Arriba la primera conferència de l'Enraonar: 'Ètica ecològica i ètica animal'

Marta Tafalla farà aquesta primera conferència, que es podrà seguir per streaming

El dilluns, 26 d'octubre, se celebra la primera conferència de la nova edició del cicle 'Enraonar', a les 19 h, a la Casa Aymat, i ja amb tot l'aforament complet. Una conferència que anirà a càrrec de Marta Tafalla, i que tractarà sobre ètica ecològica i ètica animal. Tot i que les places presencials ja estan ocupades, es pot seguir per streaming al canal de YouTube Ajuntament de Sant Cugat i a Cugat Mèdia.

La temàtica de l'Enraonar

Què podem rescatar encara dels valors de l’ètica republicana: llibertat, igualtat i fraternitat? Quins altres valors cal reivindicar en el context d’aquesta crisi de valors? Quins drets i deures hi podem articular i defensar i quina potència transformadora en podem esperar? Aquestes són algunes de les preguntes que es plantejaran en aquesta edició de l'Enraonar.

Els temps d'emergència, "els nostres temps"

El coordinador del cicle, Daniel Gamper, explicava que el programa "vol ser un espai per reflexionar amb calma", qui ha especificat que "els temps d'emergència són els nostres temps, amb independència que aquesta sigui climàtica, sanitària o habitacional... Hi ha un munt de coses que són emergents".

A més, Gamper destacava també "l'existència de moltes desigualtats" i la "precarietat", sobretot "entre els joves". I en aquest sentit, emfatitzava que "l'ètica sempre hi és en temps d'emergència".

Així mateix, el coordinador apuntava que "ens devem coses els uns als altres, per tal d'escalfar la societat", i afegia que "cal escalfar-la i fer-ho des dels vincles entre els uns i els altres". Per això, explicava que durant el cicle es tractarà també sobre "el concepte de deure".

"Una societat que reclama drets, però s'oblida dels deures"

Per la seva banda, l'altra coordinadora, Victòria Camps, reconeixia que "vivim en una societat que reclama drets, però s'oblida dels deures", i assegurava que "en l'ètica s'hi amaga el deure". De fet, assenyalava que "la consigna cuidem-nos ha esdevingut fonamental" i que "la cura dels altres és el fonament de l'ètica".

Per això, Camps creu que "cal canviar la concepció que tenim de l'individuu", i argumentava que "necessitem l'ètica per contrarestar l'egoisme", tot i recordar que "no som tant autònoms, sinó més interdependents".

De fet, la coordinadora assegurava que "la cura dels altres ha estat un valor oblidat durant molt temps", i que ha estat un deure que fonamentalment ha recaigut damunt les dones: "No és just i s'ha de repartir, i necessitem redistribuir el fet de tenir cura".

Les activitats

  • Conferència. "Ètica ecològica i ètica animal", amb Marta Tafalla (26 d'octubre, a les 19 h, a la Casa Aymat).
  • Taller de lectura. "Sobre llibertat de consciència" (Daniel Gamper) (29 d'octubrem a les 17.30 h, a la Casa Aymat).
  • Conferència. "El dret a obeir la pròpia consciència", amb Daniel Gamper (2 de novembre, a les 19 h, a la Casa Aymat).
  • Taller de lectura. "Sobre republicanisme" (Oriol Farrés) (5 de novembre, a les 17.30 h, a la Casa Aymat).
  • Conferència. "Salus populi suprema lex", amb Oriol Farrés (9 de novembre, a les 19 h, a la Casa Aymat).
  • Taller de lectura. "Sobre el deure de tenir cura" (Victòria Camps) (12 de novembre, a les 17.30 h, a la casa Aymat).
  • Conferència. "El deure de tenir cura", amb Victòria Camps (16 de novembre, a les 19 h, a la Casa Aymat).
  • Taller de lectura. "Sobre fraternitat" (Àngel Puyol) (19 de novembre, a les 19.30 h, a la Casa Aymat).
  • Conferència. "El dret a la fraternitat", amb Àngel Puyol (23 de novembre, a les 19.30 h, a la Casa Aymat).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem