Brot de varicel·la entre la població infantil

El virus de la varicel·la afecta sobretot infants de 2 a 10 anys d'edat

En els darrers dies Sant Cugat ha registrat un brot actiu de varicel·la, tal com ha confirmat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya al TOT. "En aquest moment hi ha diversos brots actius a Catalunya, especialment en l'àmbit escolar". A Sant Cugat, la incidència s'ha detectat en alguns centres educatius. 

Des del departament de Salut recorden les tres mesures preventives més rellevants, especialment importants en col·lectius on hi ha persones més susceptibles com són les persones immunocompromeses, dones embarassades, nens menors d’1 any i adults.
 
 

  • El temps durant el qual els malalts poden contagiar la malaltia pot anar des d'un a dos dies abans (de vegades fins a 5 dies) de l'aparició de l'erupció fins no més de cinc dies a partir del darrer brot de vesícules. Es recomana que el nen malalt no torni a l'escola fins passats aquests 5 dies. No obstant això, els pacients poden tornar abans si les lesions estan seques i amb crostes.
  • La desinfecció dels objectes contaminats amb les secrecions nasofaríngies o les lesions cutànies dels malalts amb varicel·la és una mesura que pot ajudar a prevenir l'aparició de nous casos entre les persones que conviuen properament amb malalts.
  • És de gran importància el rentat freqüent de mans, especialment després d’haver tingut contacte amb persones o materials infectats.

Què és la varicel·la i com s'agafa?

Tal com s'exposa al Canal Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la varicel·la és una malaltia infecciosa causada pel virus de la varicel·la herpes zòster, que es presenta habitualment abans dels deu anys de vida, encara que també se'n poden donar casos entre la població adulta.

La malaltia comença de forma sobtada amb febre moderada i, fins i tot, elevada en algunes ocasions, malestar general, pèrdua de la gana i una erupció generalitzada a la pell. També pot haver-hi mal de coll i es poden inflamar els ganglis cervicals.

Normalment, el primer signe de varicel·la és l'aparició d'unes petites lesions de color vermell a la pell que, en un primer moment, es poden confondre amb picades d'insecte. Aquestes lesions evolucionen i, en unes 24 hores, adopten la forma de petites vesícules o butllofes que s'assequen i formen crostes.

Les lesions de la pell es poden localitzar a qualsevol part del cos i apareixen en brots successius, de forma que és característic que es presentin alhora lesions en diferents etapes maduratives (taques, vesícules i crostes).

La millora clínica coincideix amb el descens de la febre i l'aparició de les primeres crostes. La durada total de la malaltia acostuma a ser de cinc a set dies.

Una persona sana pot inhalar el virus de la varicel·la a partir de les secrecions nasofaríngies d'una de malalta. La malaltia també es pot encomanar a partir de les lesions cutànies o mitjançant objectes contaminats pels malalts.
Encara que és molt poc freqüent, una dona embarassada que pateixi la malaltia durant els primers mesos d'embaràs pot contagiar-la al fetus i ocasionar-li malformacions.

Tractament i vacunació

Contra el virus no hi ha tractament específic. El metge o la metgessa recepta antitèrmics tipus paracetamol, si hi ha febre, i fàrmacs per a la picor i per assecar les vesícules. És convenient beure abundants líquids durant el període febril. Un cop desapareguda l'erupció, si no apareixen complicacions, el restabliment és ràpid. En el cas de sobreinfecció bacteriana el metge o la metgessa prescriurà el tractament antibiòtic més adient.

La vacuna de la varicel·la s'administra amb dues dosis, en el medi escolar, als joves de 12 anys que no l'hagin rebut anteriorment ni hagin passat la malaltia.

En la infància està indicada la vacunació, amb dues dosis als afectats de determinades malalties que en cas de coincidir amb una varicel·la podrien patir greus complicacions.

Un dels comunicats que han enviat des d'una escola de Sant Cugat
 
Comentaris

Destaquem