Cistelles ecològiques: una alternativa de consum

Moltes famílies santcugatenques han optat per aquest sistema que permet comprar productes ecològics i de proximitat a un preu raonable

Productes de la terra, de temporada, de proximitat i de qualitat. Són paraules que s’associen al consum de productes ecològics, és a dir, productes naturals obtinguts sense la intervenció de productes químics. Els que en mengen ho fan, en la gran majoria de casos, perquè són aliments més sans i també són més sostenibles.

Per adquirir aliments ecològics es poden o bé comprar en establiments especialitzats o recórrer a les cistelles ecològiques. Les cistelles ecològiques acostumen a estar gestionades per cooperatives o grups de consum. Algunes, com el Cabàs, fan d’únics intermediaris entre productor i consumidor, mentre que d’altres, com la Civada o el Senglar, treballen de forma totalment autogestionada. 

La cistella

Montse Valderrama, gestora del Cabàs. FOTO: Artur Ribera

L’objectiu final de totes elles és fer setmanalment, o quinzenalment, una cistella de productes ecològics, essencialment verdures i fruites de temporada i de productors de la zona, però també carns, peix, ous, làctics o cereals. Hi ha qui fa cistelles tancades, és a dir totes les cistelles són iguals i tenen els mateixos productes, i d’altres obertes, que en aquest cas cada persona pot escollir els productes que més l’interessen.

El Cabàs, per exemple, fa cistelles obertes. Els dimecres i dijous a la tarda les famílies associades passen a recollir les cistelles. “Nosaltres tenim de tot dintre del que és producte fresc, sempre que sigui de proximitat i de temporada”, explica la seva gestora, Montse Valderrama. Tot i que treballa amb prop de 100 famílies, reconeix que el consum ecològic continua sent minoritari: “La gent coneix el tema i valora molt la proximitat, però segueix sent minoritari, hi ha menys demanda, i per tant els preus són més alts”.

Certament els preus són més alts, però els beneficis venen per un altre camí: “Són productes més saludables i a llarg termini surt a compte. També són productes que sacien més. I a escala ambiental també és més econòmic”.

Cistelles a un click

Kevin Fisher treballa a la finca de Can Monmany. FOTO: Artur Ribera

També hi ha qui fa cistelles online i les distribueix. És el que fa l’Ortiga, que reparteix setmanalment a entre 100 i 150 famílies i també reparteix a grups de consum. Tot, mitjançant un web molt intuïtiu que et permet fer la comanda. “Està encarat a que les persones triïn la proposta que se’ls fa de cistella, però tenen la possibilitat també de personalitzar-la. Si agafen la nostra proposta és més econòmic, com si fos un menú”, explica Kevin Fisher.

Alguns dels productes de les cistelles de l’Ortiga estan directament collits de la finca de Can Monmany, a Valldoreix, la principal producció agroecològica que hi ha al municipi, i que gestiona la mateixa entitat. 

 
Comentaris

Destaquem