La Creu Roja celebra 100 anys d'ajuda i voluntariat a Sant Cugat

La institució porta en peu des de l'any 1902 cobrint les necessitats dels més vulnerables i impulsant diferents iniciatives socials

La Creu Roja de Sant Cugat - Rubí - Valldoreix està de celebració aquest 2023, ja que compleix cent anys d’existència. La seva història es remunta un segle enrere, quan un grup de ciutadans va començar a treballar per a aconseguir el suport necessari per a la seva creació. Una entitat que ja forma part de la història de Sant Cugat i que continua demostrant la seva gran labor humanitària i solidària en el present.

Fundadors i primera junta als anys 20. Foto: Creu Roja

6 de maig de 1923

La Creu Roja és una institució humanitària internacional que té el seu origen l’any 1859 i que neix amb l’objectiu d’assistir als ferits de guerra, fossin del bàndol que fossin. A Sant Cugat, la seva trajectòria s’inicia el 24 de juny de l’any 1902, quan un grup de ciutadans van començar a treballar per a obtenir suport necessari per a la seva creació.

Durant quasi dues dècades es van construir les primeres llavors del que culminaria l’any 1923 amb l’aprovació de la constitució de l’antiga Assemblea Local de Sant Cugat del Vallès. Abans, l’any 1921 es va formar una primera junta de govern que, després d’un gran esforç per part dels primers 35 socis, va aconseguir revalidar la constitució oficial el 6 de maig de 1923. D’aquesta manera naixia la Creu Roja de Sant Cugat.

“És molt emocionat aquest centenari”, va confessar Lluís Carreras, president de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix al TOT Sant Cugat. “És un privilegi formar part d’aquesta entitat. Som afortunats d’haver sigut els hereus de tota una gentada que al llarg d’aquests anys ha estat ajudant als més vulnerables i som propulsors dels que vindran. Som una família enorme”. Carreras presideix aquesta institució a la ciutat des de l’any 2011, tot i que en unes setmanes es “jubila” del càrrec.

Dispensaris mèdics, ambulàncies i primers auxilis

Durant un segle, la Creu Roja de Sant Cugat del Vallès ha estat present en el municipi brindant ajuda i cobrint les necessitats d’aquells més vulnerables. Tot i això, en cent anys ha canviat moltíssim i s’ha anat adaptant a les necessitats de la població.

Des dels seus inicis, els seus voluntaris han treballat àrduament per a millorar la qualitat de vida de la comunitat, en un principi creant dispensaris mèdics on no n’hi havia, atenent a les víctimes de la Guerra Civil, posant en marxa llocs de primers auxilis en carretera o engegant un sistema de transport sanitari que l’administració no podia proveir. “Encara avui hi ha gent que ens assimila i ens recorda per les ambulàncies. Ara són gestionades per l’administració, però durant molt temps van ser de la Creu Roja”, va explicar el seu president.

Lluís Carreras: "Encara avui hi ha gent que ens assimila i ens recorda per les ambulàncies"

Les persones estan al centre d’aquesta entitat, i per això durant aquest primer segle d’història també han impulsat diferents iniciatives socials com esplais de lleure pels més joves o recursos assistencials per a les persones amb malalties neurològiques, tot això amb la implicació de tota la ciutadania, voluntaris/es, socis/es, societat civil, teixit empresarial i administracions.

El present: 5.000 socis i noves prioritats

Actualment, la Creu Roja de Sant Cugat-Rubí-Valldoreix està formada per uns 5.000 socis i més de 300 voluntaris i és una de les principals organitzacions de la ciutat. La crisi econòmica i la pandèmia han obligat la institució a canviar les seves prioritats.

“La crisi econòmica i la pandèmia ens ha obligat a reconvertir-nos i a oferir l’ajuda més bàsica, des d’aliments, roba o diners per sobreviure” va detallar Carreras. I afegeix: “Aquests últims anys hem posat en pràctica l’ajuda que abans oferíem a països on hi havia calamitats o guerres. Des de la crisi econòmica del 2008 aquest tipus d’ajuda l’estem aplicant a casa nostra. Ens adaptem al que està passant”.

Lluís Carreras: “La crisi econòmica i la pandèmia ens ha obligat a reconvertir-nos"

El seu president recorda especialment la situació durant la pandèmia de la Covid-19, que juntament amb la Guerra Civil, han estat les situacions més complicades viscudes per la Creu Roja: “Durant la pandèmia el país estava col·lapsat, però nosaltres vam sortir al carrer a ajudar, teníem molt voluntariat jove”.

Més de 18.000 intervencions durant el 2022 a Sant Cugat

La Creu Roja segueix més viva que mai. Durant el 2022 es van atendre 3.260 persones i es van realitzar 18.873 intervencions a Sant Cugat. Aquestes van ser de tota mena: des d’ajuda a la gent gran que viu sola, assessorament per fer un CV i demanar feina, un banc de roba amb peces noves gràcies a les empreses sòcies, ajuda a les famílies amb necessitats especials o un esplai humanitari pels nens refugiats d’Ucraïna que es va dur a terme l’any passat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem