Busquen amb urgència una família a Sant Cugat que vulgui acollir un jove migrant

Punt de Referència treballa per donar suport a joves en situacions de vulnerabilitat i donar-los eines per la seva emancipació

L'Associació Punt de Referència busca amb urgència una família o persona de Sant Cugat que vulgui acollir un jove migrant. Es tracta d'un estudiant d'entre 18 i 22 anys que està molt arrelat a la ciutat i que, si no troba un habitatge d'acollida, haurà de marxar. El termini marcat per trobar voluntaris és a finals de febrer i el periode d'acolliment és de nou mesos.

"Està molt arrelat a Sant Cugat, ja ha començat a conèixer gent i se sent molt còmode. Voldríem que es quedés a Sant Cugat perquè creiem en el potencial de les xarxes de suport. Si ha de marxar, haurà de començar de nou", explica Bàrbara Bort, la coordinadora del projecte Acull de Punt de Referència. 

Suport a joves vulnerables

Punt de Referència va néixer fa 25 anys per donar suport a jovent amb necessitats. "Eren joves que sortien del sistema de protecció de menors i no tenien cap figura de referència adulta que els acompanyessin en el procés d'emancipació", destaca Bort. Així, els oferien acompanyament i mentoria per tal de tirar endavant.

Al cap de cinc anys van posar en marxa el Projecte Acull, per anar un pas més enllà i oferir una casa d'acollida temporal. "Es conviu durant nou mesos i es poden treballar habilitats necessàries per l'emancipació. A més, tenen figures de referència que fan un paper de suport emocional i amb qui poden compartir coses", apunta la responsable de la inciativa. De fet, en molts casos el vincle no acaba als 9 mesos i el jove i l'acollidor acaben teixint una relació i construint una xarxa de suport.

Bàrbara Bort: "Sense aquestes relacions que es creen d’una forma artificial, difícilment es generarien"

"Sense aquestes relacions que es creen d’una forma artificial, difícilment es generarien. L’accés a relacionar-se amb persones d’aquí és molt més difícil. Els espais de trobada entre els dos són molt escassos, començant per exemple a les formacions", destaca Bàrbara Bort.

En aquests divuit anys, una cinquantena de famílies i nuclis de convivènicia han participat del Projecte Acull acollint joves a casa, algunes d’elles, repetint el procés amb diverses persones. Segons les dades de Punt de Referència, més d’un 70% dels vincles han perdurat durant el temps, fins a dia d’avui. Especialment en municipis de l'Àrea Metropolitana.

Hamza: "Després de gairebé dos anys en un centre, quan vaig sortir no sabia on anar ni què fer, em sentia molt sol"

Així resumeix la Bàrbara la finalitat: “L’objectiu principal del Projecte Acull aportar al jovent participant un entorn de caliu i seguretat on, a través del vincle afectiu, poder entrenar les habilitats per l’emancipació i, alhora, ampliar el capital social del jovent”.

Un dels exemples és el Hamza, que fa catorze anys va passar per una d'aquestes cases d'acollida: "Després de gairebé dos anys en un centre, quan vaig sortir no sabia on anar ni què fer, em sentia molt sol. Em van dir que hi havia un programa d’acollides, on podia tenir una vida com la d’una família, amb algú al costat per tirar endavant i conèixer més gent. Així va aparèixer la Mònica, que va acabar sent la meva família a l’Estat Espanyol”.

Entendre la cultura

A banda d'adquirir habilitats bàsiques o teixir noves relacions, les acollides serveixen també perquè aquests joves migrants coneguin la cultura catalana i la forma de vida, a banda de l'idioma, element primordial per la seva integració: "És fonamental per entendre com funciona la nostra cultura a través d’una família. És una petita mostra de com es viu aquí".

Però les famílies o persones que acullen es veuen molt beneficiades, tal com explica Bort: "Representa un intercanvi mutu i es poden apropar a la realitat d'altres persones i cultures. Augmenta la capacitat de comprensió d’altres realitats que conviuen amb nosaltres i millora l’empatia". Una situació que ajuda a trencar prejudicis i combatre el racisme.

“Al final és una relació d’amistat, jo el vaig acompanyar, però ell també m’ha acompanyat a mi, ja no saps qui fa de referent i qui de referit, som dues persones que s’han trobat”, explicava la Mònica, que va acollir el Hamza.

Es busquen voluntaris

Més enllà de la urgència per acollir aquest jove a Sant Cugat, des del Projecte Acull fan una crida als santcugatencs fer-se voluntaris i poder acollir joves migrants en qualsevol moment. Poden ser famílies o persones individuals que tinguin una habitació lliure. I també, amb disponibilitat i compromís per acollir durant nou mesos i tenir voluntat i interès en compartir estones. 

Els joves migrants que participen en el projecte són estudiants o treballadors.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem