Baixen els delictes i augmenten les detencions en el darrer any a Sant Cugat

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha participat en la Junta de Seguretat Local i considera que les dades "són molt positives"

Sant Cugat ha viscut en el darrer any, des de l'octubre del 2018 fins al novembre del 2019, una disminució del nombre de fets delictius i un augment de les detencions, tal com han explicat l'alcaldessa, Mireia Ingla, i el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, després de la Junta de Seguretat Local, celebrada el dimarts 3 de desembre: "Són dades molt positives, i hem de mostrar una satisfacció per la feina que s'ha fet a Sant Cugat, i en matèria policial especialment", ha dit el conseller, tot i recordar que "cal seguir treballant amb la mateixa intensitat".

"Sant Cugat és una ciutat segura"

Per la seva banda, l'alcaldessa ha destacat que "per aquest Govern és important la presència del conseller Buch i sentir el seu suport", i també ha deixat clar que "Sant Cugat és una ciutat segura". A més, ha recordat que el 86% dels delictes són contra el patrimoni, i no contra les persones: "També genera un malestar i una preocupació, però no és el mateix", ha dit sobre els delictes que no són contra les persones.

Així mateix, Ingla ha afirmat que la baixada d'aquestes xifres és comú a arreu del territori santcugatenc: "A la Floresta, fa uns mesos vam patir una situació límit, i darrerament a Valldoreix. Les dades confirmen que també a la Floresta i Valldoreix i a la resta de barris, la reducció també hi és. Hem de seguir en aquesta línia", ha sentenciat.

La mitjana de fets delictius per cada 1.000 habitants, més baixa que la de Catalunya

En aquest sentit, Buch ha explicat que els fets resolts han augmentat en un 3,3% durant aquest període, mentre que les detencions en un 30%. A més, ha apuntat que hi ha hagut 52,1 fets delictius per cada 1.000 habitants: "La mitjana de l'Àrea Metropolitana Nord és de 56 fets per cada 1.000 habitants, i si ho comparem amb les dades de Catalunya, parlem de 76 fets per cada 1.000 habitats", ha dit el conseller.

De totes maneres, Buch ha reconegut que "A Sant Cugat, des del 2006 hi ha hagut un augment del robatori amb força a domicilis", tot i que ha destacat que en el darrer any s'ha aconseguit donar la volta a aquestes dades: "Aquest any han baixat un 30%", ha explicat, fent valdre la col·laboració policial entre Mossos i Policia Local.

2 delictes que representen la meitat dels fets delictius: els furts i les estafes

"Si aconseguim que la ciutadania s'autoprotegeixi més, aquests furts els podríem baixar"

Per damunt d'altres delictes, a Sant Cugat destaquen els furts i les estafes, que entre els dos representen la meitat dels fets delictius: "En el camp dels furts cal fer feina en l'autoprotecció de la ciutadania. Si aconseguim que la ciutadania s'autoprotegeixi més, aquests furts els podríem baixar", ha apuntat Buch, que de totes maneres ha reconegut que "no s'ha de renunciar a la feina que ha de fer la policia".

Pel que fa a les estafes, el conseller d'Interior ha explicat que es fan a base d'internet: "De la mateixa manera que no compraríem a algú que no coneixem de res segons quins productes, a Internet passa el mateix", ha recordat Buch, que també ha demanat "autoprotecció per part de la ciutadania" per fer front a aquest delicte.

"La seguretat sempre és un treball en equip"

En aquest sentit, el conseller ha volgut destacar que "la seguretat sempre és un treball en equip".

Bombers, Mossos d'Esquadra, Policia Local i Guàrdia Civil, en la Junta de Seguretat. FOTO: Ferran Mitjà

Bombers, Mossos d'Esquadra, Policia Local i Guàrdia Civil, en la Junta de Seguretat. FOTO: Ferran Mitjà

Condicions atractives per als robatoris en domicilis

El cos de Mossos d'Esquadra té activat un pla de delicte contra l'habitatge (robatoris), i el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha afirmat que "Sant Cugat reuneix una sèrie de condicions que fa que sigui molt atractiu venir a delinquir", posant com a exemple "la proximitat amb les zones boscoses" o les "connectivitats de moviment, amb l'AP-7 i amb Barcelona".

Per això, Buch ha explicat que "a partir d'aquí, els Mossos d'Esquadra fan els operatius concrets per les zones concretes". Per això, tal com ha apuntat el conseller, "l'objectiu és adaptar-se a cada territori en funció de les realitats i les possibilitats de cadascú".

Una comissaria a Valldoreix

El nou equip de Govern té la intenció de col·locar una comissaria a Valldoreix, per tal d'atendre als districtes, donant cobertura a Valldoreix, a les Planes i a la Floresta: "Estem buscant la ubicació. Trobar un espai per albergar una comissaria no és tan fàcil com amb un altre equipament. Estem buscant a bon ritme", ha explicat l'alcaldessa, Mireia Ingla.

Més agents dels Mossos i Policia Local

"El repartiment de Mossos d'Esquadra anirà en funció de les necessitats del territori"

El conseller ha destacat que en els darrers anys, el nombre d'agents de policies locals ha disminuït, per la jubilació de diferents professionals, després d'una llei impulsada pel Govern espanyol que permet que ho facin als 59 anys: "Ara mateix hi ha el curs de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, amb uns 700 agents de Mossos i uns 700 policies locals. Hi ha uns 1.500 alumnes que s'estan formant perquè al mes de juny puguin sortir ja a fer un període de pràctiques", ha dit Buch en aquest sentit, afegint que "el repartiment de Mossos d'Esquadra anirà en funció de les necessitats del territori".

Cal destacar que durant l'arribada de Buch a l'ajuntament, una 15a de persones, convocades pel CDR, li han demanat la dimissió.

Més info: El CDR Sant Cugat demana la dimissió de Buch en la visita del conseller al municipi

 
Comentaris

Destaquem