Cues, mascaretes i 'nova normalitat', així ha estat la tornada a l'escola a Sant Cugat

Nens i nenes, pares i mares i professionals docents han viscut la tornada a l'escola més atípica

Les escoles i instituts de Sant Cugat s'han tornat a omplir el dilluns 14 de setembre, després de sis mesos amb els infants a casa. Mascaretes, entrades esglaonades, control de temperatura i nervis han marcat la tornada a les aules. Els centres santcugatencs ho han viscut amb relativa normalitat i tots han pogut obrir. L'objectiu és que no hagin de tancar en cap cas.

Més info: Mascareta, grups estables i control de temperatura: claus del curs escolar

A primera hora del matí s'han vist cues, amb distància de seguretat i molta organització a les escoles de la ciutat, ja que als accessos es prenia la temperatura als infants. S'han habilitat diferents punts d'entrada per reduir les aglomeracions. Els alumnes han anat accedint als centres i han deixat enrere les seves famílies. Tots ells amb mascareta.

1er dia d'escola després de sis mesos al CEIP Gerbert d'Orlhac. Foto: Bernat Millet.

Els nens i nenes s'han pogut retrobar amb els seus companys, però les abraçades i salutacions efussives s'han hagut de limitar. Un curs que comença diferent i amb el compromís que les escoles no hagin de tornar a tancar.

Captura de pantalla 2020 09 14 a la(s) 09.51.41

Control de temperatura abans d'entrar a l'escola FOTO: Bernat Millet

 

Sense incidències importants

La regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gorina, ha destacat que totes les escoles i instituts han pogut obrir les portes i no s'ha registrat cap incidència remarcable. Gorina fa una valoració positiva del primer dia de classe i elogia la preparació dels centres santcugatencs: "Tot estava molt preparat, amb les entrades marcades i instruccions clares per part de les escoles".

Per la regidora, és un dia "emocionant" i "d'alegria", ja que els infants han pogut tornar a escola i retrobar-se amb els companys després de sis mesos: "Hem trencat el gel i la por dels últims mesos". Finalment, envia un missatge a les famílies: "Que confiïn en les escoles i els seus equips, que són molt bons i estan molt preparats".

Com ho han viscut les escoles?

Tot i tractar-se d'una tornada atípica, amb condicions i mesures que res tenen a veure amb les de l'últim tornada a l'escola que van viure nens i nenes, la il·lusió i les ganes d'encara el nou curs han estat les mateixes. Així ho ha expresat Núria Mora, directora de l'Escola Catalunya: "La tornada ha estat marcada per les ganes i il·lusió de tots els docents i familiars, després de més de 6 mesos. Feia goig l'ambient. En el nostre cas, hem obert les 5 portes del col·legi perquè cada curs pogués entrar per una zona diferent i en cada porta, fem la presa de temperatura, hem habilitat gel hidroalcohòlic i hem dibuixat uns cercles a les portes perquè els infants i famílies esperessin el seu torn. Creiem que en 10 minuts tenim prou per obrir portes i que entrin tots els alumnes".

"Tothom ha respectat els protocols i han entrat en ordre"

La directora de l'escola Avenç, Pat Ravetllat, ha acabat el dia "contenta", tot i assegura que ha estat un "dia intens". I és que Ravetllat ha reconegut que els preocupava l'àmbit organitzatiu d'entrades i sortides, però que finalment "ha anat molt bé". A més, ha explicat que "tots els nens i nenes veníem molt mentalitzats" amb les mesures de seguretat. D'altra banda, ha explicat que a part de les mesures per controlar les entrades i sortides, també han impulsat un pla per fer "un equip docent molt tancat" per a cada classe, i evitar així l'excés de contactes entre professors i més d'un grup d'alumnes.

Més facilitat han tingut els instituts del municipi, ja que només han accedit a l'interior els alumnes. "Hem fet entrades esglaonades per cursos, unes entrades que s'han realitzat per torns en funció del curs dels alumnes. A més, durant el curs, les sortides també seran esglaonades. D'altra banda, hem habilitat gel hidroalcohòlic en totes les sales i comptem amb un servei de desinfecció al matí. De moment, tothom ha respectat els protocols i han entrat en ordre", apunta Sònia Bofí, secretària de l'Institut Joaquim Pla i Farreras.

 
Captura de pantalla 2020 09 14 a la(s) 09.52.28

Cues i mascaretes per accedir a les escoles FOTO: Bernat Millet

 

Captura de pantalla 2020 09 14 a la(s) 09.51.13

Primer dia d'escola a Sant Cugat FOTO: Bernat Millet

Bones sensacions entre els pares i mares 

A banda dels nens i nenes i el professorat, el col·lectiu de pares i mares també ha estat protagonista d'aquesta tornada a l'escola diferent. Bernat Subirats, pare d'alumnes de l'escola Avenç, valora positivament les mesures de seguretat: "Els he deixat a les 8 h (als fills) i m'he endut una sensació molt bona. M'ha fet la sensació que estava tot organitzat i es notava que estava preparat", ha afirmat, tot i recordar que "és només el primer dia".

En aquest sentit, Bernat assegura haver-se quedat "tranquil". Cal destacar que, a banda de les senyalitzacions d'entrada, la presa de temperatura i l'ús de mascareta, cada nen i nena té una franja horària per entrar a l'escola, per evitar aglomeracions: "Tenim unes franges per arribar i, en funció de l'edat, entren per un accés o per un altre", ha sentenciat el pare de l'Avenç.

Un altre pare, Joan Ramon Armadàs, afirma que no ha visualitzat cap mena d'incidència, tot i reconèixer que en el cas dels alumnes d'escoles bressol, com el seu fill, han canviat alguns costums: "Abans es feia un temps d'adaptació. Els nens i nenes anaven unes hores a l'escola o inclús els pares entraven a l'aula. Ara te l'agafen a l'entrada i te'l porten a la sortida", ha explicat.

Com a anècdota, Armadàs apunta al TOT Sant Cugat que el seu fill ha plorat perquè "li ha fet por l'aparell que pren la temperatura".

 
Comentaris

Destaquem