Clam contra la violència masclista a la Festa Major del Barri del Monestir-Sant Francesc

La celebració al barri santcugatenc s'estendrà fins al diumenge, 7 d'octubre

Amb un clam contra la violència contra les dones ha arrencat la Festa Major del barri Monestir - Sant Francesc aquest divendres 5 d'octubre. Ho ha fet amb el pregó de Noestassola, la Casa de la Dona i Hora Bruixa a la plaça d'en Coll. Maribel Guillamón, presidenta de Noestassola, ha estat l'encarregada de fer lectura d'aquest pregó, agraint la "visibilització, la reflexió i la consciència de les violències masclistes a la vostra Festa Major".

"Gent del barri, necessitem la vostra ajuda, de la vostra implicació. Sense això, no se'n surt de la violència", ha remarcat. "Necessitem el vostre recolzament a la víctima, i el vostre rebuig a l'agressor", ha afegit. En aquest punt, ha enumerat les diferents necessitats per fer front a aquesta xacra. "La primera, que deixin de matar-nos, de maltractar-nos i de violentar-nos per ser dones", i cridant a "moltes consciències que vegin aquesta xacra com un problema a resoldre", i recordant que aquest "no és un problema llunyà". "La violència contra les dones és diària, i passa a tot arreu", fent una crida a detectar aquelles conductes masclistes que estan tan interioritzades que ni tan sols ens adonem.

"Vivim en una societat patriarcal on les dones encara no tenim els mateixos drets", ha destacat, fent una crida als homes a "implicar-se". "Aquesta lluita no és només de les dones", ha refermat. Una crida també a les administracions. "Necessitem que les administracions s'impliquin, no com fins ara. Fa més d'un any del Pacte d'Estat, i encara no hi ha cap mesura en marxa", ha lamentat. "Les voluntats de paraules i de fets han d'anar de la mà, sinó no ens serveixen", ha reivindicat. També ha recordat la necessitat de formació en visió de gènere, i recursos per tractar les dones i fills i filles que han estat maltractats.

I una reivindicació per trencar prejudicis. "Som dones fortes, sinó no hauríem aguantat aquestes situacions tan dures. Som dones lluitadores, amb moltes capacitats i recursos. No som dones ni febles ni víctimes. De víctimes hem passat a supervivents, i de supervivents a vivents", ha sentenciat, fent una crida a gaudir de la Festa Major.

L'acte del pregó l'ha tancat l'alcaldessa, Carmela Fortuny, acompanyada de Ferran Villaseñor, president del Consell de Barri, així com la resta d'autoritats presents a l'acte. Villaseñor ha lloat la tasca de les entitats i veïns del barri. "Aquest barri és viu, i aquest barri demana. El que hem de fer aquests dies és fer festa, i continuar reclamant les millores per al nostre barri". Per la seva banda, Fortuny ha recordat que el barri "el feu els veïns i les veïnes; des de la política podem impulsar mesures, i teniu molts mitjans per fer-ho", ha dit, fent referència al consell de barri. "Avui també toca fer valdre a la gent que al dia a dia treballa pel barri i treballa per aquesta festa. La xarxa d'inclusió en què moltíssimes entitats posen el seu temps, les seves ganes i idees per fer-ho possible".

Un reconeixement també per al barri. "Aquest és el barri més antic; per força ha de ser el millor barri de Sant Cugat", ha dit, admetent que "s'ha fet molta feina, però també en queda molta per fer". És per això que s'ha compromès "donant fe" que "ens hi deixarem la pell perquè el barri arribi al punt de millora que li toca".

L'acte ha finalitzat amb una performance d'Hora Bruixa reivindicant la força col·lectiva de les dones per fer front a la violència masclista, i la projecció d'un video de conscienciació al respecte, enregistrat amb veïns i veïnes del barri.

Cercavila d'inici de la Festa Major del Barri Monestir-Sant Francesc. FOTO: Bernat Millet

Cercavila d'inici de la Festa Major del Barri Monestir-Sant Francesc. FOTO: Bernat Millet

Abans de tot, però, el tret de sortida a la festa l'ha donat una batucada a la plaça de l'U d'Octubre a càrrec de la batuescola que ha continuat amb una cercavila, des d'aquesta mateixa plaça i recorrent tot el barri fins a la plaça d'en Coll. Una cercavila festiva de la qual han participat diferents veïns i veïnes acompanyant els Diables, els Caparrots i l'Escola de Músita Tradicional de Sant Cugat.

Les activitats al barri santcugatenc s'allarguen fins al diumenge, dia 7. Tres dies de festa a Sant Cugat amb activitats per a tots els públics, edats i gustos, perquè tot el barri pugui gaudir-ne. Així, les activitats per al dissabte i el diumenge de Festa Major del Monestir són les següents:

Cercavila d'inici de la Festa Major del Barri Monestir-Sant Francesc. FOTO: Bernat Millet

Cercavila d'inici de la Festa Major del Barri Monestir-Sant Francesc. FOTO: Bernat Millet

Dissabte 6 d'octubre

  • Matinal familiar (de 10 h a 13 h, a la plaça del Coll).
  • Ruta històrica pels barris del Monestir i Sant Francesc (10:30 h, 11:15 h i 12 h, al Monestir).
  • Holi Festival (13:30 h, a la plaça del Coll).
  • Concurs de pastissos (17 h, als Jardins de Sant Francesc).
  • El show del casal (17:30 h, als Jardins de Sant Francesc).
  • Rua boliviana amb els Caporales “La Fraternidad” de Sant Cugat (20 h, als Jardins de Sant Francesc).
  • Sopar de carmanyola (21 h, a la plaça del Coll).
  • Nit de Ball amb els Boogie Woogie (22h, a la plaça del Coll).

Diumenge 7 d'octubre

  • Tallers de música (12 h, als Jardins de Sant Francesc).
  • Paella Popular (14 h, Jardins de Sant Francesc).
  • La Gran Rifa (15 h, als Jardins de Sant Francesc).
  • Ball de fi de festa i rom cremat per a tothom! (17 h, als Jardins de Sant Francesc).
 
Comentaris

Destaquem