Comença el judici contra l'exprofessor del Viaró acusat d'agressió sexual a un menor

La fiscalia i l’acusació particular de la família l’acusen d'un delicte continuat d'agressió sexual a menor i li demanen deu anys de presó

L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar aquest dijous 29 de febrer un home acusat d’agredir sexualment entre el 2010 i el 2013 el seu alumne adolescent de la Salle Bonanova de Barcelona i fillastre. L’home, que també va ser professor del Viaró a Sant Cugat, s’enfronta a una pena de 10 anys de presó. La víctima, que ha declarat a porta tancada, ha ratificat la seva versió. La mare del noi i exparella de l’acusat ha explicat que l’home havia maltractat psicològicament el seu fill i fins i tot l’havia pegat, però mai va pensar que l’agredís sexualment. El jove no va poder denunciar els fets fins el 2020.

Més info: El diari personal de l'exprofessor del Viaró on confessa l'agressió sexual a un alumne

El testimoni de la víctima

La vista ha començat amb la declaració del jove, que ara té uns 25 anys, a porta tancada. Ha ratificat la denúncia interposada el 8 d’octubre del 2020, quan va decidir explicar els fets a la seva família i als Mossos d’Esquadra. Segons la versió de les acusacions, l'acusat hauria fet tocaments i hauria masturbat el noi quan aquest tenia entre 12 i 15 anys, contra la seva voluntat, a més de colpejar-lo si no accedia als seus desitjos sexuals, tant a l'escola com a casa seva.

L'home, a més, també va ser denunciat per un altre alumne de l'escola Viaró de Sant Cugat del Vallès a qui feia d'entrenador de futbol anteriorment, però els fets han prescrit. Aquesta segona víctima també ha declarat al judici a porta tancada.

La relació amb l'acusat

Durant l'any 2006 i mentre era coordinador d’entrenadors de futbol a la Salle Bonanova, l’acusat va conèixer la víctima, que era porter, i sobre el que va mostrar des d'un inici un "cert interès". Aquest interès es va traduir en atencions personals, protecció i cura personal, ja que els pares del nen acabaven de tramitar la seva separació i això l'afectava i li provocava necessitat d'atenció especial. El coordinador va detectar la vulnerabilitat del nen i va intensificar la relació amb ell durant el curs 2007-2008, quan a més va passar a ser professor de l’alumne a la mateixa escola. Els contactes es van intensificar i el professor va convèncer el menor que el seu pare biològic no l'estimava ni es preocupava per ell. Aleshores li va dir que ell seria el seu pare, el protegiria i el cuidaria, cosa que va fer que el nen sentís una veritable "passió" pel seu professor i es negués a veure el seu pare biològic.

Més info: Investiguen un exprofessor del Viaró per presumptes abusos sexuals a un alumne

La mare i la germana del nen han explicat que la relació entre el noi i l’aleshores entrenador va començar amb una “adoració” del nen a l’acusat, però es va anar deteriorant. La dona va tenir tres fills més amb l’acusat.

Relació sentimental amb la mare

Un cop constatada la dependència emocional del menor respecte el seu professor, l'acusat li va proposar viatjar amb ell a Romania per ensenyar-li un camp de futbol. El futbol era molt important pel menor, i l'acusat li hauria dit que era molt bo i que ell aconseguiria que fos algú en aquest esport. La mare va acceptar estranyada la invitació del professor però va posar com a condició que ella també faria el viatge. Després del viatge, l'acusat, "en execució d'un elaborat pla", va iniciar una relació sentimental amb la dona, que es va traduir en una convivència en comú a partir del setembre del 2010, quan l'home es va traslladar a viure a casa de la dona a Barcelona. A partir d'aleshores era l'home qui duia el nen i la seva germana petita a l'escola. L'home feia abraçades, petons i carícies al nen com si fos petit.

Aquell mateix 2010 l'home va proposar al nen que fos el seu segon entrenador a l'equip de benjamins, tot i que només tenia 12 anys, cosa que el nen va acceptar perquè suposava cobrar diners.

Més info: Fiscalia demana 10 anys de presó per un exprofessor del Viaró acusat d'agressions sexuals

Control del menor

A partir d'aleshores l'acusat va començar a controlar totes les activitats acadèmiques i personals del menor, i li restringia les sortides d'oci amb els seus amics de la infància, dient que eren males influències, i va aconseguir aïllar-lo dels seus companys d'escola. Durant l'esbarjo al pati, el dinar al menjador o abans de les extraescolars de la tarda obligava el nen a estar amb ell al pati o a la seva classe de Primària. Si el nen no obeïa, l'home mostrava el seu enuig, li feria mirades agressives, l'abandonava o l'apartava dels entrenaments. Això feia que el menor tingués por al rebuig d'una persona que li deia contínuament que l'estimava i el cuidava. Això desestabilitzava emocionalment el menor, que va acabar amb un estat emocional de dependència i intimidació.

De fet, ha explicat que fins al seu viatge de noces del 2012 la parella no havia viatjat mai sola, ja que l’acusat sempre volia que vinguessin els fills de la dona. Segons ha declarat la mare, l’acusat “estava obsessionat” amb el menor.

El paper de La Salle

En una ocasió, des de l’escola van trucar la mare perquè anés a buscar el seu fill. El nen havia anat a buscar el seu tutor a l’hora de dinar plorant. El professor ha declarat durant el judici que al nen li costava respirar i només va dir-li: “Ho ha tornat a fer”. No li va concretar els fets ni la persona que ho havia fet. Després es va anar calmant, i el cap d’estudis va intervenir per dir al professor que no es preocupés, que la direcció del centre ja feia temps que coneixia el problema, que estava treballant per arreglar-ho i que no s’hi involucrés. Una altra professora que va veure l’escena del nen i és psicopedagoga ha explicat que mai ningú de direcció li va dir res sobre aquest nen.

Més info: El Viaró, a "disposició" dels Mossos en la investigació d'un exprofessor per abús sexual

Quan acabava els entrenaments de futbol del benjamí i del seu equip, l'acusat li deia al menor que s'havia de dutxar als vestidors dels entrenadors, no amb la resta de jugadors. Una tarda d'octubre del 2010 l'acusat va tancar les dues portes del vestidor i li va preguntar al nen si mai s'havia masturbat. Li va dir que es masturbés amb ell, l'acusat ho va començar a fer i va tocar el penis del menor, que ho va rebutjar. Això va fer enfadar l'acusat, que va dir al nen que era molt ingrat, que no confiava en ell i que marxés amb el seu pare biològic, que no l'estimava. Ja al cotxe, anant cap a casa, l'home li va donar un fort cop amb les claus a la cara, cosa que li va provocar al nen un hematoma a l'ull.

Agressió sexual

L'acusat va dir a la mare del menor que el cop havia estat sense voler després que el nen li hagués faltat al respecte, cosa que la dona es va creure. A continuació, l'home es va tancar en una habitació amb el nen i li va insistir durant molta estona que ell era el seu pare, que l'estimava i que el menor li havia de demanar perdó, cosa que aquest va fer.

Pocs dies després, tots dos eren sols al domicili. L'acusat va fer asseure el menor als peus del llit i va tornar a treure la conversa sobre temes sexuals. Es va començar a masturbar ell mateix i a fer-ho amb el nen, que va mostrar el seu rebuig. El nen, bloquejat, es va deixar convèncer que allò era normal entre amics i entre pare i fill.

Al cap de poc temps, altre cop sols al vestidor, l'home va insistir per despullar el nen i fer-li tocaments fins que ell va ejacular. Aleshores el seu mal humor canviava i es tornava amable amb el nen i li feia regals.

Amenaces i cops

Una tarda que l'acusat havia obligat el nen a fer els deures al seu despatx, com cada dia, el nen va dir que estava fart dels seus abusos i que ho denunciaria al director de l'escola i a la policia. Això va fer enfadar el professor, que va donar un cop de puny al cap del menor, el va tirar a terra i el va amenaçar amb unes tisores si ho explicava. També li va dir que era un fracassat, un mentider i que ningú el creuria, i fins i tot que el mataria si li tornava a faltar al respecte, ja que li devia moltes coses i era molt desagraït. El nen va acabar demanant-li perdó. Aquella mateixa tarda, al vestidor, l'home va repetir els abusos, així com molts altres dies d'entrenament. Fins i tot li va demanar poder-lo penetrar analment o li demanava que li fes fel·lacions, coses a les quals el nen no va accedir.

Aquesta situació desestabilitzava el menor, i provocava fortes discussions a casa amb l'home, que convencia la mare que tot era culpa de les males companyies del nen, que es drogava, que no estudiava i que li faltava al respecte. L'home deia a la dona que ell el volia reconduir com a bon pare que era, i la dona acabava convençuda i donant-li la raó a l'acusat.

El 2011 l'home es va endur el menor a un refugi de muntanya del Pirineu amb l'excusa de viure una aventura de zombis, i va comprar un ganivet de caça, dos tira-xines i una destral per tallar llenya. A l'hora de dormir l'home li va demanar de penetrar-lo analment, cosa que el menor va rebutjar, i l'acusat va acabar masturbant-se mentre tocava el cul del menor. La mare ha admès que, veient les fotos d’aquella excursió, veia al seu fill poc feliç a les imatges, tot i que li agradava molt la naturalesa.

Fi dels abusos i denúncia

Els abusos van seguir als vestidors i en una casa de vacances a Menorca quan tots dos estaven sols. Finalment, a principis del 2013, el nen va començar a sortir amb una noia i li va dir a l'acusat que tenia xicota i que no permetria més que abusés d'ell. L'acusat li va dir que li costaria perquè ell li agradava molt, però ja no el va tocar mai més.

La mare i la germana han explicat que les discussions entre padrastre i fillastre no eren constants però tampoc excepcionals. Un cop la dona va veure com l’home pegava el seu fill i ella el va fer fora de casa immediatament. L’home li va demanar disculpes i la dona, “per pena”, el va deixar tornar amb la condició que anés a teràpia, ja que ell al·legava que el seu pare també l’havia maltractat. La germana ha explicat que un cop va veure l’home amenaçar el jove amb un ganivet de tallar pernil, i també va veure com la seva mare intentava parar l’home, que estava al damunt del nen agredint-lo.

En almenys dues ocasions més la nena va trucar la seva mare perquè l’home i el nen s’estaven barallant molt fort. En un cas, els va trobar al bany, i en un altre cas el nen havia posat un armari contra la porta de la seva habitació per bloquejar el pas a l’home.

Amenaces contra la germana

La germana també ha relatat un episodi d’amenaces contra ella mateixa. Va sentir com la seva mare i el seu padrastre discutien i l’home criticava els fills de la seva dona i li deia que el seu pare no els estimava. La noia li va demanar que no esmentés el seu pare i ella no esmentaria el pare del seu padrastre. Aleshores, l’home es va apropar molt a la cara de la nena i la va amenaçar amb “trencar-li la cara” si tornava a esmentar-lo. L’endemà va ser quan el seu germà va denunciar les agressions sexuals patides anys enrere.

La dona ha assegurat que no li van explicar els motius reals de les discussions, que no les acabava d’entendre i que mai va sospitar que es tractés d’agressions sexuals. No va ser fins que el seu fill li va explicar el 2020 que no va entendre molts d’aquells episodis, ha relatat a punt de plorar.

La mare ha explicat que l’acusat era qui realment creava “mal ambient” a casa amb les baralles amb el menor i era una “sort” que no parés gaire al domicili familiar. En una d’aquelles baralles, el nen va dir a la seva mare que fes fora l’home de casa i que algun dia ell el denunciaria perquè li havia fet “molt mal”, però no li va concretar el motiu. De fet, algun cop també li havia dit que es volia suïcidar. També ha explicat que el jove va marxar de casa poc després de fer 18 anys.

Trastorn per estrès posttraumàtic

Quan l’octubre del 2020 el noi, que ja tenia 22 anys, es va atrevir a relatar els fets, l’oncle del jove va anar a demanar explicacions a l’acusat, que no li va voler respondre, però va romandre “sorprenentment fred”, ha dit. Uns dies després, la mare feia neteja de coses a casa i va trobar uns quaderns escrits pel seu fill en el moment dels fets i hi feia referències explícites a l’enamorament i a escenes sexuals en un vestidor de futbol de la Salle Bonanova. 

El jove té un trastorn per estrès posttraumàtic moderat amb símptomes com evocació, evitació i hiperactivació freqüents.

Per tot això, la fiscalia i l’acusació particular de la família l’acusen d'un delicte continuat d'agressió sexual a menor i li demanen deu anys de presó, cinc anys més de prohibició de comunicar-se i acostar-se a la víctima i 20.000 euros d'indemnització.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem