Canviar de país, canviar de classe social

Coneixem la història de diferents persones que han arribat a Sant Cugat provinent d'altres països

Maria Eugenia Baldon (Colòmbia) va arribar a Sant Cugat el Nadal del 2000 per passar les vacances juntament amb una amiga santcugatenca que havia conegut al Brasil.  Van passar les vacances i Baldon es va decidir instal·lar al municipi, deixant enrere la seva feina de funcionària a Brasil.

Formada universitàriament com a treballadora social, en arribar a Catalunya no va poder treballar com a tal inicialment: “El primer any va ser molt dur perquè va ser canviar de classe social. De ser funcionària pública a buscar feina. Les primeres feines eren de cambrer i no tenien res a veure amb el que havia estudiat”.

Baldon relata una de les sorpreses en arribar a Sant Cugat: “Em va cridar l’atenció que hi hagués tanta població d’edat avançada, tot i ser una de les ciutats amb més infants”. Baldon va crear el Grup de Dones Immigrants de Sant Cugat, des del qual han donat suport i acompanyament a persones nouvingudes a Sant Cugat. “El més important que ens va aportar és el coneixement entre nosaltres i els llaços que vam crear”, destaca Baldon.

Una de les situacions que vol destacar és el fet que molts joves espanyols ara han d’emigrar a altres països per guanyar-se la feina i es troben en la mateixa situació que els estrangers que van arribar a Catalunya i que ara marxen als mateixos països que els espanyols emigrants. Maria Eugenia Baldon té el nivell C de català des del 2009, de la qual cosa se’n mostra orgullosa.

Aquest article forma part del reportatge 'El Petit Món de Sant Cugat', publicat al DIARI de Sant Cugat.

El petit món de Sant Cugat: 116 nacionalitats conviuen al municipi

La crisi posa fre a la població estrangera no europea a Sant Cugat

El dol migratori

La història d'Abdeslam Chakkur

La història de Françoise Forcuit

La història de Dimitri Defranc

La història de Janek Brozynski

 
Comentaris

Destaquem