De celebrar només el Carnaval pels més petits a una setmana de disbauxa per a tot el poble

La Festa de Carnaval a Sant Cugat té un llarg recorregut fins a convertir-se en la festa popular que és avui dia

El Carnaval a Sant Cugat no sempre ha estat una setmana intensa de disbauxa i gresca; als inicis d'aquesta festivitat, les activitats anaven dedicades especialment a la canalla i a un públic familiar, és a dir, només se celebrava el Carnaval Infantil. Eva Navarro, membre de la Comissió de Carnaval, ha explicat que "tot va començar perquè ens vam ajuntar un grup de gent que volíem fer coses al poble". I aquesta gent, va aconseguir que el Carnaval passés a ser una celebració per a tothom.

El primer pas va ser dirigir-se al tècnic de Cultura d'aquell moment, Jordi Gonzàlez, qui va donar el permís perquè s'encarreguessin de la festivitat amb la condició que també organitzessin el Carnaval Infantil. I aquesta va ser l'espurna.

Més info: Torna el Concurs d’Aparadors de Carnaval de Sant Cugat 2023

Una festivitat amb història

La Comissió de Carnaval va néixer després d’anys d’esforços i moltes ganes de convertir Carnaval en una festa popular. “Abans a Sant Cugat només es feia el Carnaval Infantil” ha explicat Eva Navarro, membre de la Comissió, “nosaltres volíem un Carnaval per a tothom, era la Festa Major d’hivern”.

L’any 2002, abans que existís la Comissió, 6 persones, entre elles Navarro, van crear PROFESLO (Promotora de Festes Locals) amb la intenció de promoure i organitzar festes locals i així recuperar “l’esperit” del Carnaval. “Carnaval és reivindicació i transgressió, invertir rols, fer el que no fas mai”. Des de PROFESLO van crear el marc de la festa i van recuperar el tradicional Ball de Gitanes.

A més, van ser els impulsors d’una figura molt important: el Gall, el rei del Carnaval. “Baixa un cop l’any i pica la cresta a tothom. Roba el poder a l’alcalde i és el rei durant una setmana on tot s’hi val. Té molt simbolisme, especialment a Sant Cugat” ha explicat Navarro. Un dels membres del grup era arquitecte i va fer el disseny del gall amb l'objectiu i el repte de construir-lo.

El Gall de Carnaval. Foto: Bernat Millet.

El Gall de Carnaval. Foto: Bernat Millet.

Els orígens de la Comissió

Anys més tard, van fer un reclam per poder materialitzar totes aquestes idees i tenir una major organització, ja que els hi faltaven mans i recursos. Aleshores, van crear la Comissió de Carnaval i, dins d’aquesta, la subcomissió del Ball de Gitanes, que va aconseguir “popularitzar més el Carnaval”.

Si una cosa no ha canviat al llarg dels anys, han estat els valors de la Comissió, un d’ells és el caire popular de la festa, “ha de ser perquè la gent la vulgui fer” ha afirmat Eva Navarro. També es posa en relleu el paper de la música: “La cultura es paga sempre. No pot ser música enllaunada, sinó professional i ben pagada”.

Així doncs, aquest any es recuperen totes les activitats del Carnaval de Sant Cugat amb moltes ganes de crear un ambient popular on tothom pugui gaudir, del 13 al 22 de febrer.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem