S'ha complert ja un 80% del Pla Local de Joventut, destacant participació i oci alternatiu

S’han dut a terme en total 43 accions recollides en els 5 eixos que inclou el document

El Pla Local de Joventut 2020-2023, Tenim un pla, ja fa un any i mig que està en marxa i ha complert el 80% dels seus objectius. Els regidors de Joventut, Marco Simarro (CUP) i Alba Gordó (ERC) han valorat positivament la feina feta per la regidoria i l'equip tècnic de l'Oficina Jove: "El jovent està content de com funciona la ciutat i han pogut percebre aquest canvi radical, una empenta en els projectes de joventut", ha destacat Gordó.

Simarro ha remarcat la importància de "retre comptes". "És important fer i dissenyar plans, fer ostentació de línies polítiques que vols implementar, però és un deure fer dacions de comptes". El regidor ha considerat que el Pla Local de Joventut li ha donat "la volta" al servei de joventut, "amb una activitat intensa" en aquests tres anys de mandat. "Veníem de plans grossos que volien fer-ho tot i no feien res. Volíem ser concisos", ha dit Simarro.

Pel que fa a l'any restant, els regidors valoren que encara queden projectes que estan en procés: els educadors de carrer o l'obertura d'equipaments per al jovent. "Sant Cugat torna a ser una ciutat jove i on els joves es volen quedar", ha celebrat Gordó. "Hi ha actuacions que poden ser perennes, com l'aposta per un oci alternatiu", ha complementat Simarro. "Ara estem més a prop d'arribar al que es mereixen els joves".

Algunes de les activitats que no s'han pogut dur a terme són les trobades esportives, o una trobada entre els centres de secundària, a causa de la pandèmia.

Per què aposta el Pla Local de Joventut 2020-2023?

El Pla Local de Joventut (PLJ), defineix els objectius i les accions pensades per millorar el benestar dels i les joves d’entre 12 i 29 anys de la ciutat, en el període 2020-2023.

Tal com ha explicat Marco Simarro, els objectius de Tenim un pla eren l'oci alternatiu, les relacions sanes, l'ecologia, el feminisme, l'ocupació i formació, i fomentar la participació i l'esperit crític dels joves. A més, el regidor ha fet valdre que la feina "enxarxada" amb les altres regidories. "És vital ser capaç d'involucrar tot el govern per desplegar polítiques de joventut".

Aquestes són les activitats que s'han complimentat fins ara, dividides en els cinc eixos que es proposava el PLJ:

Eix. 1 Generar una oferta alternativa d'oci que promogui la cohesió social i les relacions saludables entre el jovent

●       Fòrum Jove, celebrat el passat 9 d’octubre de 2020 i que va servir com a jornada de reflexió i treball per parlar sobre l’oci juvenil a la ciutat, amb 45 participants, la col·laboració de tres municipis amb les seves experiències d’èxit i la formació de dos grups de reflexió.

Arran del Fòrum Jove, neix la comissió d’oci on han participat 32 joves que, després de diversos mesos treballant, han donat forma al Programa Indanait, que va celebrar la seva primera trobada el passat 28 de maig.

●       Parc Jove de Nadal, adreçat als i les joves de la ciutat, que es va celebrar durant les vacances de Nadal. S'hi van fer un total de 74 activitats de diferents disciplines (teatre, música, xerrades, tallers, exhibicions, circuit urbà...) i hi van participar 7.700 joves.

Eix. 2 Feminisme i relacions d’igualtat entre el jovent

●       Trio la copa, em cuido a mi i al medi ambientcampanya de promoció de l’ús de la copa menstrual entre les joves de la ciutat. S’han realitzat 7 tallers i han participat 57 joves. A hores d’ara s’han repartit més de 146 copes.

●       Protocol contra les agressions masclistes en espais d’oci, aprovat definitivament el mes de setembre de 2021. 

Eix 3. Una ciutat que facilita els processos de formació i de transició al món laboral

●       Programa Bitàcola, un programa per reduir l’abandonament escolar prematur dels i les joves  de 16 a 20 anys de Sant Cugat,  que s’ha dut a terme aquest any com prova pilot i on s’ha atès 76 joves.

●       Millora de l’ocupabilitat juvenil, amb contractes de joves en pràctiques a l’Ajuntament, i incorporació de la figura de referent d’ocupació juvenil en conveni amb el Consell Comarcal

●       Programa Singulars, fabrica el teu futur, amb formació sobre màrqueting digital i e-commerce

Eix 4. Promoure l’esperit i el pensament crític entre el jovent 

●       Projectes d’Aprenentatge - Servei (ApS) i servei comunitari mobilitat, amb 34 projectes de servei comunitari desenvolupats

●       Foment de l’ús de la bicicleta, a través de la promoció de l’anella verda 

Eix 5. Fomentar la participació i generar una estratègia comunicativa pròpia pel jovent

●       Impuls al Consell de Joves de 12-17 anys, amb l’aprovació del Nou Reglament, amb l’ampliació de l’edat entre els 12 i els 17 anys (abans 13/16). Dilluns 13 de juny es farà la cloenda del primer any.

La participació dels joves de centres de secundària i entitats ha crescut un 43%, segons dades de l'Ajuntament:

  • 2019-2020: 22  participants
  • 2020-2021: 23  participants
  • 2021-2022: 33  participants

 ●       Pròxims pressupostos participatius per a joves, que reserva actualment 216.000 € per a propostes d’infants i joves de 10 a 18 anys

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem