Creix la violència masclista a Sant Cugat

Les víctimes de violència masclista a Sant Cugat són de perfils molt diversos: "No és una qüestió aïllada, és estructural i afecta a tots nivells i capes socials"

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Sant Cugat ha atès 138 dones per violències masclistes durant el 2022. Això suposa un increment de 35 dones respecte l'any anterior i 70 més que el 2020, segons dades de l'Ajuntament de Sant Cugat. "Si el nombre de dones ateses va augmentant any a any és preocupant i s'ha d'erradicar", va denunciar Marco Simarro, tinent d'alcaldia de Drets Socials.

Tot i això, als CAP de Sant Cugat s'ha registrat una petita reducció de dones ateses per violències masclistes: en el mateix període (gener-octubre) s’ha passat de 18 dones ateses el 2021 a 16 el 2022. Pel que fa les denúncies als Mossos d'Esquadra, hi ha hagut una petit petit increment, de 59 a 61.

Un fet que analitzava Marco Simarro: "És important posar la denúncia. Pero també es critica que la justícia està afectada per la violència patriarcal i sovint no és fàcil el procés". De fet, de les 138 dones ateses al SIAD, només 14 han efectuat una denúncia.

Violència psicològica i física

La violència psicològica és el principal maltractament que explicaven les dones ateses al SIAD. És un fet denunciat en 125 casos. A continuació hi ha violència econòmica, social, física i sexual. També es van registrar nou agressions sexuals.

El perfil de les víctimes

Les dades del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Sant Cugat posen de manifest que la transversalitat de la violència masclista. "La violència masclista és estructural a tots els nivells. No té a veure amb l'origen, nivell d'estudis o classe de les dones. No és una qüestió aïllada, és estructural i afecta a tots nivells i capes socials", resumeix el tinent d'alcaldia. 

Quina és l'edat més afectada?

Per edats, les més afectades són de la franja de 30 a 45 anys (64), seguit de les de 45 a 64 (56) i de 19 a 29 (12). També n'hi ha quatre de 66 a 80 anys, una de 13 a 18 anys i una menor de 12 anys. De les 138 dones ateses, 78 són de nacionalitat espanyola, 70 comunitàries europees i 47 extracomunitàries. 

Pel que fa a la formació, la violència masclista també és molt transversal: 28 dones tenen estudis primaris, 61 secundaris i 45 universitaris.

A més, 28 de les dones que han denunciat la violència tenen fills a càrrec, mentre que 110 no en tenen. 

Violència de parelles i exparelles

De les 138 dones ateses a l'Ajuntament de Sant Cugat, la gran majoria denunciaven agressions físiques o psicològiques de parelles i exparelles. Concretament, 55 assenyalaven la parella i 48 a una exparella. 

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Sant Cugat

Marco Simarro es va mostrar satisfet per l'atenció realitzada des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Sant Cugat i l'augment d'atencions considera que es pot deure a la millora del servei. En aquest sentit, va reivindicar que l'Ajuntament va afegir una treballadora social a l'equip, que fins ara estava integrat només per una psicòloga.

"Entenem que genera confiança", destaca el tinent d'alcaldia, que afegeix que estan preparant una campanya de comunicació per donar a conèixer el servei a encara més gent. Es pot contactar amb el SIAD a través del 935 657 000 o per correu electrònic

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem