La caravana solidària santcugatenca amb Ucraïna per portar material i recollir refugiats

Tres santcugatencs expliquen la seva iniciativa per portar material a Ucraïna i recollir refugiats

La invasió russa a Ucraïna ha despertat la solidaritat de molts santcugatencs que han decidit posar el seu gra de sorra per ajudar la població ucraïnesa. Alguns veïns han recollit material i han emprès un viatge fins a les fronteres d'Ucraïna per fer les donacions i, a més, recollir refugiats per portar-los cap a Catalunya. Tot i que des de les administracions demanen canalitzar les ajudes a través d'organitzacions solidàries, són molts els que no es volen quedar de braços creuats davant el que estan veient. A través de contactes oficials o amb ucraïnesos sobre el terreny, coneixen les necessitats que hi ha i els hi faciliten els contactes de persones que tenen destí aquí però necessiten transport.

Més info: El viatge d'una santcugatenca per recollir dues amigues ucraïneses de la frontera

A Cracòvia per portar dues famílies ucraïneses

"Ens va moure la solidaritat. Seguint les notícies, veiem que hi ha un problema i em dona la impressió que les administracions no estan fent tot el que poden". El santcugatenc Xavier Franch i un amic seu han llogat una furgoneta i aniran fins a Cracòvia per deixar material que han recollit. A la tornada, portaran cap a Catalunya dues famílies i una persona que ja tenen una destinació on poder estar. 4.600 quilòmetres en total 

El primer que va fer el Xavier és contactar amb el Consulat d'Ucraïna a Barcelona i inscriure's com a voluntari de logística. A través d'una col·laboradora del consulat que és a Cracòvia, els van assignar les dues famílies que podien recollir per portar-les cap a Barcelona. La mateixa institució està elaborant un cens de les persones que estan arribant. 

Franch: "La resposta de la gent és admirable, bestial"

El material el deixaran a Cracòvia, on a través d'una xarxa es farà arribar a Ucraïna. Han recollit material farmacèutic, menjar i productes higiènics. Una de les entitats que ha col·laborat és el Col·legi Europa. "La resposta de la gent és admirable, bestial. Amb un dia hem cobert les despeses del viatge. I hem recollit molt material", destaca Franch, que assenyala que l'Ajuntament de Rupit ha aportat els diners per llogar la furgoneta. Per tal de documentar el viatge, han obert un compte d'Instagram per anar explicant el progressos.

"Amb totes les adminsitracions que he parlat, inclòs l’Ajuntament de Sant Cugat, no tenen una organització molt concreta. M’han desaconsellat anar-hi de manera privada. Però, fa 20 anys que col·laboro amb ONGs i, aquest cop, com que és una situació propera, sabia que ho podia fer", argumenta.

Captura de Pantalla 2022 03 11 a les 13.17.01

El material que ha recollit Xavier Franch FOTO: Cedida

Dues furgonetes plenes de material

Un altre grup de santcugatencs ha decidit llogar dues furgonetes i desplaçar-se fins a la frontera d'Ucraïna i Eslovàquia amb el mateix objectiu: portar material i recollir diversos refugiats. "La meva filla i jo veient les notícies, vam veure que havíem de fer alguna cosa", explica Sílvia Solanellas, una de les integrants d'aquesta caravana. Tot i que va canviant sobre la marxa, la idea és anar fins a Újhorod a deixar el material i, després, recollir els ucraïnesos a Budapest.

Per gestionar el viatge, han parlat amb l'associació ucraïnesa de Sant Cugat i persones sobre el terreny, que els diu les seves necessitats i els comunica quines persones poden portar cap a Catalunya. Concretament a Girona, on hi ha una xarxa que els ha trobat allotjament i acollida. "Hi ha una xarxa de solidaritat bestial", celebra Sílvia Solanellas. 

Entre el material que han recollit, també gràcies a aportacions d'empreses, hi ha roba d'abric, menjar i material higiènic. A més, una de les dues furgonetes que han llogat ha estat cedida per Sarsa-Moventia. 

Recollida de material per a infants

Un grup de famílies del grup de P-5 de Les Guineus de l'Avenç han iniciat també una recollida de material per portar personalment a Chop, a la frontera entre Hungria i Ucraïna. "A mi m’ha mogut que veiem que passen moltes coses al món i sempre mirem a un altra costat. M’ha remogut massa la consciència", explica un dels impulsors. A través d'un dels pares, han contactat amb una persona que és a Ucraïna que els ha detallat les necessitats que tenen: "Volíem fer una acció molt directe, sense passar per ONGs. Estem en contacte amb gent d’allà". "El que ens diuen d’Ucraïna és que ha sortit molta gent, però molta s’ha quedat. Està en búnquers, tancats sota les cases. Estan sense llum,  amb poca roba. Necessitem coses molt bàsiques", afegeix.

I especialment volen recollir material especialment pels infants, a més de productes molt concrets que els han demanat: màrfegues, sacs de dormir, llanternes i bateries per piles. A més, han rebut una donació a través de FIATC de 15.000 euros en medicaments pediàtrics. Per poder rebre'ls i gestionar-los van demanar la participació de l'Avenç com a institució, ja que era necessari rebre la donació a través d'una entitat jurídica. "La idea és fer una acció humanitària pels nens", detalla. 

"Recol·lectem el material fins el dia 17. I dissabte sortirà una furgoneta gran, que portarem dos pares de l'escola", relata. Per poder sufragar el viatge, de 4.500 quilòmetres en total, han fet una crida entre famílies i amics per recaptar dines. En un dia ja han rebut la meitat dels 1.300 euros que calculen que costarà.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem