Cau una banda internacional de lladres que havia robat a Sant Cugat

La banda, especialitzada en robatoris a domicilis, havia entrat a Europa al novembre, provinent de Sudamèrica i amb visat de turista

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal que cometia robatoris en domicilis i que operava a nivell internacional. A la regió metropolitana haurien realitzat almenys una desena d'assalts, però els investigadors els relacionen amb una trentena de casos, encara en estudi. Sant Cugat és un dels municipis on han comès robatoris a habitatges.

La banda havia entrat a Europa al novembre, provinent de Sudamèrica i amb visat de turista. Un cop aquí feien servir cotxes i habitacions de lloguer per moure's pel territori. També tenien llogat un magatzem a l'Hospitalet de Llobregat que funcionava com a centre logístic de la banda. Fora de Catalunya havien actuat al País Basc, París, Zurich, Milà, Hamburg i el sud de França.

El grup actuava de manera itinerant per tota Europa, però tenia especial fixació per la zona nord de Barcelona. Ara per ara, els investigadors els han pogut atribuir robatoris a les Franqueses del Vallès, Canovelles, Sant Cugat del Vallès, Montcada i Reixac, Santa Eulàlia de Ronsana i Bigues i Riells, tots ells als Vallesos. I també a Urús (Cerdanya).

Com eren els robatoris?

A l'hora d'actuar el grup treballava sempre de la mateixa manera. Buscava cases en urbanitzacions aïllades i aprofitava l'hora del migdia per entrar a robar, quan els veïns no hi eren. Utilitzaven inhibidors per a les alarmes i s’emportaven objectes petits fàcils de transportar i de col·locar al mercat negre.

L'agent Vanessa Gómez, de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Granollers dels Mossos d'Esquadra, ha detallat que normalment eren joies, articles de luxe o roba esportiva de marca. Els diners que guanyaven amb la seva venda l'enviaven a terceres persones a través d'empreses d'enviament de diners. Els investigadors sospiten que el destí era sempre Xile. És per això que per a la policia era complicat enxampar-los amb el botí o diners a sobre.

26355f37 61a9 41e3 89cf 9a30b4e9ba31

Normalment s'emportaven joies, articles de luxe o roba esportiva de marca FOTO: ACN

El detonant de la investigació

El robatori que desencadena la investigació policial és el de les Franqueses, quan gràcies a un testimoni, els Mossos poden situar el vehicle amb què van fugir els assaltants amb un altre robatori al País Basc. Aquell primer cotxe era un Kia de color vermell, de lloguer, però en només dos mesos n'acabarien llogant fins a tretze de diferents.

Els investigadors de l'operació Carred -en al·lusió a aquell primer cotxe- també detallen que la banda canviava constantment de residència, gràcies al lloguer d'habitacions a través de plataformes digitals. Vanessa Gómez, agent del grup d'investigació dels Mossos, admet que aquesta alta volatilitat "entorpia" la investigació.

La detenció es va fer finalment el 6 de febrer, quan els investigadors van detectar que la banda era a punt de sortir d'Espanya, coincidint amb el venciment del seu visat de turista. Els Mossos han detingut un total de cinc persones, de les quals dues ja han ingresasat a presó. La investigació, però, continua oberta i no es descarten noves detencions.

Com funcionava la banda?

Segons han detallat els investigadors, el grup no era "estable" i sospiten que molts dels seus membres anava "canviant". Tampoc tots tenien assignades les mateixes funcions ni sortien tots de cop a cometre els robatoris. Normalment eren "tres o quatre" els que participaven en els assalts.

El cap de l'ABP de Granollers, Joan Coll, detalla que aquest operatiu forma part del pla operatiu 'Oikos', implementat el 2019 amb l'objectiu de prevenir i reduir els robatoris amb força a domicilis. Segons dades de la comissaria vallesana, aquest tipus de delictes s'ha reduït un 50% entre 2021 i 2023, en relació al període 2017-2019.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem